1. Home
  2. Vesti
  3. Američki izložbeno-prodajni saloni u problemima oko prodaje novih defektnih vozila
Američki izložbeno-prodajni saloni u problemima oko prodaje novih defektnih vozila
0

Američki izložbeno-prodajni saloni u problemima oko prodaje novih defektnih vozila

265
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je automobilska industrija ovih dana pogođena s nekoliko velikih problema, i oni se u velikoj meri odražavaju na proizvodnju. Cene novih i polovnih četvorotočkaša su daleko više nego što bi trebalo da budu zahvaljujući deficitu na strani ponude, a gotovo svaki veliki proizvođač kaže da je nedostatak kompjuterskih čipova i ostalih delova razlog zašto sa pokretnih traka ne silazi dovoljan broj vozila.

Nismo baš sigurni zašto se izložbeno-prodajni saloni žale, pošto su protekle godine zabeležili rekordne profite u iznosu od preko šest miliona američkih dolara, ali neki od njih su očigledno toliko pohlepni, pa prodaju one defektne primerke.

I ranije su postojale mnogobrojne tužbe protiv manjih privatnih salona koji se uglavnom bave prodajom polovnjaka, ali takve uglavnom štiti zakon, uz premisu da nisu dužni da nam kažu ako vozilo ima određene probleme. Međutim, sada se u problemu našao veliki Fordov salon, iz razloga što je prodavao defektna nova vozila s oznakama kompaktnog krosovera Escape (u Evropi je poznatiji pod imenom Kuga).

Ovaj salon se nalazi u gradu Bikon unutar američke savezne države Njujork, a model Escape je protekle godine imao poveći opoziv povodom curenja benzina iz rezervoara. Ford je naredio svim salonima da odmah prestanu s isporukom, dok se ne kompletira potrebna korektivna intervencija i dok se defektni deo ne zameni, ali ovaj salon očigledno nije pratio uputstva.

Slučaj je stigao sve do glavne organizacija za bezbednost u saobraćaju NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), koji je takođe obavestio salone o potecijalnoj opasnosti, ali je onaj pod imenom Healey Brothers Ford isporučio minimalno jedan primerak pre nego što je popravljen u okviru odgovarajuće kampanje.

Naravno, lako bi bilo reći da samo jedan primerak vozila koje je prodato ne pravi nekakav problem, ali NHTSA očigledno želi da pošalje poruku svima onima koji bi uradili nešto slično, a na temu toga šta bi im se moglo desiti ako ponove tako nešto.

Takođe se navodi da je NHTSA tek pronašao jedno vozilo od strane Healey Brothers Forda, ali da će tek dalja istraga pokazati da li ih je bilo više. Spomenuti opoziv je obuhvatio oko četrnaest hiljada vozila, i to ne samo krosovera Escapea već i njegovih mehaničkih blizanaca pod imenom Ford Bronco Sport i Lincoln Corsair, pa bi na udaru mogli biti i neki saloni ove premijum divizije.

Šta da kažemo osim ono čuveno „posle j***** nema kajanja“ pa će tako i ovaj salon mnogo više koštati buduća kazna nego što je zaradio od jednog krosovera.

AutoRepublika

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments