1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan Leaf pod kontrolom u testu „severnog jelena“ (VIDEO)
Nissan Leaf pod kontrolom u testu „severnog jelena“ (VIDEO)
11

Nissan Leaf pod kontrolom u testu „severnog jelena“ (VIDEO)

320
11
Podelite sa prijateljima:

Testiran je model s baterijom od 40 kWh, tako da je reč o primerku manje mase od dva koja su dostupna. Savladavanje čunjeva je prošlo bez obaranja pri brzini od 76 km/h. Pokreti karoserije jasno pokazaju da je kontrola nad vozilom bila laka.

S malim porastom unesene brzine (77 km/h), došlo je i do rušenja spoljnih čunjeva, čemu je uzrok masa koju donosi električni pogonski sklop. Pri usporenom snimku se može primetiti da je promena putanje čista, da nema odskakanja, već je do odstupanja u putanji došlo zbog bočnog klizanja.

Isti efekat, samo pojačan, dogodio se i pri brzini od 79 km/h. Stop svetla automatski aktiviraju kada kontrola stabilnosti stupi u funkciju, dok je vozač sve vreme imao osećaj da situaciju drži pod kontrolom.

Slalom

Leaf ima dobro podešen ESP, koji unapred sprečava da vozač eventualno izgubi kontrolu tokom naglih promena putanje. To ograničava brzinu kojom je izvođen slalom. S nežnim pokretima na upravljaču, vežba se izvodi tečno. I ovde se može videti aktiviranje stop svetala prilikom angažovanja elektronske kontrole stabilnosti.

AutoRepublika

Izvor: km77.com

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

meni ovo uopce ne izgleda dobro.

Gavran

Pa onda ne znaš da posmatraš. Automobil jeste podupravljao, ali je karoserija ostala stabilna sve vreme, nije dolazilo do cimanja i gubitka zadnjeg dela.

Don

Moguće da ne znam, stari se i vidi slabi, al tako onda možeš reći i za rav4, konu, Jeep… Nisu gubili zadnji dio al su porušili čunjeve, neki su i profulali i nisu se mogli vratiti u traku al karoserija koristi 3 vremenski taft, postojana.:-)

BojanNeki

Još jedan benefit električnih vozila je ultra nisko težište i mnogo lakša idealna raspodela mase što je odličan potencijal za stabilnost i upravljivost. Čak je i prevrtanje takvog automobila na ravnom postalo vrlo teško do gotovo nemoguće.
Problem inercije zbog velike težine će se vremenom smanjivati sa smanjivanjem težine baterije kako joj se bude povećavala energetska gustina a prvo bude prevaziđen problem dometa.

Model 3 prolazi sa 83 km/h, a sa 88 km/h ruši samo dva čunja.
https://autorepublika.com/2019/05/29/tesla-model-3-na-testu-severnog-jelena-izdominirao-video/

BojanNeki

Na početku snimka pokušavaju da prevrnu model X.

https://www.youtube.com/watch?v=UJTY7ilwSq4

moron

Sad pogledah. Tesla 3 je pri 74 km/h zadnjim levim točkom oborio jedan čunj.

BojanNeki

Verovatno je svaki automobil tj vozač oborio puno čunjeva pri svakoj zadatoj brzini odnosno u pokušajima tako da to nije ništa čudno.

Evo ponovljen test modela 3 na novom asfaltu.
https://www.youtube.com/watch?v=9to5t-rMZ2w

Tile

Poredjenja radi ako neko zna kako prolazi Nisan Tiida ili golf e vs golf fosil

lola

što je potrebno da se ovako bezglavo juri. skraljat će se

D_C

Vec sam pisao ranije na ovu temu ali hajde da ponovim. Nissan Qashqai DIG-T 160 Acenta je prosao sa 84km/h kada je 2019. godine testiran od strane svedskog Teknikensvarld koji je ovaj test i izmislio pre vise decenija. Kod istih ljudi, McLaren 675LT testiran 2017. godine prolazi sa 83km/h. Meni to kaze sve sto treba da znam. Licno ne verujem u teorije zavere i ne zelim da ulazim u takve debate. Moja pretpostavka je da postoji mnogo razlicith faktora koji uticu na rezultat a od kojih je mozda kljucan nacin na koji je podesen sistem za stabilnost, odn koliki nivo… Pročitaj više »

Don

Tako je, i ja sam rekao da me čudi da ove klipane nije neko kopirao, recimo u navaku, pa da i on diže lovu na tzv testovima izbjegavanja losa (bio jednom i video kako izgleda kad ti los izadje na cestu, nema veze s testom, a vjerovatnost se mjeri u promilima).