1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Alaskan – Francuski kauboj
Renault Alaskan – Francuski kauboj
15

Renault Alaskan – Francuski kauboj

3.23K
15
Podelite sa prijateljima:

Renault je pokucao na dobra vrata kada je odlučio da uđe u klub kamioneta. Njegov Alaskan nije ništa drugo do klonirani Nissan Navara, od koga je preuzeo praktično sve; šasiju, agregat, enterijer, ogibljenje

Prodavci Renaulta moraće da pomere zidove i vitrine, žele li izložiti novi Alaskan! O budućim vlasnicima bolje da ne pričam, jer s 5,4 metara dužine šampion je u segmentu, i kao takav apsolutno neadaptiran za svakodnevnu upotrebu u gusto nastanjenoj gradskoj sredini. Kud ga i uzoh, prebacio sam sam sebi više puta tokom test vožnje, posebno kada sam bezuspešno pokušavao da pronađem jedno, ukoliko ne i dva parking mesta.

E da, kamionet ovakvih dimenzija nezgrapan je kao slon u porcelanskoj radnji, no uprkos tome, potražnja za ovakvim tipom vozila u konstantnom je porastu u Francuskoj, po ugledu na ostala tržišta u Evropi. U zemlji Gala 2010. godine prodato je recimo 8.800 jedinica, u 2016. čak 17.000, dok se prošle ova cifra dostigla nekih 20.000 vozila. Na čitavom Starom kontinentu procena je da će 2019. biti prodato respektabilnih 170.000 jedinica. Kažete nije logično, u trenutku kada je otvoren lov na CO2 i ostale štetne izduvne gasove, uz sve veći procenat električnih i hibridnih vozila, no bolji poznavaoci prilika znaju da za porastom potražnje postoje najmanje dva razloga.

Prvi je sociološkog tipa, u Evropi sve je više „mladih“ penzionera, koji napuštaju zasićene i preskupe gradove, instalirajući se u manje urbanoj sredini, selu ili pored mora. Život je znatno jeftiniji, a kako i dalje žele dokazati da su aktivni i vitalni, izbor jednog kamioneta deluje kao najbolja poruka. Pre podne uređivanje travnjaka, voćnjaka ili vinograda, a posle podne odlazak na golf, plažu ili vožnju biciklom, ukrcanim na platformu pozadi. Drugi razlog treba tražiti u administrativnim olakšicama, paradoksalno, uprkos „prljavim“ agregatima od 200 i „kusur“ konjskih snaga, kamioneti su u  Francuskoj bili pošteđeni visokih taksi (takozvani „malus“ koji po novom zakonu ide i do 20.000 evra, kao i 20% za PDV), iz prostog razloga jer su se vodila kao profesionalna vozila za rad.

Verujem da ste primetili kako je prethodnih par rečenica u prošlom vremenu, od sredine ove  godine na takve povlastice više se ne može računati, što se odmah odrazilo na pad prodaje. No kada je pre par godina lansiran, u Renaultu to nisu mogli pretpostaviti, već su se brže bolje latili Nissana Navare, ponudivši samo jednu verziju, takozvani“Double cab“. Po ugledu na VW Amarok, procenjeno je da će se na nju odnositi čak 50 % prodaje, te iako je bila najavljena i verzija s manjom kabinom (dvoje vrata, pet sedišta, uz platformu za teret dužine 1,8 metara) od nje se odustalo.

Kad smo i to razjasnili da se pozabavimo malo izgledom, evidentno prepoznatljivim već na prvi pogled. Renault se inspirisao ostalim modelima kuće, kao što je to recimo Koleos, s dnevnim LED svetlima u obliku slova C. Lepa „njuška“ nema šta, s obiljem hroma i ogromnim znakom proizvođača na čelu! No čim ga pogledamo iz profila, pa i od pozadi, jasno je da je Alaskan „pljunuti“ Nissan Navara, s kojim se uostalom proizvodi u zajedničkoj fabrici u Barseloni. Ko prati automobilska zbivanja verovatno zna da ovi ovi lažni blizanci imaju još jednog brata, ni manje ni više do čuvenu (porno)zvezdu, Mercedes X klase.

Nissan Navara

Jednostavan luksuz

Nakon par krugova oko ovog impresivnog kamiončeta, uskačem u „sedlo“. Sva sreća stepenica na pragu pomaže mi da se popnem, bez nje, niže osobe na muci su da preskoče prag. Kao pravi kauboj na konju, s visine posmatram ostale smrtnike, strepeći pomalo od spoljašnjih dimenzija.

U podzemnim parkinzima antena redovno kači plafon (Alaskan ima 1,84 centimetra, dok je visina često ograničena na 1,9 metara), a izlazak iz jednog bio pravi podvig. S Alaskanom ima jedno pravilo, nikada ne „stegnuti“ krivinu ili ćošak, jer sa međuosovinskim rastojanjem od 3,15 metara, rizikujete da očepite bankinu, odnosno očešete zid! Parkiranje unazad je posebna priča, no retrovizori veliki k’o slonovo uvo, senzori i kamera od 360°, olakšavaju posao.

A za upravljačem, „copy-paste“ priča, izuzmemo li znak proizvođača, unutrašnjost je identična do najsitnih detalja. Što da ne, baza je dobra, ali smo ipak očekivali malo više inovativnosti od Renaulta. Dakle, čista Nissan klasika, bez ijedne veće ergonomske greške, uz vrlo korektan kvalitet i prezentaciju. Očigledno su proizvođači automobila istraživanjima došli do zaključka da se prosečan kupac, čak i u ovoj klasi, više ne zadovoljava spartanskim enterijerom, koji se može oprati vodenim šmrkom.

Na stranu tvrda plastika, sve ostalo je na nivou SUV-a, tipa Qashqai ili Kadjar. Ukratko, prepoznatljivom Nissanovom centralnom konzolom dominira veliki kolor ekran, osetljiv na dodir. Ko se navikao na interfejs i način rada sistema ovog proizvođača, odmah će se snaći i u Alaskanu. Isto se odnosi i na instrument tablu, jasnu i preglednu, sa dva velika analogna instrumenta, između kojih je displej za informacije s putnog računara. No opet ne mogu a da ne ponovim, Renault je morao više personalizovati svog pulena.

Kamionska plastika na komandnoj tabli i vratima može razočarati kupce spremne da plate i do 45.000 evra. Mercedes X klase ipak je obazriviji prema njima, osim što je komandna tabla kvalitetnija i dizajn je evoluirao, uz ugradnju prestižnije pogonske jedinice 3.0 V6 od 258 ks.

Nastavimo opisivanje našeg Renaulta: sedišta su se pokazala ekstremno udobnim i odlično oblikovanim, u našem slučaju presvučena su kožom, grejana i s električnim podešavanjem. Željenu poziciju lako je pronaći, iako se upravljač podešava samo po visini. Isto važi i za zadnju klupu, dovoljno komfornu za 2-3 osobe, prosečnog stasa.

Kabina Alaskana je zadovoljavajuće prostrana, ali ne može konkurisati jednom Ford Rangeru. Ovaj ima za 7 centimetara veće međuosovinsko rastojanje i za 3 centimetra kraći utovarni prostor, što teoretski kaže da pruža 10 centimetara više za kolena putnika pozadi. Alaskan se međutim potrudio da poveća nagib zadnje klupe na 23°, što je za samo 2° manje nego kod jednog Kadjara. Važna stavka, jer vertikalno postavljeno zadnje staklo kod ovakvih vozila ne dozvoljava bilo kakvo podešavanja sedišta. I pored toga, osobe od 1,9 metara visine glavom će dodirivati plafon, posebno ukoliko postoji, kao u našem slučaju, električni krov na otvaranje.

O prtljažniku ovde je suludo pričati, što se u svakodnevnoj upotrebi pokazalo komplikovanim. Sve stvari su izložene znatiželjnim pogledima, tako da se ništa od vrednosti ne može ostaviti u kabini. Uz doplatu predviđen je spoljašnji sanduk, neka vrsta plastičnog kofera sa sigurnosnom bravom, onako od oka zapremine stotinak litara. Zgodno za nešto alata, ne i foto-opremu od više hiljada evra… Sva sreća, kada se već ne mogu sakriti kese iz supermarketa i pakovanja s vodom, lako ih je odložiti. Ne na platformu pozadi, već na pod kabine. Jednim pokretom ruke podiže se sedalni deo zadnje klupe, kada se oslobađa prostor za par većih putnih torbi. Nažalost nije podeljena, kako bi se mogao povesti još jedan putnik, plus stvari.

Nežni grubijan

Prilikom konstruisanja Alaskana, Renault je očigledno želeo da od radnog kamioneta napravi luksuzni pikap, dobrih terenskih performansi, a da ujedno ne izgubi mnogo na praktičnosti. Misija je u dobroj meri uspela, iz prostog razloga što je Nissan dobro odradio posao, dok se francuski proizvođač zadovoljio samo „ambalažom“ i agregatom.

Zapravo četvorocilindarski 2.3 poreklom je iz Mastera, s tim da ga je Renault ranije pozajmio Nissanu, a sada samo povratio… Startuje se pritiskom na taster s desne strane upravljača, i u prvi mah oglašava se snažnim, reskim zvukom, tek da nas podseti kako se ispod ulickane spoljašnjosti krije ozbiljna i izdržljiva radna mašina.

Porastom temperature, odnosno u konstantnom režimu rada, dovoljno se stiša, no od njega ne očekujte prefinjenost i rafiniranost kakvu poseduju najnovije generacije dizela, računajući i spomenuti V6 kod Mercedesa. Šta je tu je, zauzvrat njegovih 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta i 190 ks i te kako dobro dođu da poguraju preko 2 tone teško vozilo. Kažem poguraju, jer za razliku od pojedinih konkurenata nema permanentni integralni pogon, već samo na zadnjoj osovini. OK za suve puteve i prilikom „cool“ vožnje, no sa prvom kišom, o poledici da ni ne govorim, opasno je ne aktivirati i prednji. U protivnom, neka vam je bog u pomoći da ispravite zadnji deo, koji se prošeta na svaki jači pritisak na gas.

Dakle, sistem 4WD se uključuje po potrebi, prekidačem u dnu instrument table, pored ručice menjača. A kada se prekidač okrene u krajnji desni položaj, aktivira se reduktor, posle kojeg vam ostaje još samo blokiranje zadnjeg diferencijala, ukoliko ste zaista u nevolji. Mi za tim nismo imali potrebe, po blatnjavim zemljanim i šumskim putevima Alaskan se prošatao k’o od šale, jedino što me je zabrinulo je koliko ću žetona za pranje pod visokim pritiskom potrošiti po povratku u „civilizaciju“.

Sve u svemu, dobro „podšišana“ karoserija obezbeđuje veliki napadni i izlazni ugao, što uz klirens od 22 centimetra, obezbeđuje zavidne off-road performanse. Motor ima sasvim dovoljno snage da ga izvuče iz bilo koje neprijatne situacije, a tu je i sedmostepeni automatski menjač, kratkih prenosnih odnosa. Uz prave terenske gume, verujem da sam umesto seoskih puteva mogao prečicom, preko blatnjavih izoranih njiva. I sve to uz udobnost veoma blisku klasičnim SUV/krosoverima, jednim delom zahvaljujući multilink ogibljenju.

Naime, umesto klasične tvrde veze i kamionskih lisnatih opruga, kakve imaju mnogi konkurenti, Nissan je, pardon Renault, ispod tovarnog dela smestio znatno sofisticiranije ogibljenje. Jeste da lisnate opruge mogu podneti veći teret, ali nepunih 1.000 kilograma, koliko deklariše proizvođač, više su nego dovoljni. No pre par meseci Renault je poradio na svom pulenu, te mu je između ostalog poboljšao zadnje oslanjanje i omogućio da ponese još stotinak kilograma više. A kada smo već kod „kontejnera“ pozadi, navedimo i njegove dimenzije, odnosno korisnu dužinu od 1,58 metara i širinu od 1,56 metara (između točkova 1,13 metara). Ovo pod uslovom da nema gore spomenutog plastičnog boksa, kada utovarni deo ima površinu od 2.46 m². Visina utovarnog praga iznosi 82 centimetra, dok vrata izdržavaju težinu do 200 kilograma.

Alaskan je isto tako sposoban povući prikolicu do 3,5 tona, ne i konkurenti kao što su VW Amarok, Toyota Hilux, Mitsubishi L200 i Fiat Fullback. No pre nego li smo se dočepali njiva i šuma, sledilo je par dana gradske vožnje i stotinak kilometra auto-puta. Utiske iz urbane džungle već sam naveo, dodaću još par zapažanja u vezi s automatskim menjačem. U nižim stepenima prenosa prelazi se vrše bespotrebno kasno, zbog čega sam se ponekad poslužio i manuelnim prebacivanjem. Ima tu dosta proklizavanja „po starinski“, daleko smo od najmodernijih menjačkih kutija sa dvostrukom spojnicom.

Kao što sam naglasio, odnosi su prilično kratki, te se prelaskom u viši stepen obrtomer spusti za samo 200 o/min. Kome automatika nije bliska, mada je uprkos spomenutim nedostacima smatram nezaobilaznom uz jedno ovakvo vozilo, predviđen je i ručni šestostepeni menjač, kako uz voženi blok, tako i uz slabiji 2.3 dCi/163 ks (samo jedan turbo, dok testirani ima bi-turbo).

Na otvorenom putu opšta udobnost je za svaku pohvalu, no kada je neopterećen Alaskan pomalo „treperi“. Više osoba u njegovoj unutrašnjosti, plus par stotina kilograma tereta, dobro mu „legnu“. Same performanse su više nego dovoljne za jedno ovakvo kamionče, no uprkos snazi, ne treba očekivati da u startu poleti. Nekih 10,8 sekundi do „stotke“, četvrto je vreme u segmentu, nakon VW Amarok (7,9 sekundi s motorom V6 TDi/224 KS), Mercedesa X klase 350 (7,9 sekundi) i Ford Rangera 3.2 TDCi/200 (10,6 sekundi). Nebitno, znatno važnije je da na putu ima sigurno ponašanje, čak i pri prohibicijskim brzinama iznad 150 km/h, nisam strepeo da će se zadnji kraj „odlepiti“. Sva sreća kočnice su se pokazale na visini zadatka, barem dok smo u njemu bili samo ja i moj „kopilot“ (ćerka).

Rezime i cene

Možemo pohvaliti i relativno skromnu potrošnju od nekih 9 litara u proseku, dok po gradu ipak treba računati na 13-14 litara. Automatika, velika težina i odsustvo sistema Stop&Start, uzimaju svoj danak!

Sve u svemu, po ugledu na Nissan Navaru i Alaskan je kamionet s mnogo kvaliteta. No na domaćem tržištu ne postoje olakšice koje su važile u Francuskoj, dok je kupovna moć mnogih naših penzionera dovoljna tek za dva puna rezervoara (80 litara)! Uostalom Alaskan se ne uvozi u Srbiju, (barem ga ne pronađoh na zvaničnoj sajtu), bazirajmo se zato na cene koje se praktikuju kod Nissana Srbija.

Najviši završni nivo N-Connecta košta 41.550 evra, plus brojne opcije. Može i jeftinije, početna cena za osnovnu verziju Navare 2.3/163, s dvostrukom kabinom, iznosi 35.650 evra. Tek da se zna, spomenuta poboljšanja odnose se i na agregat, koji je postao čistiji (BluedCi) i snažniji, barem kada se radi o verziji od 163 ks (425 Nm umesto nekadašnjih 403 Nm). U zemlji Gala Alaskan je skuplji od Navare u proseku za par hiljada evra, tako da će se nakon ovih redova verovatno velika većina potencijalno zainteresovanih odmah „o’laditi“ i zaboraviti na naše „trojke“ (Mercedes X klase košta i preko 50.000 evra) i slične kamiončiće. Šteta, jer Alaskan & Company najbolji su dokaz da jedan ovakav radni automobil ne mora biti jednostrani grubijan. Rekao bih kamionet s dva lica, ujedno grub i nežan, udoban a nepokolebljiv, luksuzan ali jednostavan, kao i raskošno racionalan, sve zavisi od situacije i vaše inspiracije.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Renault Alaskan 2.3 dCi/190 Intens automatic

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Kamionet
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 5.400 x 1.850 x 1.840 mm
Međuosovinsko rastojanje: 3.150 mm
Tovarni prostor/nosivost: /
Masa praznog vozila: 2.086  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 2.298 cm³
Snaga: 190 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 450 Nm između 1.500 i 2.500 o/min

Pogon

Tip: 4WD
Menjač: A/7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/60 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s
Maks. brzina: 180 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 80 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,9-9 l/100 km
Emisija CO2: 183 g/km

Cena

U Francukoj  izmedu 36.800 i 45.960 evra

Dobre strane:

Terenski kapaciteti, opšta udobnost, elementi luksuza u unutrašnjosti, dovoljno snažan i ekonomičan agregat

Loše strane:

Prekopirana unutrašnjost Navare, tvrda plastika na komandnoj tabli,  upravljač podesiv samo po visini, spor automatski menjač,  samo dve godine garancije (Nissan Navara pet godina)
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7,25
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,30

(3228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Dobro da nisi poljubio onu crvenu cijev na parkingu. Nova maska i znacka na volanu i to je to, zbilja minimalan posao ali eto Francuzi imaju domaci izbor, no kako više nema ni popusta od države, nema ni prodaje, osim u Americi gdje ih ionako nije briga za co2. Jedan moj poznanik ima.navaru, radi u firmi koja se bavi krecenjem i farbanjem. Vozio sam se kratko u tom čudu, njemu je dobra, radi posla. Drugi, kolega, od jedno 170kg i 2m visine, vozi al onog japanca , nemrem se sjetiti sad marke, al rade uglavnom te kamioncice, isto zadovoljan. Al… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Nit auto, nit kamion. Odličan za na selo, kao takav.

moron

„Na čitavom Starom kontinentu procena je da će 2019. biti prodato respektabilnih 170.000 jedinica.“
A Talisman se prošle godine u Evropi prodao u manje od 20 hiljada komada …

Dakle, Perice Rajkoviću, ubrzanje od 10,8 je loše za ovakav „kamijon“? Sunce ti Božije, pa, barem „pola“ C segmenta ima lošije ubrzanje … O „đipovima“ da i ne govorim … Pa, eto, iz iste štale, Kadjar DCI 150, ima 11,2 …
Tako da mislim da je ovaj kamionet pravi F1 🙂

Peki

Dobro jutro kolega Moron. Kao prvo da si nam ziv i zdrav, kao i tvoji najblizi, nadam se da cu u ovoj godini imati cast i zadovoljstvo upoznati te u uzivo… Javljam se prvom prilikom kada dodem u Srbiju. Daklem, sto bi rekle Lale, u Francuskoj se ocekivalo prodati do 20.000 Pick-Up vozila, ne iskljucivo Alaskana. Mozda sam se lose izrazio, tu cifru ovaj moze samo da sanja… A ubrzanje kazes? Da, da, nije lose, ali sam svojevremeno imao priliku voziti najsnazniji Ford Ranger, e taj zaista lepi za sediste… Usput da Vam svima pozelim ako nista drugo do jednu… Pročitaj više »

moron

Peki
Pročitah opet dep teksta gde se pominju prodajne cifre, greška (u prethodnom čitanju) je moja, i moje izvinjenje – Tebi !
Hvala za lepe želje ( a „daće Bog“ da se jednom i fizički sretnemo ), a do tada – svi „Republikanci“ smo ovde (dušom) na okupu, „cela porodica“ 🙂

Zvezdan Božinović

Preuzimam obavezu organizacije kada se zberete u Srbiji!

Pomponije

Vozio sam se u ovakvom Alaskanu nekih 500 km na autoputu. Zadivilo me to kako je diskretan motor na 140 km/h. Jedino mi je malo smetala buka od strujanja vazduha, ali na vozilo sa tom visinom, sve je to okej.

Još kad bi se domaće napredne vlasti odrekle pljačkanja za registraciju automobila sa motorom koji ima više od 2.000 kubika, ali avaj…

Matori

Na ovakva vozila se ne plaća ni PDV, ako je firma u sistemu, kao ni taksa na upotrebu, pošto se tretiraju kao teretna.

Zvezdan Božinović

Malo sutra. Na ovakva vozila se ne plaća ni PDV ako je firma u sistemu, SAMO AKO JE OSNOVNA DELATNOST FIRME U VEZI S TRANSPORTOM ROBE I LJUDSTVA

Čakar

U Srbiji se ovakva vozila registruju po nosivosti.Tetetno pick up,tako da je registracija vrlo mala.

Renault Terminator

Duzio sam nekoliko godina potpuno novog Toyotu Hiluxa 2.4 D4D.Posto sam ga skoro 90% vozio po Beogradu,smrt je za parkiranje.Ti pick-upovi su bas problem u gradu,parking naci za njega je nista drugo nego cudo.Ja nema gdje nisam „gurao“ Hiluxa.Jednom da bi se parkirao morao sam pomjeriti veliki kontenjer sto nosi kamion,kontenjer pun suta…uzeo lijepo sajle i lance,zakacio za kuku na Hiluxu i za lijevu i desnu stranu kontenjera i vuci dok nisam ocijenio da je „dovoljno“ da se mogu parkirati?.Bio sam skeptican da to moze povuci,al reko ajd da probam pa ako moze-moze…ma kao od sale.Narod prolazi i gleda budalu… Pročitaj više »

Don

Sretna Nova godina svima(a ne samo njima),uz želje za puno zdravlja, sreće i svako dobro! Ne mogu zazelit puno CRVa , jer to mi ima negativan prizvuk, ali puno novih civica zvuči ljepše 🙂

moron

🙂
Da svuda oko nas budu Giulie 🙂

Don

E to bi bio raj na Zemlji:) al u zemlji samo – crvi (realnost surova) , ono 2m ispod 🙁

Dikh tu kava

Valjda je Aljaski ipak malo apgrejdovan u odnosu na sjajnog starijeg burazera.. https://www.thesun.co.uk/news/2791663/nissan-navara-safety-fears/
Inače u bloku imam mlađu komšinicu, koja vozi HiLux, i to ne da vozi, nego je pikap virtuoz. Iskustvo. Čudo..