1. Home
  2. Vesti
  3. Ram Heavy Duty je novi kralj pikap kamioneta u Americi
Ram Heavy Duty je novi kralj pikap kamioneta u Americi
0

Ram Heavy Duty je novi kralj pikap kamioneta u Americi

260
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat-Chrysler se ne može pohvaliti sa mnogo uspeha ovih dana, ali jedne od retkih svetlih tačaka su brendovi Jeep i Ram. Dok je Jeep izuzetno poznat širom sveta po svojim terencima za snalaženje u ekstremnim uslovima, Ram je relativno nepoznata marka izvan Amerike. Ali, prošle godine je kompanija isporučila preko 700.000 jedinica, od čega je 633.694 primerka otišlo na model Pickup.

To ga je učinilo drugim najprodavanijim vozilom u Americi, odmah iza dugogodišnjeg lidera Forda F Serije (896.526). Ali, Ram nastavlja da prkosi Fordu. Ne samo što je prošlogodišnja prodaja bila skoro četiri puta veća od one pre samo desetak godina već je i Fiat-Chryslerova komercijalna divizija objavila nove brojeve maksimalnog obrtnog momenta i vučne moći, po čemu je izbila na čelo tabele.


Ram deli svoj model Pickup u dve kategorije. Prva od njih je standardni 1500, a pored njegova su dostupni i veći modei Heavy Duty (2500 i 3500). Iako su predstavnici mini porodice Heavy Duty dostupni i sa benzincima, modeli koji privlače najviše pažnje su oni sa dizel agregatima za obavljanje najtežih poslova.

Upravo je to kategorija u kojoj je Ram sada lider zahvaljujući 6,7-litarskom dizelu Cumminsa u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara. Dok se njegova snaga od 400 „konja“ nije izmenila, Heavy Duty sada razvija maksimalnih 1,458 Nm obrtnog momenta što je za 102 Nm više nego u prošlosti. Radi poređenja, najmoćniji dizel u Fordovom modelu Super Duty se može pohvaliti sa 475 „grla“ i 1.424 Nm obrtnog momenta.

Uparen u verziji 3500 sa četiri točka pozadi, Ram Heavy Duty može da povuče do 16.828 kilograma ili 45 kg više nego rival iz Forda. Takvi kamioneti su naravno u stanju da povuku daleko teže terete, ali se njihovi proizvođači uvek zaštite tako što ne preporučuju da nadmašite fabričke brojke. U prevodu na neki jednostavniji jezik – ukoliko to uradite, Ram vam neće odgovara za eventualne posledice jer vas je upozorio da to ne radite.


Nema sumnje da ćemo uskoro dobiti odgovor od Forda. Model F-Serije je ipak prodajni lider još od 1976. godine i uvek se vraćao u velikom stilu kada bi ga rivali nadmašili na kratko. I ko još kaže da konkurencija nije dobra za automobilsku industriju?

AutoRepublika

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments