1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Redakcija Autocara testirala najbrži traktor na svetu
Redakcija Autocara testirala najbrži traktor na svetu

Redakcija Autocara testirala najbrži traktor na svetu

355
0
Podelite sa prijateljima:

Od nedavno će bogati seljaci biti u prilici da rekordnom brzinom dobace do svojih njiva. Dobro, verujemo da im taj cilj nije visoko na listi prioriteta, kao što znamo da ni putevi koji vode do obradivih površina nisu baš nirburgrinški sokaci, ali je to ipak moguće zahvaljujući traktoru koji je proizvela kompanija JCB, a koji nosi naziv Fastrac Two.

Poznati “farmeri” iz Autocar-ovog tima su imali priliku da ga testiraju, bez ikakvih aspiracija prema vili, motici ili pak grabuljama.

Letos smo izvestili da je traktor marke JCB postigao brzinu od 166,72 km/h na Elvington Airfieldu u Jorkširu, dok je za volanom bio Gaj Martin, motociklistički trkač i TV voditelj. Rekordna vožnja je snimljena a dokumentarac je bio objavljen na Channel4 u ranijem delu ove godine.

Ipak, profesionalci iz kompanije za proizvodnju inustrijske opreme JCB su bili svesni da je taj rekord ranijiv i dostižan, pa su stoga par meseci kasnije proizveli noviju varijaciju na istu temu. Ova kreacija koja je svetu predstavljena pre dva meseca, je nazvana Fastrac Two. Proslavila se postizanjem brzine od 247,47 km/h.

Brzi traktor iz mirovanja do „stotke“ stiže za svega 9,86 sekundi. Kolege s Autocara nisu uspele da verifikuju maksimalnu brzinu poljoprivredne mašine, zbog nedostatka staze s tako dugačkom deonicom pravog puta, ali jesu uspeli da ga, što bi Velja Ilić rekao, „nagnaju“ do 180 km/h, što je zaista impresivno za stroj namenjen upotrebi na njivi. Standardna verzija Fastraca ipak dostiže „samo“ do brzine od 70 km/h.

Dve osnovne verzije JCB traktora

Da bi konkretna verzija bila u stanju da pojuri toliko više od osnovnog traktora,  JCB je morao da ugradi šestocilindarski turbo motor koji radi u sadejstvu sa šestostepnima manuelnim menjačem iz ZF kuhinje, dok se pogonska sila šalje na točkove obe osovine. Inače, sofisticiran sistem oslanjanja je primenjen i napred i nazad, dok su točkovi gledano po visini, negde u ravni s prosečnim čovekom.

Da se vratimo na pogonsku jedinicu. Razvija 507 konjskih snaga, dok je podatak o maksimalnom obrtnom momentu prilično zastrašujuć, barem za one koji operišu s nekim uobičajenim ciframa za dizele s šest cilindara. Ovaj motor isporučuje 4.475 Nm. Nije loše rekli bismo, čak i u okolnostima u kojima ovaj super-traktor meri čitavih pet tona.

Kabina je postavljena na vrhu celokupne arhitekture, ali ne izgleda kao traktorska, već kao kabina sportskog automobila. Poseduje pojaseve za vezivanje u pet tačaka i trkački kavez najveće veličine koju odobrava FIA. Kavez je zavaren direktno za šasiju.

U kabini se mogu pronaći još brzinomer konektovan na GPS marke Racelogic, uređaj za kontrolu pritiska vazduha u pneumaticima, temperaturni senzor i veliki informacioni displej.

O tome kako su se proveli momci iz Autocara na testu, možete pročitati na njihovom portalu.

AutoRepublika

(355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments