1. Home
  2. Vesti
  3. Počelo je sa problemima u napajanju strujom zbog električnih vozila
Počelo je sa problemima u napajanju strujom zbog električnih vozila
3

Počelo je sa problemima u napajanju strujom zbog električnih vozila

5.35K
3
Podelite sa prijateljima:

Prodaja hibridnih ili električnih vozila u Velikoj Britaniji je u porastu u odnosu na prethodnu godinu za 22%, proizilazi iz izveštaja Udruženja proizvođača i distributera motornih vozila.

Sveopšta euforija koja polako zahvata ceo svet, a na Starom kontinentu posebno zapadni deo, i koja rezultira najavljenim zabranama (doduše od 2040. godine) prodaje vozila sa konvencionalnim motorima, počinje da dobija svoju kontratežu.

Na internet stranicama National Grid, britanskog operatera mreže za prenos električne energije, a što je u Srbiji povereno Elektromrežama Srbije, naišli smo na upozorenje i preporuke upućene građanstvu koje koristi elektropokretana vozila. O čemu se radi?

Problem je jednostavan, superbrzi punjači koji su instalirani u domaćinstvima britanskih državljana konzumiraju ogromne količine električne energije iz elektro sistema, tokom trajanja punjenja baterija, čineći na taj način praktično nemogućim, korišćenje ostalih velikih kućevnih potrošača. Bojleri, grejalice, električni radijatori, pećnice, pegle, sva ova bela i raznobojna tehnika mora da ostane van stroja, za vreme koje je rezervisano za “tankovanje” elektroljubimca.

Evo matematike za podršku razumevanju problema: National Grid pretpostavlja da će elektrovozila budućnosti koristi baterije koje imaju kapacitet za oko 500 kilometara autonomije. Za takav radijus kretanja neophodno je uskladištiti i sa sobom poneti 90 kWh električne energije. Prosečnom punjaču baterija od 3,5 kW za punjenje baterije ovog kapaciteta bi trebalo skoro 19 sati rada, i to uz pretpostavku da je nešto energije ostalo neiskorišćeno u baterijama. Sa jačim punjačem, na primer od 11 kW, u istim okolnostima, vreme se skraćuje na nekih 6 časova. Sa punjačem tih karakteristika, korišćenje bilo kojih drugih elektro uređaja u domaćinstvu, moglo bi da dovede do prekida snabdevanja električnom energijom. Problem se uvišestručuje u špicevima, kada je potrošnja struje najveća. Posebnu dimenziju neprijatnosti donosi i rizik da u jednom kvartu ili ulici, više vlasnika elektro automobila, istovremeno ima uključene punjače. Ovakav razvoj događaja bi glatko mogao da dovode do kolapsa elektroenergetskog sistema u celom komšiluku.

National Grid, dalje predlaže gradnju elektro ekvivalenta benzinskim pumpama, gde bi se stvorili uslovi da se ekstremno brzi punjači, neometano i bez rizika po elektroenergetski sistem, koriste.

Ne možemo reći da smo iznenađeni razvojem događaja, još manje da smo tužni. Lepo bi bilo da se ovaj sistem usavrši, razradi i uđe u primenu, tamo negde, kada mi svi napunimo 80 godina, i ne budemo imali pravo na upravljanje motornim vozilima, zbog starosti.

Tek očekujemo nove, i prave probleme, vezane za deficit proizvedene električne energije.

(5350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
ljubisa

Auto kompanija Tesla je vec napravila resenje za taj problem, http://www.kucastil.rs/kuce/solarni-krov-stize-jeftiniji-od-crepa

Jovan

A što stoji razvoj solarne energije i vetra? Zašto se ne zabranjuje proizvodnja uglja u svrhu pravljenja električne energije? Pa zato što mora da postoji način zarade za velike igrače! Dok se to ne desi, „električni auto“ ide na ugalj

Zvezdan

Jovane, da si pročitao u Glasu Republike Elektromobilnost seks sa kondomom, znao bi da isto razmišljamo. Pozz 🙂