1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Glorifikovani Volkswagen Golf
AR pijaca klasika: Glorifikovani Volkswagen Golf

AR pijaca klasika: Glorifikovani Volkswagen Golf

500
5
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli onu nekadašnju šalu prema kojoj su svi modeli grupe Volkswagen zapravo Golf ili jedna od mnogorbojnih varijanti Golfa. Daleko od toga da je to istina, ali je zaista postojao jedan period kada je korporacija imala jednu platformu za mnogo „različitih“ vozila.

Uzmimo onu sa kodnom oznakom PQ34 za primer. Debitovala je 1996. godine i na njoj će se proizvoditi modeli Audi A3 i TT, Volkswagen Golf, Bora/Jetta, Lavida i „Nova buba“, Seat Leon i Toledo i Škoda Octavia. Impresivno, zar ne?

Od svih navedenih četvorotočkaša najviše pažnje je svakako privlačio Audi TT. Debitovao je u oktobru 1998. godine i voleli ga ili ne, ne može mu se osporiti uticaj koji je ostavio na nemačku automobilsku industriju. Prva generacija će se proizvoditi narednih osam godina i osvojiće mnoštvo nagrada širom sveta, od čega je sigurno najuticajnija ona od strane američkog magazina Car & Driver, kada je proglašen za najbolji pristupačni kupe 2000. i 2001. godine.

Možda će vas najviše iznenaditi informacija da TT zapravo nije dizajnirao neki domaći stilista. Ta čast je pripala Amerikancu po imenu Friman Tomas, mada moramo da kažemo da je proveo većinski deo karijere u Evropi tako da se i ne smatra za tradicionalnog Jenkija. Pomagao mu je Piter Šrejer koji će kasnije da preporodi ponudu korporacije Hyundai-Kia. Upravo će stil bitna glavna karakteristika o kojoj će se najviše pričati, pa sami donesite zaključak da li je privlačan ili ne.

TT je zaista u neku ruku bio prepakovani Golf u baznom izdanju, pošto je pružao 1,8-litarski turbobenzinac sa 148 konjskih snaga i pogon na sva četiri točka. Kasnije ćemo videti i moćnije konfiguracije sa četiri cilindra, zatim i čuveni motor VR6 i na kraju pogon na sva četiri točka.

Primerak koji smo izabrali za današnju priču je iz 2001. godine i pruža pogon na sva četiri točka, što nam govori da ga pokreće 1,8-litarski turbobenzinac sa 237 konjskih snaga i maksimalnih 320 Nm obrtnog momenta. Nemački gigant je nudio i manuelne i automatske menjače, a ovaj konkretni model se može pohvaliti sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Fabričke informacije kažu da mu je potrebno 6,7 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 240 km/h. Ovakvo zadovoljstvo je koštalo 36.100 američkih dolara pre dve decenije ili 60.780 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Do sada je prešao 65.600 kilometara i trenutno se nalazi u gradu Vest Fiškil unutar američke savezne države Njujork. Reč je o bogato opremljenom izdanju zanvanom „225 Quattro“ i može se pohvaliti sa 17-inčnim felnama, grejačima u sedištima, automatskom klimom i audio sistemom Bose.

U oglasu se navodi da je proveo celokupnu karijeru u Njujorku i da je učestvovao u malom sudaru tokom prvih nekoliko godina vlasništva.


Posle deset dana aukcije i 19 ponuda, najviša je iznosila 15.250 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(500)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ni danas ne izgleda loše, a tada je bio odličan

moron

Ako je reč od Wb od 2.587 mm, bili su tu i Altea i Altea XL.

Matija

Prva generacija TTa imala je svoj originalan dizajn (na slikama) koji nije bio opterecen tadasnjim korporativnim dizajnom Audija. Bas ovim dizajnom, koji izgleda kao da ga je neko dete sa samo dva poteza olovkom nacrtalo, TT je osvojio simpatije velikog dela publike! Medjuim, bas taj dizajn nosio je u sebi katastrofalne greske: njegov zadnji deo u fastback formi bio je znatno laksi od kombi forme Golfa pa zadnja osovina nije imala dovoljno opterecenje. Druga greska bila je aerodinamika gornje povrsine vozila koja je generisala uzgon a ne pritisak pa je zadnja osovina u voznji bila jos vise rasterecena. Rezultat ove… Pročitaj više »

Laki

Vozač je morao par puta lupiti glavom o krov pri ulasku dok se ne navikne.

Matija

Moram svima da se izvinim zbog pogresne informacije u mom komentaru. Rekao sam de je petocilindricni motor prvi put primenjen u kasnijim generacijama TTa – to nije tacno, naknadnom proverom utvrdio sam da je prvi petocilindricni motor ugradjen u model 100 druge generacije 1976 godine. Zbog cega je napravljen ovaj motor? U modelu 100, kao i svim ranijim i kasnijim, motor stoji uzduzno ispred prednje osovine. Do maske hladnjaka bilo je mesta samo jos za jedan cilindar! 🙂 U to vreme Audi jos uvek nije imao V6 motor pa je produzen cetvorocilindricni. U tadasnjoj konfiguraciji hladnjak je stajao pored motora… Pročitaj više »