1. Home
  2. Vesti
  3. Novosti iz BMW-a: Alpini mnogo svetlija budućnost od pukog naziva za poželjan paket opreme
Novosti iz BMW-a: Alpini mnogo svetlija budućnost od pukog naziva za poželjan paket opreme
1

Novosti iz BMW-a: Alpini mnogo svetlija budućnost od pukog naziva za poželjan paket opreme

150
1
Podelite sa prijateljima:

Američka automobilska publikacija Car&Driver je objavila insajdersku informaciju o neposrednim planovima koncerna BMW-a, uključujući tu i mrežu zavisnih preduzeća koja Bavarci kontrolišu. Činjenica da će električna limuzina po imenu BMW i3, kao i krosover s indeksom iX3, u narednim generacijama preći na obećavajuću platformu Neue Klasse. Iako to nigde do sada nije zvanično objavljeno, dugo je figuriralo kao javna tajna.

Veruje se takođe i da će električna vozila nove generacije postojati paralelno s tradicionalnim modelima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva na platformi CLAR, najkraće do 2035. godine. Ali, drugi podaci iz internih izvora su mnogo interesantniji.

BMW Z4

Zahvaljujući prekookeanskoj objavi saznadosmo, na primer, da roudster BMW Z4 neće dobiti direktnog naslednika, čak ni sa tvrdim krovom. Nažalost, kupci sada nisu voljni da kupuju takve automobile. Na primer, na nekada najvažnijem američkom tržištu, aktuelni BMW Z4 je prošle godine prodat u tiražu od samo 1.881 primerak.

Dalje, kupei i kabiroleti BMW-ove Serije 8 takođe ostaju bez savremenika. Od ove porodice će preostati samo verzija Gran Coupea sa četvoro vrata, a najverovatnije će se pretvoriti u električni BMW i8, sve kako bi se takmičio sa Porscheom Taycanom i obećavajućim Mercedes-AMG GT-om sa četvoro vrata.

BMW Serije 8

Na koncu, najzanimljiviji uvid u budućnost bavarske grupacije su doneli podaci o planiranom tržišnom pozicioniranju automobila (pod)marke Alpine. Podsetimo, BMW je kupio ovu firmu još 2022. godine, iako će ugovor stupiti na snagu, odnosno početi da proizvodi pravna dejstva tek 1. januara 2026.

Marka Alpina za sada radi u starom formatu, ali BMW namerava da je gurne u luksuzni segment, tamo gde su sada Bentley i Mercedes- Maibach. Istina, Rolls-Royce, koji je takođe deo grupe BMW, će zarad realizacije ove ideje, morati da napusti svoj uvodni model po imenu Ghost. Mesto ove limuzine u korporativnoj tabeli zauzeće perspektivni sedan Alpina B7, a koji će doneti mnogo više razlika u odnosu na baznu BMW-ovu „sedmicu“. Naravno, misli se na prethodne generacije najveće poslovne limuzine iz Minhena, gde se čak napominje da će možda postati čak i poseban model.

Verovatno bi takva svojevrsna razmena bila nabolje, jer će onda Rolls-Royceu omogućiti da se u potpunosti fokusira na ultraluksuzne četvorotočkaš, bez trošenja novca na „trice i kučine“, a Alpina, koja postoji od 1965. godine, nastavlja tržišni život u novom segmentu, onom u kom do sada nije nastupala.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sadrzaj informacije zraci optimizam i kreativnost menadzera BMWa! Moram da primetim da menadzeri svih drugih evropskih proizvodjaca kukaju nad svojom zlom sudbinom, jedino BMW emituje pozitivne talase! 🙂 Osim toga, jedino BMW (jos?) ne najavljuje gasenje manjih modela zbog novih propisa! Nije tesko predpostaviti da se objasnjenje krije u statusu Minija na trzistu – jeste mali al je premijum, njegova cena i popularonst opravdavaju nove investicije. Pozicioniranje Alpine izmedju serijskih BMWa i Rollsa je pravi potez jer Alpina nije samo tjunerska kuca vec oplemenjivac vozila u najsirem smislu! Znanje, kreativnost i tehnologija kojom Alpina raspolaze daleko prevazilazi serijski kvalitet BMWa!… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija