1. Home
  2. Vesti
  3. Changan i Geely: Dva diva iz Kine dogovorila stratešku saradnju
Changan i Geely: Dva diva iz Kine dogovorila stratešku saradnju
3

Changan i Geely: Dva diva iz Kine dogovorila stratešku saradnju

282
3
Podelite sa prijateljima:

Dva velikana industrije razvoja i proizvodnje automobila poreklom iz Narodne Republike Kine, upravo su sklopila dogovor o strateškoj saradnji u čijem središtu se naravno nalaze električni četvorotočkaši.

Changan i Geely su izabrali da zajedničkim snagama oblikuju budućnost i to će činiti bez ulaska u međusobne kapital odnose, što će reći da jedna firma neće postati (su)vlasnik druge, niti planiraju zajednički poduhvat (osnivanje nove, zajedničke kompanije). Ipak, planirana je saradnja na više frontova, od kojih je bukvalno svaki od ključnog značaja.

Prirodno, u fokusu su elektromoboili, ali je zajednički rad predviđen i u oblasti istraživanja baterijskih ćelija, brze dopune istih, tehnologije brze zamene celog baterijskog pakovanja. Takođe se pominje i kooperacija na temu bezbednosti upotrebe električnih vozila, što je bitno i za sve kupce.

Jedan od izazova buduće saradnje se tiče i implementacije tehnoloških rešenja koja će omogućiti vozilima da nose epitet „pametnih“. Radi se o konektivnosti, procesorima, operativnim sistemima i autonomnoj vožnji. Glavne brige konstruktora su baš u toj oblasti. Ali, tu se njihova priča u stilu „Rusiju gazim – Ameriku opkoljavam“ ne završava. Naime, dva subjekta žele da se druže i u vezi više tradicionalnih tema. Sarađivaće i u oblasti usavršavanja platformi, logističkih pitanja i nastupa na međunarodnim tržištima.

Dogovor bi na prvu loptu posmatrano mogao da donese velike promene. Ponajpre jer će izazovi biti postavljeni ispred moćnog saveza koji čine dva veoma dinamična igrača kineske automobilske industrije. Geely je svima dobro poznat brend, dok je Changan najsavremeniji od tri grupacije kontrolisane od strane države, onaj koji se oslanja na najviše naprednu tehnologiju, a predstavlja i vicešampionsku marku na domaćem tržištu… Iza brenda Geely, naravno.

Ništa od ovoga ne bi moglo da bude da blagoslov nije dat i iz političkih vrhova u Pekingu. Vlada je dugo težila tome da se automobilski sektor bolje organizuje (čitaj „objedini, grupiše“) kako bi nastao svetski priznat gigant. Podsetićemo vas da je kinesko tržište osobeno jer broji više od stotinu aktivnih brendova.

Međutim, ovo nije prvi pokušaj postizanja ambicioznog dogovora između lokalnih perduzeća. Prethodni, onaj koji je potpisan od strane firmi po imenu Changan, Dongfeng i FAW, kao tri najveća državna koncerna, nije doneo nikakve vidne rezultate.

AutoRepublika

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izvanredan strateski potez dva kreativna rukovodioca! Ovo je veci dogadjaj nego osnivanje Stelantisa. U Nemackoj nikada nije uspela saradnja BMWa, Mercedesa i VWa. Svak misli da je najpametniji.

Zoca

Inovacije se ne forsiraju nego se motivisu.

Bungi

Kina ne gazi Rusiju već od nje kupuje ogromne količine energenata.Bez njih, kineska privreda nije ni blizu sadašnjeg stanja.Kina koristi prazninu nastalu povlačenjem zapadnih proizvođača automobila sa ruskog tržišta.Pozdravljam saradnju dva kineska proizvođača.