1. Home
  2. Zelene strane
  3. Šest najpovoljnijih EV po principu odnosa cene i kilovat-časa
Šest najpovoljnijih EV po principu odnosa cene i kilovat-časa
0

Šest najpovoljnijih EV po principu odnosa cene i kilovat-časa

554
0
Podelite sa prijateljima:

Alternativni način da se sagleda vrednost električnih automobila.

Postoji više načina da se odredi vrednost vozila. U svetu električnih automobila, potrebno je uvideti koliko novca odlazi po kilovat-času (kWh) kapaciteta baterije. U priloženoj listi je šest modela sa američkog tržišta, a upotrebljeni metod za rangiranje je upravo prethodno navedeni.

Mada uvek postoji preporučena cena proizvođača, u Americi je sasvim normalno da se dobije popust. Neki automobili, koji se nišu našli na listi, bili su dostupni uz izuzetno povoljne lizing programe, poput Fiata 500e, i to ne treba izgubiti iz vida.

Sa najezdom novih modela koji će se pojaviti u godinama koje slede, ova lista će se verovatno drastično promeniti, ali trenutno stanje stvari je ovakvo. Evo šest najboljih kupovina na četiri točka s „utikačima“, kada se cena izbalansira sa kapacitetom baterija.

6. Tesla Model S 100D – $940 po kWh

Dakle, nije sve u niskoj ceni, jer šesti na ovoj listi nije baš jeftin. Međutim, u listi koju je napravio insideevs.com, veličina baterije ima veliki uticaj na rezultat. Kako se sugeriše u nazivu, ovaj električni sedan poseduje bateriju od 100 kWh ispod poda, tako da uprkos osnovnoj ceni od 94.000 dolara, njegova velika baterija ga čini relativno dobrom kupovinom, kada se izmeri cena po kWh. Pored toga, može da se pohvali najboljom voznom autonomijom, od 540 kilometara (EPA).

5. Ford Focus Electric – $869 po kWh

Nakon unapređenja baterije za 2017. godinu, elektrifikovana verzija Ford Focusa poseduje paket od 33,5 kWh. U kompbinaciji sa relativno niskom cenom od 29.120 dolara (bez subvencija), Fordov hedžbek ima veoma dobar odnos kWh i cene. Mada ga neki tretiraju kao automobil čiji je zadatak da smanji prosečnu emisiju ukupne game zbog zahteva CARB-a, dostupan je i u federalnim jedinicama u kojima ne vladaju CARB standardi.

4. Volkswagen e-Golf – $852 po kWh

Golf  „na baterije“ je sličan Ford Focusu Electric, u smislu da je originalno kreiran za motore s unutrašnjim sagorevanjem. Čak, ova dva modela se veoma često porede. Ipak, nemački inženjeri su našli način da „uglave“ veću bateriju u odnosu na onu u Focusu, od 35,8 kWh, tako da se Golf sa cenom (pre subvencija) od 30.495 dolara, našao „za dlaku“ ispred Focusa.

3. Nissan LEAF  – $750 po kWh

Nakon dobijanja nove baterije od 40kWh u modelu za 2018., Nissanov predstavnik je zadržao poziciju u samom vrhu po vrednosti. Sa relativno niskom cenom od 29.900 dolara, pre subvencija, Leaf je odlična kupovina. Šta će tek biti kada na scenu stupi verzija sa baterijom od 60 kWh, koja je u programu za 2019…

2. Chevy Bolt – $610 po kWh

Popularni hedžbek poseduje bateriju od 60 kWh, koja obezbeđuje autonomiju od 383 kilometra (EPA). Sa cenom od 36.620 dolara, ima izuzetno pozitivan odnos sa energetskim potencijalom.

  1. Tesla Model 3 Long Range – $547 po kWh

Tesla je najavio dve verzije svog „budžetnog“ modela – „Standard Battery“ i „Long Range“. Doduše, još uvek nije poznata veličina baterije ulaznog modela, ali „Long Range“ bi trebalo da poseduje paket od 80,5 kWh. U kombinaciji sa cenom od 44.000 dolara, to ga stavlja na prvo mesto na ovoj listi, bar neko vreme.

Trenutno, Long Range Model 3 košta 49.000 dolara zbog obaveznog „Premium Upgrades“ paketa, ali i u tom slučaju je ispred Chevy Bolta, sa 609 dolara po kilovat-času.

Izvor: Insideevs

 

(554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments