1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Nakon smrti vozača BMW-a Takata povlači još 1,4 miliona vozila
Nakon smrti vozača BMW-a Takata povlači još 1,4 miliona vozila
2

Nakon smrti vozača BMW-a Takata povlači još 1,4 miliona vozila

3.19K
2
Podelite sa prijateljima:

Takata, komponentaška firma koja stoji iza najmasovnijeg povlačenja vozila u istoriji, poručila je američkim vlastima da još 1,4 miliona vozila treba da ode na korektivnu intervenciju u vezi sa defektom koji se povezuje sa smrću vozača BMW-a, kao i dva slučaja povređivanja u drugim regionima.

Komponente kojima Takata snabdeva pet od najvećih svetskih automobilskih kompanija, mogu da povuku vlagu, što za posledicu može imati pucanje vazdušnog jastuka ili nedovoljno naduvavanje.

U opoziv su uključena vozila sa delovima proizvedenim između 1995. i 1999. i to marki BMW, Audi, Toyota, Honda i Mitsubishi Motors.

BMW je prijavio tri opoziva koja su pokrivala oko 116.000 vozila u SAD koja su sadržala sporne delove, uz oko 8.000 preporuka da se automobili ne voze dok se ne izvrše popravke.

Bavarski proizvođač je svestan jednog smrtnog slučaja i jednog povređivanja u Australiji, koji se povezuju sa spornim inflatorima vazdušnih jastuka, uz još jedan incident koji se desio na Kipru.

Ovo je najnovije poglavlje u priči o Takatinim vazdušnim jastucima, problemu koji je kompaniju doveo do bankrota pre dve godine.

Ova japanska firma je godinama isporučivala na desetine miliona vazdušnih jastuka sa defektnim pumpama za naduvavanje, koje su bile sklone eksplodiranju prilikom sudara, što je za posledicu moglo da ima povređivanje, pa čak i usmrćivanje putnika. Kompanija se izjasnila krivom, što je bio deo poravnanja vrednog milijardu dolara, sa Američkim ministarstvom pravde.

Za prošle opozive je okrivljen amonijum nitrat kao pogonsko sredstvo za naduvavanje vazdušnih jastuka u slučaju sudara. Što se poslednje bezbednosne kampanje tiče, kompanija se bavi problemom koji je pogodio inflatore koji sadrže ne-azidne pokretače.

Snabdevač kaže da je proizveo i prodao 4,45 miliona pumpa za naduvavanje na globalnom planu tokom vremenskog perioda pokrivenog opozivom.

Po Takatinom izveštaju upućenom NHTSA, broj inflatora proizvedenih za vozila u SAD je bio „značajno manji, ali je trenutno nepoznat“. Problem je u starosti potencijalno pogođenih vozila, od kojih je tek deo ostao u službi.

BMW je jedini proizvođač koji je za sada prijavio probleme s inflatorima u SAD.

U saopštenju, NHTSA je saopštila da Honda procenjuje broj njenih potencijalno pogođenih vozila. Samo jedan Mitsubshijev model je prijavio problem, dok se vode diskusije s ostalim proizvođačima.

Audijeva američka jedinica sarađuje s NHTSA i istražuje da li su neki od njegovih vozila u SAD iz modelnih godina 1997., 1998 i 1999. pogođena ovim problemom.

Takatu je u aprilu 2018. kupila filijala kineske Ningbo Joyson Electronic Corp. kompanije, a kombinovani entitet je preimenovan u Joyson Safety Systems.

AutoRepublika

(3193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Na zapadu su sva vozila iz tog perioda davno na otpadu.
Meanwhile na Balkanu: – nov, nov, nov…

J4ZZER

Opet Vi reklamirate BMW! A sto nije nastradao vozac Alfa Romea, nego BMW 🙂 A da je nastradao vozac Alfa Romea ne biste o tome pisali 🙂