1. Home
  2. Zelene strane
  3. Predstavljen najveći električni dvospratni autobus na svetu – BYD C10MS
Predstavljen najveći električni dvospratni autobus na svetu – BYD C10MS
0

Predstavljen najveći električni dvospratni autobus na svetu – BYD C10MS

1.45K
0
Podelite sa prijateljima:

BYD je u Sjedinjenim Američkim Državama predstavio najveći dvospratni, double-decker električni automobus na svetu. Visoka grdosija, koja je nazvana C10MS, u dužinu se prostire na 13,7 metara, kako bi u svoju „utrobu“ mogao da primi 77 putnika i, s „jednim rezervoarom goriva“ dobaci ih na udaljenost od 370 kilometara. Tek predstavljeni primerak je gabaritniji od dvospratnog srodnika marke BYD, koji služi narodu u Londonu.

Iako je Tesla nedavno pretekla BYD i postala najveći proizvođač električnih vozila na svetu (o čemu smo pisali), BYD je u velikoj ekspanziji. Sada je kineske marka već odlično poznata svuda u svetu, a posebno su na dobrom glasu u oblasti proizvodnje autobusa na struju. Tu su i električni kamioni koji će ove godine okušati sreću i na evropskom tržištu uz polaznu stanicu u Španiji.

Proizvođači umeju da se nekada i pomalo neodmereno pohvale, pa smo se zato i mi pouzdali u Google, da bi nam eventualno otkrio neki veći primerak električnog dvospratnog autobusa, ali izgleda da je i internet pretraživač saglasan s Kinezima.

BYD C10MS je premijerno prezentovan na izložbi koja se održava na godišnjim osnovama i nosi naziv United Motorcoach Association. Ciljna publika je američka i ka njoj je smotra orijentisana.

Autobus poseduje dva kontinualno-magnetna, sinhrona elektromotora koji u tandemu isporučuju 490 konjskih snaga (2 puta po 245 ks) uz 3.000 Nm maksimalnog, zapravo stalno dostupnog obrtnog momenta. Agregati energiju dobijaju iz litijum-ferofosfatnog baterijskog pakovanja koje poseduje 446 kWh kapaciteta, na koji način je obezbeđeno pomenutih 370 km autonomije, što je fenomenalna cifra za vozilo navedenih gabarita. Ipak, to još uvek nije dovoljno za pokrivanje dugih distanci, kao što bi moglo biti putovanje do mora (iz Beograda, na primer).

Elektrobus BYD C10MS poseduje dve utičnice za punjenje baterija koje su u mogućnosti da se nose s priključkom snage do 200 kW. Kada se kineski baterijski džin nađe na tako moćnim punjačima, punih je smeštajnih kapaciteta za energiju za oko 120 do 150 minuta, prema obećanju konstruktora.

Istom prilikom, uz C10MS, kineski proizvođač je predstavio i dva manja modela koja uzgred raspolažu i nižim nivoima autonomne vožnje. Prvi od njih nosi naziv BYD C8MS i poseduje mogućnost naručivanja u dve visine. Dugačak je 10,6 metara a nudi 274 kilometara dometa. Drugi se naziva BYD C9M. Dugačak je 12,2 metara a transportuje do 49 duša na distance od 322 kilometara, uz jednu dopunu baterija.

Kao što smo već i napomenuli. U Londonu saobraćaju dvospratni BYD-ovi autobusi. Njihove dimenzije se uklapaju u tradicionalne zahteve britanske prestonice. Tamo nose oznake BYD Enviro400EV, a kao takvi su za mrvicu manji od upravo prikazanog C10MS. Iako su od njega kraći (s 10,9 metara), „Englezi“ smeštaju 85 putnika. Od njih toliko, čak 67 je u prilici da sedi tokom vožnje. Domet ovog BYD-a iznosi 258 kilometara, pre nego što „presahne“ i spas potraži na punjaču.

AutoRepublika

(1445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments