1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Raspad Renault-Nissan alijanse?
Raspad Renault-Nissan alijanse?
1

Raspad Renault-Nissan alijanse?

336
1
Podelite sa prijateljima:

Za sada, saga se ipak nastavlja.

Poslednjih par sedmica, događaji vezani za Renault-Nissan alijansu su bili prilično dramatični, naravno zbog spektakularnog bekstva Karlosa Gona iz Japana. Kao što znamo, on je privatnim mlaznjakom sleteo u Bejrut 30. decembra, da bi nakon par dana organizovao pres konferenciju, na kojoj se obrušio na „političke protivnike“. Čitava stvar je daleko od završetka, a po nekim izveštajima, „slučaj Gon“ bi mogao da dovede do razdvajanja Renaulta i Nissana.

Citirajući ljude bliske dešavanjima, The Financial Times tvrdi da su rukovodioci u japanskoj kompaniji pojačali planiranje u vanrednim situacijama, vezano za potencijalno odvajanje od francuskog partnera. Po preliminarnim informacijama, diskusije uključuju kompletan inženjering i odvajanje proizvodnje, plus velike promene u Nissanovom odboru direktora. Obe kompanije su za sada odbile da pruže bilo kakav komentar.

Po američkoj publikaciji, čak i tokom Gonove ere, neki inženjeri i menadžeri su bili prilično nezadovoljni njegovom odlukom koja je podrazumevala forsiranje ujedinjenja inženjeringa i proizvodnje između Nissana i Renaulta.

Negodovanje je eskaliralo nakon Gonovog hapšenja, i to do te mere da je čak i novi predsednik Renaulta, Žan-Dominik Senard, izrazio sumnje u vezi s očuvanjem partnerstva.

U slučaju potpunog razdvajanja, piše The Financial Times, i Nissan i Renault će verovatno biti u potrazi za novim globalnim partnerima. Treba istaći da je i Mitsubishi deo saveza, ali je činjenica da su tri kmpanije povezane međusobnim posedovanjem akcija, ne spajanjem ili akvizicijom. Alijansa poseduje ugovore u oblasti inženjeringa i proizvodnje s Daimlerom i drugim proizođačima.

AutoRepublika

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

To je i bio cilj,skenjajte Ghona,skenjali ste alijansu..