1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV/130 Veloce
AR test: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV/130 Veloce
55

AR test: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV/130 Veloce

3.77K
55
Podelite sa prijateljima:

Sve je u nijansama

Nakon petogodišnje „suše“, Alfa Romeo najzad se može pohvaliti novim modelom Tonaleom. Ovaj osrednji SUV za početak se može dobiti isključivo u dve hibridne postavke od 130 i 160 ks, nakon snažnije ovoga puta red je došao da se upoznamo i sa slabijom.

Pre nekoliko meseci vaš (ne)umorni dospisnik družio se s Alfom Tonale 1.5 MHEV/160, novom uzdanicom ovog legendarnog italijanskog konstruktora. Zapažanja možete pronaći u našoj arhivi, u međuvremenu rekoh sam sebi hajde da ga nakon pola godine od pojavljivanja, još jednom zatražim na test vožnju, ali ovoga puta s najavljenim dizelom 1.6 MultiJet, ili još bolje snažnu hibridnu PHEV verziju od 280 ks.

„Malo morgen“, ili na francuskom „çe ne sera pas possible“ (neće biti moguće), Monsieur Raškovik (tako se na francusom izgovara moje prezime), u voznom parku imamo samo 1.5 MHEV Turbo od 130 i 160 ks, ostale verzije se i dalje očekuju…

I umesto da se atašeu za štampu zahvalim i poručim da se ponovo čujemo kad stignu, ja ne mogoh odoleti iskušenju da opet provedem jednu sedmicu za upravljačem ovog prelepog SUV-a, bez obzira na agregat. Da, da, iako se o ukusima ne raspravlja nalazim da je dizajn Tonalea atraktivan i veoma uspešan!

Sve je tu, elegantna i prepoznatljiva maska, tanka svetla iz tri dela kao referenca na nekadašnje modele SZ i RZ (Radster Zagato) iz osamdesetih godina, zaobljeni bočni prozori i snažno zakošeno zadnje staklo, bez da su zaboravljeni ogromni dobro poznati naplaci s pet okruglih otvora od 20 cola (opcija), iz kojih vire crvene Brembo kočione čeljusti.

Zaobljena stražnica s isto tako orginalnom svetlosnom grupom deluje ujedno elegantno i snažno, no ukoliko ste ljubitelji velikog završetka izduvne cevi, posebno dvostruke, bičete razočarani, kod Tonalea ova je nevidljiva. Sve u svemu po pitanju vanjskog izgleda, Alfa Tonale je tačno kakva bi trebalo da bude, zavodljiva i atraktivna, što je potvrdila titula „Best New Design 2022“ u kategoriji kompaktnih SUV-ova, koju su joj dodeli čitaoci popularnog nemačkog časopisa „Auto Motor und Sport“.

Neću dakle ulaziti u detalje i opisivanje, tu su fotografije pa sami procenite, uz napomenu da iako ova plava boja nije tradicionalna za jednu Alfu, nalazim da joj baš lepo stoji. Tim bolje, jer kao što sam zaključio prilikom prethodnog druženja, Tonale se namerio na jake igrače, počevši od nemačke trojke predstavljene kroz modele: Audi Q3, BMW X1 i Mercedes GLA, pa sve do Volvoa XC40 i Range Rovera Evoquea, te brojnih azijskih i francuskih konkurenata, gde pre svega mislim na osveženi DS7 i novi Renault Austral, plus Peugeot 3008 koji će dogodine dobiti novu generaciju.

Što se tiče spoljašnih dimenzija Tonale spada među korpulentnije u segmentu (4,53 m), a za osnovu je poslužio Jeep Compass (platforma je ipak značajno modifikovana), a ne Peugeot 3008, kao što su komentarisali pojedini „stručnjaci“ u najavi testa na našoj Facebook stranici!

Možda ih je zbunio podatak da se Tonale proizvodi u fabrici Pomiligliano d’Arco pored Napulja, u koju je Stellantis, to jest nekadašnji PSA uložio značajna finansijska sredstva, što verovatno objašnjava poverenje u kvalitet Tonalea, koji ima garanciju od 5 godina, odnosno 200.000 kilometara (šta pre istekne).

S ukusom i stilom

Od kako se grupacija Fiat ujedinila s nekadašnjom PSA u zajedničku formaciju Stellantis, došlo je do raznih tektonskih poremećaja. Između ostalog, pres vozni parkovi su se ujedinili, kao što je to pre koju godinu bio slučaj s Opelom. Pokupih tako ovu Alfu na istom mestu gde uzimam i test vozila Peugeota, Citroena, DS-a, Opel, Fiata, Jeepa… Odnosno u fabričkom krugu u mestu Poissy nadomak Pariza (ovde se proizvode 208 i DS3).

Zapravo mogao sam da biram, ili da opet uzmem snažniju verziju 1.5 od 160 ks, ili slabiju od 131 ks! Na kraju uzeh prvu na par sati, tek da se podsetim, da bih ostatak test vožnje proveo za upravljačem slabije, kako bi vam što bolje preneo zapažanja i uporedio ih na izvestan način.

Dakle, čim sam na „krilima“ ove plave Alfe ugledao oznake Veloce jasno mi je bilo da se radi o najvišem završnom nivou, što se potvrdilo po otvaranju vrata. Vauuu, zaista impresivno deluje enterijer ove Italijanke, voleli je ili ne, „Žabarima“ se mora odati priznanje za dobar ukus. Nema tu ni jedne greškice, kombinacija tamno sive prvrnute kože i crvenih detalja, uz podosta crne kože i aluminijuma, svima će se dopasti.

Za upravljačem Tonalea isto tako odmah se možemo uveriti u savršen sklad između autentičnog stila Alfe i upotrebu najmodernije tehnologije koja se danas podrazumeva. Komandna tabla istovremeno je koktel klasičnih formi i „haj-tek“ detalja, kao takva može da posluži za primer drugima!

Na masivnoj centralnoj konzoli je poveći ekran od 10,25 inča, ispod kog su elegantni izduvi za topao/hladan vazduh, a još malo niže su izdvojene funkcije klima uređaja, to jest grejanja. Ako ništa drugo, barem su direktne i jednostavne za upotrebu, jer na centralnom ekranu ima svega i svačega, treba vremena da bi se otkrile sve funkcije i informacije.

Instrument tabla sa svoje strane je zaista primer kako bi trebala izgledati jedna numerička, opet se radi o suptilnoj kombinaciji tradicije i digitalne tehnologije. Smešteni ispod dvostrukog „kačketa“, savršeno imitiraju klasične instrumente s kazaljkama, uz još gomilu važnih i interesantnih podataka, kao što je stanje baterije i pomoć koju elektromotor pruža u datom trenutku.

Mnogima će biti mnogo važnije da u rukama imaju lep sportski upravljač, s integrisanim dugmetom za startovanje motora smeštenim s leve strane. Orginalno, nema šta, ali pre nego li se navikne desna ruka ne prestaje da ga traži na komandnoj tabli!

Uvaljen u savršeno oblikovano kožno sedište sa snažnim bočnim osloncima i svim mogućim električnim podešavanjima, vozač do nekih 1,9 metara visine, oseća se savršeno. Sve što je vidljivo u unutrašnjosti deluje lepo i kvalitetno, kako na oko tako i na dodir, računajući i centralnu armaturu od mekane plastike, prošivenu koncem.

Osim što je privlačan enterijer je i veoma praktičan, prostora za odlaganje sitnica ima u izobilju. Dopala mi se i pozicija za bežićno punjenje smarfona na centralnoj konsoli, nije horizontalna već pod uglom, tako da je ekran vidljiv ukoliko se recimo izabere satelitska navigacija.

Ni putnici pozadi nisu zapostavljeni, no Tonale se na ovom polju ne može nadmetati s tenorima u segmentu. Daleko od toga da je skučen, u svakom slučaju  za „deliju“ kao što je moja malenkost, svi SUV-ovi u segmentu su prostrani. Dakle kada se s mojih 1,72 m visine smestim za upravljač, iza mene komotno se osećaju i znatno korpulentnije osobe, prostora za glavu i kolena ne nedostaje.

Što se tiče zapremine prtljažnika treba reči da je tek neznatno manja nego li kod velikog Stelvija (najmanje 500 litara), dok se obaranjem zadnjih naslona dobija ravna površina zgodna za transport svega i svačega. U dnu već kao po običaju ne pronađoh rezervni točak, no prostora ima za jedan „ćopavac“, koji ne utiče na navedenu zapreminu.

Za mali motor malo struje

Novi Tonale označava mini revoluciju za proizvođača, po prvi put ovde je uvedena laka elektrificija druge generacije! Dakle, primenjeno je kompromisno rešenje, ne radi se znači o nekakvom mikro hibridu, zanemarljive snage, još manje o hibridu sa spoljašnjim punjenjem i snažnim elektromotorom, već o jednom osrednjem snage od 15 KW (20 ks), koji je ubačen u sedmostepenu automatsku menjačku kutiju DCT.

Umesto motor, pravilnije bi bilo reći starter-generator, napajan 48 voltnom baterijom snage 0,77 KWh. Osnovni agregat je naravno benzinski 1,5, savremen blok s direktnim ubrizgavanjem i turbo punjačem s promenljivom geometrijom VGT (variable geometry turbo),  kada se radi o snažnijoj verziji od 160 ks, ne i kod slabijeg izvođenja od 131 ks (standardni turbo).

Time se objašnjava razlika u snazi, mada ne treba smaknuti s uma da je maksimalni obrtni moment od 240 Nm identičan kod obe verzije. Po pritisku na to famozno dugme Start s leve strane upravljača, ukoliko u bateriji ima dovoljno energije upaliće se jedino instrument tabla, dok SUS agregat ostaje nem.

Tonale je sposoban pokrenuti se samo uz pomoć elektromotora, ali s pero lakim stopalom na gasu i ne preko 20 km/h, pa tako jedno stotinak metara. Njegova prevashodna uloga nije vožnja na struju već da pomogne benzincu u fazi ubrzanja i međubrzanja, pošto je sposoban isporučiti do 55 Nm obrnog momenta. Upita me odmah po preuzimanju naš kolega „moron“, oseća li se razlika u perfomansama između slabije i snažnije verzije?

Iskreno govoreći ne, barem u svakodnevnoj vožnji, jedino kada se pogura u najviše obrtaje rekao bih da snažnija verzija bolje „diše“! Na papiru stoji da slabijem treba oko 1 sekunde više da iz mesta dostigne 100 km/h, i da je maksimalna brzina inferiornija za desetak km/h.

Vredi li na to potrošiti 2.000 evra više, na vama je da procenite (isti završni nivo iako se u Srbiji slabiji blok prodaje isključivo uz najniži završni nivo, ne i Veloce), lično pre bih te pare potrošio na opremu. Prvih para dana koristio sam ga isključivo u gradskoj i prigradskoj vožnji, gde hibrid funkcioniše manje-više očekivano.

Pri jačim gužvama lampica EV, koja označava vožnju na struju, često se pali, tako da je i potrošnja prihvatlja, oko 8 – 8,5 lit. Kao i tokom prvog druženja konstatujem da motor reaguje s izvesnim zakašnjenje, odnosno da kada se snažno pritisne na papučicu gasa odgovor kasni. Prođe tako sigurno jedna sekunda pre nego ga prihvati, za šta je verujem „zaslužna“ i menjačka kutija.

Opet ista priča, ubrzanja iz mesta su konstatna i dovoljno energična, uslovno rečeno „problem“ nastupa uglavnom na otvorenom putu, prilikom dinamične vožnje! Sistem jedostavno mora malo da „razmisli“ pre nego li izabere adekvatni prenos i ubrza. Pojava je pre svega izražena u standardnom programu, kada se izabere režim Sport pod stopalom se odmah oseti priliv snage, turbo snažnije duva, dok menjač sistematski izabere niži prenosni odnos.

Angažovanjem ovog programa oslabi i električna asistencija upravljača, ujedno se i ogibljenje automatski ukruti, pod uslovom da se kao kod voženog Tonalea amortizeri elektronski kontrolisani. Vozilo postaje neudobnije, no pritskom na središnje dugme na tom istom selektoru ovi opet omekšaju, bez obzira što je režim rada motora ostao u istom programu, dakle Sport.

Zbog svega navedenog na putu sam ga uglavnom tako vozio, često sam se poslužio i velikom aluminijumskom ručicom pored menjača, kako bi prenose menjao ručno ili po potrebi korigovao izbor automatike. Predviđen je još jedan pogram koji osetno omekša motor, tako što mu ograniči obrtni moment (ne navodi se na koliko Nm) i služi pre svega u zimskim uslovima i po klizavom putu, kako bi se izbeglo proklizavanje pogonskih točkova.

Navedene ručice pored upravljača nisu u serijskoj opremi, ne pronađoh ih recimo u snažnijoj verziji koja je bila u nižem završnom nivou. Ništa znači strašno i preterano neprijatno u vezi sposmenutog kašnjenja na odziv na gas, pravim „alfistima“ pre će zasmetati skromna snaga, bez obzira što su perfomanse posve zadovoljavajuće.

Naprotiv, sve komplimente zaslužuju kočnice (četiri ogromna kočiona diska Brembo), upravo kao i vozna dinamika. Iako je električna asistencija prejaka, te je upravljač lak k’o pero (osetno oslabi u programu Sport), Tonale se ponaša kao jedna sportska berlina, ni malo mu ne smeta povišeno odstojanje od tla i velika težina. Niti se naginje niti klizi „preko nosa“, ma šta da vam pričam, ponašanje na putu dostojno reputacije jedne Alfe!

E sad, druga strana medalje je (pre)tvrdo ogibljenje koje negativno utiče na udobnost. Na otvorenom putu još i prolazi ali u gradskoj vožnji ogromni točkovi od 20 inča (gume dimenzija 235/40) prenose na kičmeni stub vozača i putnika sve nepravilnosti asfalta. Zaboravite i na penjanje po visokim ivičnjacima, aluminijumski naplaci su toliko oetljivi da sam tokom čitave test vožnje bio u strahu da ih oštetim.

I pored velike pažnje (dešavalo mi se da izađem iz kola da bih se uverio da nisam previše blizu trotoara) ipak lagano ogrebah zadnji desni, sreća te kod Alfe imam „kredita“ (do sada nisam nijednom vratio oštećeno test vozilo) pa mi oprostiše…

Prijateljski savet, felne od 18 ili 19 cola više su nego li dovoljne, jeftinije su i ne kvare udobnost. Još jedna zamerka vezana za gradsku vožnju, prečnik okretanja je prevelik. Na autoputu teško mu je pronaći veću zamerku, u konstatnom režimu rada agregat je diskretan, pri brzini od 130 km/h vrti se na 2.700 o/min. Sistem za poluautonomnu vožnju, poslednje generacije, funkcioniše odlično, osim što održava željenu distancu s vozilom ispred, postavi ga u sredinu saobraćajne trake.

Nažalost, elektromotor ovde nema veliku ulogu, te se potrošnja lako popne na 8 litara. Potrošnja goriva nije dakle adut ove Alfe, moj ukupni zabeležen prosek prosek iznosio je 8,2 litra na stotinu kilometara vožnje. Tonale je inače ponuđen u četiri završna nivoa, odnosno tri u Srbiji (Sprint, Ti, Veloce), s osnovnom cenom od 36.500 evra, uz voženi agregat.

Ukoliko je verovati cenovniku upravo toliko košta i dizel verzija, iako ova još uvek nije dostupna. Uz 1.5 MHEV/130 u Srbiji nije prdviđen završni nivo Veloce, tako da ukoliko ga po svaku cenu želite, morate posegnuti za snažnijom verzijom, što će vas koštati 43.300 evra. Detalje u vezi opreme možete pronaći na sajtu uvoznika, ja ću samo ponoviti da ima dosta opcija kao što je na primer paket s kožnim sedištima i odličnim hi-fi sistemom Harman Kardon (2.500 evra), kao i Driving Assistance paket (1.500 evra).

Uz spomenute naplatke od 20 cola i kočione čeljusti Brembo (690 evra), plus tih par paketa i još nekoliko „sitnica“  (panoramik krov po ceni od 1.700 evra), eto na nas na koti od oko 50.000 evra. Mnogo, tako da nalazim da i osnovna verzija nudi dovoljno opreme, ukoliko hoćete i snage, iako se od jedne Alfe, posebno s ovakvom fizionomijom, s pravom moglo očekivati mnogo više „konja“…

Tekst i slike: Perica Rajković

Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV/130 Veloce

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,53 x 1,84 x 1,60
Međuosovinsko rastojanje: 2.636 mm
Zapremina prtljažnika: 500 -1.550 lit
Masa praznog vozila: 1.600  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzin + elektromotor 15 KW
Radna zapremina: 1.469
Snaga: 131 ks pri 5.750 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski DCT7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/40 R20 (seriske 235/50 R18)

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,6 sec
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 55 lit
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,9/8,2 lit
Emisija CO2: 135 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 36.500 evra

Dobre strane:

Dizajn, vozna dinamika, kvalitet i izgled enterijera, oprema, prtljažnik

Loše strane:

Odziv na gas s lakim zakašnjenjem, povišena potrošnja, prosečno prostrana zadnja klupa, cena za najviši završni nivo         
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer:9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7 Ukupno 7
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,75
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,5
Efikasnost: 6
Cena
Prihvatljivost: 7 
Ocena: 7,6944

A evo malo i podataka preuzetih s novinskih materijala u Francuskoj

Alfa Romeo Tonale

1.5 Hybrid VGT 130 1.5 Hybrid VGT 160
Dimenzije i težina
Longueur (m) 4,53
Largeur sans rétros (m) 1,84
Hauteur (m) 1,60
Empattement (m) 2,64
Volume du coffre (l) 500
Capacité du réservoir (l) 55
Poids à vide (kg) 1 600
Snaga i perfomanse
Type de moteur thermique 4 cyl. turbo 4 cyl. turbo à géométrie variable
Cylindrée (cm3) 1 469
Moteur électrique (ch) 20 20
Puissance cumulée (ch) 131 160
Couple cumulé (Nm) 240 240
Capacité batterie (kWh) 0,77 0,77
Transmission aux roues avant
Boîte de vitesses Auto à 7 rapports
0 à 100 km/h (s) 9,9 8,8
Vitesse maximale (km/h) 195 210
Potrošnja
Mixte WLTP (l/100 km) 5,6 à 6,2 5,7 à 6,3
Rejets de CO2 (g/km) 127 à 140 130 à 144

 

 Cena u Francuskoj 1.5 Hybrid VGT 130 1.5 Hybrid VGT 160
Edizione Speciale 39 000 € 41 000 €
Malus CO2 – 2022 0 à 310 € 100 à 450 €
Malus au poids – 2022 non non
Puissance fiscale 7 CV 8 CV
Garantie 5 ans ou 200 000 km
Pays de production Italie

 

(3769)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

55 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Rado bih ovo posedovao. Sa točkovima od 18 “ 😀
Meni najlepše vozilo u ovoj klasi. A čak i ovaj motor mi skroz OK.

Jednu stvar tehnički ne razumem oko specifikacija EM-a. I „gde“ se to meri kod MHEV-a?

Piše gore da ima 20 ks I da isporučuje 55 Nm.

A pre dva dana, u tekstu za X5 i X6 FL, čitamo za njegov MHEV da „električni motor proizvodi 12 konjskih snaga i 200 Nm obrtnog momenta.“.

Pa sam malo zbunjen 😀

Matori

Ako je Pekijeva ocena za komfor i napred i pozadi 7, nije to za tebe.
🙂

moron

Znam da je to tako kako baš ti kažeš ( a i sam sam se u to uverio ), ali, ova Alfa mi je prelepa, a motorizacija potaman u ovo današnje totalno suludo vreme.

Fala Qrcu

Meni je ocjena 10.

BB

A ti onda kupi 😜

Fala Qrcu

Hoću, samo daj pare!

BB

Nemaš pare?
Pa kako onda 10?

Fala Qrcu

Nisu pare mjerodavne za ocjenu prostora. Valjda i sirotinja smije dati ocjene majka mu stara?

Suki

Jako lijepo izgleda ovaj Tonale! Uh, baš oku ugodno!

Matija

Veoma detaljan i ubedljiv test, vec samo njegovim citanjem moze se doziveti karakter ove Alfe! Moje misljenje je „malkice“ drugacije nego sto je Pecino, i to u nekoliko tacaka: 1. Dizajn – Peca kaze „Alfa Tonale je tačno kakva bi trebalo da bude, zavodljiva i atraktivna,..“ a ja bih dodao da tu ima neke istine jer Tonalea dozivljavam kao „debeljuskastu damu sa Rubensovim oblinama“ a takve imaju svoje obozavaoce! 🙂 U decembru sam otisao u salon Alfe da je vidim uzivo. Bio sam iznenadjen utiskom masivnosti njene karoserije a zaobljena je kao ona Michelin lutka koja se vidja po sajmovima!… Pročitaj više »

BB

1. Nikako ne mogu da svarim onda D stub. što ga duže gledam sve mi više liči na Stojadina, s tim što je kod Stojke to bolje stajalo 😉 2. Čim vidim onako tanke gume, mene odmah bole leđa, ne moram ni da sjedam u njega 😀 3. Performanse bih prihvatio, nema više mjesta jurcanju, ali me nervira ta turbo rupa koju svi moderni auti imaju. Volim aute koji nemaju previše snage ali odmah reaguju na gas. Šta će mi hrpa konja kojima moram pisati molbu da bi se pokrenuli? A male performanse uz jaku cijenu i veliku potrošnju, vjerovatno… Pročitaj više »

s mile

od mase fotki, ta mrlja mi je ostlala u sećanju….

moron

NIsam saglasan sa tvojim „razumevanjem lepote“ i dizajna.
Prvo si „popljuvao“ eksterijer FL verzije X5, a sada i Tonalea.
Nemam reči …

A tek tvoj finalni zaključak: „Moj rezime: konfekcijski auto za masovnu konzumaciju. “ ??? Šokiran sam.

Leba ti, a ko to danas ne radi „Konfekcijski“ ? Možda VW grupa ??? 😊😊😊

Matija

Marka VW je tipican proizvodjac konfekcije. Nikada ne bih pokusao da srozam Alfu na nivo VWa! Moje ogorcenje dolazi bas od pokusaja Stelantisa da to uradi sa Alfom! Idiot na celu Alfe je odmah po preuzimanju pozicije izjavio: „Alfa je suvise sportska!“

Zoca

Nece vise da igra za raju i zanemaruje taktiku…🤣🤣🤣,da ne bi zavrsio karijeru😡😡😡

rec dve o konfekciji

Ovo zadnje pitanje sa svojom konotacijom mora da je greska, ne mogu da razumem nikako drugacije. Da li mozemo da budemo toliko drski i toliki mrzitelji doticne grupe da kao konfekciju okarakterisemo ono sto rade Lambo, Bentley, Porsche, Ducati u svetu motociklizma, Scania sa svojim jedinstvenim V8 motorima u svetu kamiona? Ako su Huracan, Flying Spur, Ducati Panigale i mnogo drugog konfekcija – sta nije? Osim toga, i Lamborghini i Bentley kao clanice VW grupacije imaju odeljenja koja ce vrlo rado za potencijalnog kupca napraviti auto bas po njegovoj meri i ukusu, ispuniti mu skoro svaku zelju. Tim sluzbama mogu… Pročitaj više »

moron

Pa, kada bismo išili tim putem ( „ko je šta podario“ ), ne verujem baš da Stellantis nema i brendove koji bi parirali nekim posebnim brendovima VW grupe, mada moram da priznam, kada sam ono pisao pominjući VW, svakako nisam mislio da nešto prigovorim Scaniji … Ali, na ovim prostorima je prosto navika i prirodno pljuvati po Alfi, nešto uobičajeno kao „Dobar dan, kako ste? Hvala na pitanju, ja dobro …“. I onda tim putem odmah pljuvačina i po ovom vozilu. A da je neka škoda ili neki njen klon sa značkom VW-a ili Audija, odmah bi se na ovim… Pročitaj više »

rec dve o konfekciji

Onog trenutka kada si napisao ‘VW GRUPA’, hteo-ne hteo, to sto pises se odnosi i na Audi, Porsche, Bentley, Lambo, Ducati, pa i na Scaniu. To sta je pisac mislio, da li je ili nije hteo nesto da prigovori Scaniji, to je vec neki drugi par rukava.

U suprotnom, neko bi mogao reci: ‘Stellantis ne prodaje na americkom trzistu’, neko drugi kaze: ‘Cekaj, a sta je sa Chrysler, Jeep…’ – ‘E jbg, ja kad kazem Stellantis, ja mislim na Peugeot i Citroen a ne na njih…’ Pa ne moze tako brate… Ima dobra srpska uzrecica u vezi toga…

Matija

Postoji korporacija VW, koja ukljucuje sve te elitne marke koje si naveo, i marka VW koja pravi masovne modele. Marke Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche, itd. sigurno ne spadaju u konfekciju. Zahvaljujuci razumnom rukovodjenju korporacijom sve ove elitne marke uzivaju punu slobodu i ako su tehnicko-tehnoloski povezane. Upravo ova povezanost daje im snagu za napredak!

Matija

Izvinjenje svima – ovaj komentar sam pokusao da ponistim ali mi nije uspelo. Isti tekst se zbog toga pojavljuje dva puta!

Fala Qrcu

Sve je to prepakovani polo.

moron

VW je rodonačelnik „prepakivanja“ u auto industriji.

Fala Qrcu

Tacno tako, još kad sam onomad prvi put vidio način gradnje aeg turbina, pomislio sam kako ovo ostali ne rade, babuška sistem.

moron

Audi, za koji kažeš da nije konfekcija, do juče je nudio A2 sa motorom 1,0 TSI 95 i 5MT menjačem. To je neka eksluziva u odnosu na Fabiju sa tim istim motorom?
Ili, audi A3 sa 1,0 TSI ? Isto kao Fabija ili Scala.
Sve je to deo i tog brenda i VW grupacije i „konfekcije“.

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Matija

Postoji KORPORACIJA VW, koja ukljucuje sve te elitne marke koje si naveo, i MARKA VW koja pravi masovne modele. Marke Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche, itd. sigurno ne spadaju u
konfekciju. Zahvaljujuci razumnom rukovodjenju korporacijom sve ove elitne marke uzivaju punu slobodu i ako su tehnicko-tehnoloski povezane. Upravo ova povezanost daje im snagu za napredak! Za razliku od strategije rukovodjenja VW KORPORACIJOM, rukovodstvo Stelantisa povezuje elitne i konfekcijske marke.

s mile

heh, Seat, Škoda VS Audi Bentley Lamborghini = konfekcija VS elita

VW grupacija je izmislila zajedničku platformu, od jeftinog do skupog automobila…

s mile

nekako, ja koji nisam baš poznavalac auto industrije, mišljenja sam sa Stelantis ide sličnim stopama kao VW grupacija. Sa jedne strane ima konfekciju, a sa druge nešto poželjnije brendove, a ipak na neki način ekskluzivnije… šta i kako će ih pozicionirati na tržištu….pokazaće vreme

Laki

Onaj debeli stub kvari ukupan utisak tu je takodje slab izbor agregata i užasne „pedale“ na volanu!Sve ostalo je fino i natprosječno za moj ukus.

Lazar

Dizajn je subjektivno lep , ko voli Alfu taj i zna da ga čita i prihvati. Motorizacija je očajna , 240Nm na 1.6 tona je smešno za jednu Alfu. Samo radi poređenja , moj Jeep Compass sa 1.45 tona ima motor sa 270 Nm ! Na pozitivnu stranu je kvalitet i masivnost izrade koji zaista mirišu na premium. Prava stvar je u stvari Tonaleov brat blizanac , Dodge Hornet koji se u USA nudi za oko 35 do 40 hiljada dolara sa 2.0 turbo benzinskim motorom sa 270KS , sa AWD pogonom i 9-to stepenim automatskim menjačem. Paketi opreme su… Pročitaj više »

DOLF

Ako se dobro sećam 1.3 motor radi po drugačijem principu od 1.5 motora pa zato ima razlike u obrtnom momentu u korist manjeg motora, ali ovaj „veći“ motor ima pomoćnih 55nm od elektromotora.

Lazar

da u pravu si , 1.5 je po projektovan da radi u Atkinsonovom ciklusu , koji bi trebalo da obezbedi nižu potrošnju i veći obrtni moment koga nema jer se valjda računa na pomoć to famoznog elektromotora i te male baterijice … sve u svemu previše racionalnosti za jedan brend koji istorisjki nikada nije koketrirao sa racionalnošću , nego naprotiv isključivo sa emocijama i to onim najeksplozivnijim .

BB

Pa gdje mu je ta niža potrošnja?

DOLF

Valjda u gradu manje troši.

BB

Pa Peki je ne nađe 😜

Lazar

Pekijeve potrošnje su uvek znatno veće od onog što mi u Srbiji merimo jer je fluidnost saobraćaja u Gradu Svetlosti očajna (gužva u pm )

Fala Qrcu

Sjećaš li se naših diskusija sa tojotasima koji tvrde da im troši 2-3litrea a meni i Sekiju po 8-9 , pa su rekli da Seki ne zna vozit? Otada ja ne vidjeh (koje li ironije) da je ikad prijavio na dildi nisku potrošnju. Dildo je prevara zato i ima takvo ime.

Rikošet

Imam prijatelja izgleda kao Apolon, ali kad mu je davao silnu ljepotu bog je nekako zaboravio da mu da i adekvatan „alat“.

Ne znam zašto, ali Tonale me podsjeća na njega.

Trebao je biti savršen, a ispao je nedovršen…

Fala Qrcu

Nije valjda da voliš muške 😱 Tonale je davno trebao izaći, ali uvijek su ga stopirali, kako je počelo dobro je i zavrsilo! Sadašnji tonale je produkt ovog vremena kad je sve naopako, pa tako ni on ne smije da bude ono što jeste, od sve konkurencije on je najnoviji i stoga je nekima čudan u smislu motorizacije, premda ima i dizel. S vremenom, dolazice i drugi pogoni, no evo sad u subotu ga gledah al sjedoh ipak djuliju, pa neću stelvija al srce vuče na djuliju, to je ta makina. Pokraj nje nekakav Dodge sa 727 ks graviran na… Pročitaj više »

BB

Pa jeli se ženiš za Đuliju?

Fala Qrcu

Nemam para

BB

Uzmi na lizing 😜

Fala Qrcu

I to je pušing

Rikošet

Da se malo poigramo. Npr. vratimo film par decenija unazad, podmladimo se i napunimo novčanike parama i bezbrižno krenemo u kupovinu dinamičnog SUV modela za nas mlade 🙂 I stanemo pred salonima Alfe i Cupre, i gledamo Tonale i Formentora. Oba automobila dizajnerski su posebna, svaki na svoj način i svaki se dopada različitom krugu publike… Dakle dizajn, emocije i ostali osjećaji koje izaziva drugačije profilisanje lima stavljamo na jednu stranu. Na drugoj podižemo poklopac motora i gledamo unutra. Pod njim Tonale ti nudi ove fićfirić pogonske kombinacije, od kojih se zeleniš u licu , a crveniš na semaforu… S… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
BB

Tačno tako, niko ne kaže da Alfa ne treba da imaovaj mlin za kafu od 130 konja (meni dovoljno, ali mora da ima bar 2.0 benzin u sebi, bar svaki deseti bibtrebao biti taj… A nije da nemaju taj motor na polici 😉 samo niko nema mooda da ga dovati sa police 😠

Znači imam auto koje super leži, ali ga nema šta potjerati kroz krivine da iskoristi taj potencijal…
Od dobrih sastojaka prave lošu ukupnu priču…

Fala Qrcu

Nemre zbog pedera iz brisela. Druga su vremena došla.

Matija

Da li ste primetili da u Stelantisu vlada nacionalizam? PSA grupa, Pezo – Sitroen – Opel je izolovana iz svih kombinacija sa Italijanima i Amerima! Dalje, rukovodece jezgro Stelantisa je francuskog porekla! Stelantis intenzivno radi na ukrstanju Italijana i Amera! Pocelo je sa Djulijom dizel, zatim sa Alfom Stelvio a sada je aktuelna kombinacija Dzip Kompas – Alfa Tonale – Dodz Hornet. Da li sada treba ocekivati ukrstanje Maseratija sa Dodzom? Gde li ce da zavrsi Lancia? Dize mi se kosa na glavi od tuzne sudbine italijanskih dragulja!

Lazar

Koliko god priča sa brakom Dodge Hornet-a i Alfa Romeo Tonale-a izgledala kao brak iz interesa , izgleda da će to ipak doneti dosta para u kasicu Alfe i Stellantis-a i najverovatnije osvetliti budućnost Alfa Romeo-a … budućnost kojoj je data još samo jedna šansa i ako ta ne uspe znate šta je dalje jedino moguće. Ključ u bravu. Tako da , koliko god sve izgledalo bez veze i bljak , najvažnije je da Alfa preživi . Oni na USA tržištu prodaju jako malo , ima ih tu i tamo , među „trkačima“ se priča o Alfi , poneko je… Pročitaj više »

BB

Ispadoh i ja amerikanac: velik, jeftin i relativno puzdan auto…
Samo njih ovdje i nema 😜

Matija

Ovaj izvestaj ti je izvanredan! Stvari postaju jasnije – Ameri ne znaju sta je Alfa, niti su spremni da skupo plate relativno mali auto, bez obzira na njegov kvalitet. Transformacija Tonalea u Hornet na tlu Amerike ima svoj komercijalni smisao. To je bolja strategija nego da su pokusali da prodaju Alfu u bescenje. Hvala!

Fala Qrcu

Rado bih ovo procitao ali nije dobro…ki Terminator sam.
No, malo Antidildo propagande https://youtu.be/GI3HGYNbgCg

Fala Qrcu

Osrednji SUV??? Šta je pisac s ovim htio reći?

moron

Da ima i dosta većih 😀

Fala Qrcu

Nespretna formulacija , kad se tako kaze vise je simbol kvalitete vozila nego njegove veličine, sto u slucaju Tonalea ne može biti istina.Trebalo je biti Suv srednje veličine.

Fala Qrcu

Koje li tragedije, još nisam ni pola naslova stigao pročitati. Ne da oko.

DUDE

Prepakovan JEEP COMPASS, sa 15000eur vecom cenom.
Jeste Tonale elegantan i savremen, ali kome je do Alfe, mnogo bolji izbor je Stelvio.