1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda proslavlja važan jubilej
Škoda proslavlja važan jubilej
1

Škoda proslavlja važan jubilej

1.24K
1
Podelite sa prijateljima:

Škoda je proizvodila automobile sa šasijom u stilu merdevina sa krutim osovinama u Mladoj Boleslavi dvadesetih godina prošlog veka. U narednoj deceniji, međutim, trebalo je da dođe do promene, iz pera inženjera Jozefa Zubatija. Osmišljena je nova šasija u obliku kičme (šasija sa okosnom cevi).

Dizajner Zubati se vratio sa osmogodišnjeg radnog boravka u inostranstvu 1931. i od leta 1932. razvio je novi koncept u Škodi. Prvobitno je radio na šasiji pravougaonog poprečnog preseka koja je bila razgranata napred da bi se prilagodila motoru. Kardansko vratilo dovodilo je snagu motora do zadnje osovine, čiji su točkovi bili obešeni oscilirajućim poluosovinama i opružani lisnatim oprugama.

Prvi prototip je pušten u pogon već u septembru 1932. godine, a isporuke ovako konstruisanih modela za 420 kupaca počele su u aprilu 1933, stoga se ovog aprila slavi 90 godina od tog događaja. Isporuke su krenule upravo u vreme kada je svetska ekonomska kriza bila na vrhuncu u Čehoslovačkoj.

Konstrukcija šasije sa okosnom cevi imala je prednosti veće krutosti i manje težine u odnosu na „merdevine“. Nezavisno vešanje zadnjih točkova takođe je značilo bolju udobnost vožnje, iako je prednja osovina i dalje bila kruta.

Od 1934. novi dizajn kružnog preseka zamenio je pravougaonu „kičmu“. Prvi model koji je to dobio bio je model Popular. Prednji točkovi su takođe dobili nezavisno vešanje. I pošto je ovaj koncept bio veoma varijabilan, ubrzo su ga koristili i drugi Škodini automobili, uključujući osmocilindrični Superb 4000 ili specijalni vojni Škoda 903, koji je čak imao tri osovine i pogon 6×4.

Automobili Škode iz pedesetih imali su istu tehničku osnovu, odnosno 1200 „Sedan“, Octavia, Felicia ili komercijalno vozilo 1202, koji su se proizvodili do 1973. godine. Međutim, Škodinu šasiju sa okosnom cevi su koristili još duže – za tursku Škodu 1202, koja se proizvodila 1971-1980. godine.

AutoRepublika

(1237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Interesantno…
Čekamo Matiju sa komentarima 😀