1. Home
  2. Vesti
  3. Najbrži traktor na svetu
Najbrži traktor na svetu
4

Najbrži traktor na svetu

1.96K
4
Podelite sa prijateljima:

Kada se 2.500 Nm prenese na asfalt…

Pre nešto više od godinu dana, čuveni Top Gearov maskirani vozač, Stig, postavio je novi svetski brzinski rekord u konkurenciji traktora sa 140,44 km/h na Bruntingthorpe Proving Groundu, bivšem aerodromu RAF-a u Lesterširu. Nekih 15 meseci kasnije, stigao je novi rekorder i to značajno brži u odnosu na prethodni. Kreacija je britanskog proizvođača industrijske opreme JCB-a – Fastrack 8000.

Ovaj traktor je postigao brzinu od 166,72 km/h na Elvington Airfieldu u Jorkširu, a za volanom je bio Gaj Martin, motociklistički trkač i TV voditelj. Rekordna vožnja je snimljena a dokumentarac će biti objavljen na Channel4 u toku ove godine.

Što se mašine tiče, reč je o velikom JCB trkaktoru  sa 7,2-litarskim dizel motorom sa 1.015 ks i 2.500 Nm. Modifikovan je u tajnosti, ali izveštaji kažu da je standardna CVT transmisija zamenjena ZF-ovom jedinicom. Za aerodinamiku je bio zadužen Williams Advanced Engineering, upravo onaj koji stoji iza Williams Formula 1 projekta.

Naravno, vreme je da se podsetimo na Hondinu kosilicu za travu, koja je do 160 km/h došla za samo 6,285 sekundi, što je takođe novi svetski rekord.

AutoRepublika

 

(1955)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao stvoren za drumove Srbistana… Posebno ako ispunjava Euro 6-d …
Samo, gde su mu retrovizori?

Brat

Šta će mu retrovizori, sigurno ga neće niko preticati 🙂

moron

Možda i hoće, recimo, ona hondina kosilica za travu 🙂
A, i kako da ga registruje bez retrovizora, kada „Pravilnik“ kaže da:

„Vozačko ogledalo na motornom vozilu mora biti ugrađeno i izvedeno kao najmanje:

1) jedno vozačko ogledalo na traktoru vrste T1 i putničkim vozilima sa najviše dva sedišta, kao i na motociklu koji je proizveden, odnosno prvi put registrovan nakon 1. januara 1970. godine …“

Yankee

Sta, nije Golf 2? 😉