1. Home
  2. Vesti
  3. Ford plaća kaznu od 19,2 miliona dolara zbog lažnog reklamiranja potrošnje
Ford plaća kaznu od 19,2 miliona dolara zbog lažnog reklamiranja potrošnje
1

Ford plaća kaznu od 19,2 miliona dolara zbog lažnog reklamiranja potrošnje

339
1
Podelite sa prijateljima:

Da li se sećate perioda kada ste mogli tvrditi šta god ste želeli u medijima, onog u kom nikada ne bi bilo odgovrnosti za istinitost deklaracija i učinjene postupke? Ni ja, ali su očigledno takva vremena nekada postojala, kada ne samo što je bilo normalno slagati, već i ne obavestiti javnost uopšte o svojim proizvodima. Ali, danas su neka druga vremena i svaka greška se skupo plaća, pa tako i ona kada je mišljenje subjektivno i može da varira zavisno od situacije.

Pričamo naravno o potrošnji gde nikako ne postoji tačna brojka koliko benzina ili dizela (ili u novijim slučajevima kilovata struje) vaš ljubimac potroši. Većina će reći „zavisi od vremenskih uslova i načina vožnje“, ali je Ford napravio ključnu grešku u jednoj reklami protiv Toyote Prius V i izjavio da njegov hibrid pod imenom C-Max beleži određenu potrošnju u svim uslovima vožnje.

Ruku na srce, moramo da priznamo da je ovaj mali krosover (MPV) takođe imao i ranije skandale baš sa potrošnjom goriva. Originalno je reklamiran da troši pet litara benzina na pređenih sto hilometara, da bi brojka kasnije prepravljena u 5,5 litara, iako je većina vlasnika tvrdila da u proseku troši oko litar više. Oštećeni su vlasnici C-Maxa iz 2013. i 2014. godine i to njih 62.805, a Ford im je ranije isplatio po 550 dolara zato što su imali veće račune na benzinskoj pumpi.

U sličnoj situaciji se našla uprava američke kompanije i povodom jedne od prethodnih generacija modela SuperDuty (od 2011. do 2016. godine), ali ovde konkretne brojke nisu poznate. Ovaj pikap kamionet spada u kategoriju velikih komercijalnih vozila i samim tim zakonski nije obaveza da njegovi brojevi potrošnje budu javno objavljeni.

Ford će ovde morati da plati i dodatnu kaznu zbog lažiranja nosivosti u prikolici pošto su cifre dobijene tako što nije korišćen serijski model. Američki proizvođač vozila je do brojeva došao tako što je preuzeo jedan od ranijih prototip modela bez rezervnog točka i određenih delova enterijera, čime je masa vozila bila manja.

Kada se na kraju sve sabere, Ford će morati da plati 19,2 miliona američkih dolara kazne. Sigurni smo da se neće na ovome završiti i da će novi dan doneti nove tužbe i nove kazne…

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Što se tiče kazne Fordu za deklarisanje mase vozila bez rezervnog točka, ja bih kažnjavao i sve proizvodjače svih vozila za deklarisanje zapremine gepeka SAMO bez rezervnog točka ukoliko se radi o vozilima koja makar opciono mogu da budu opremljena rezervnim točkom. U prošlosti se, inače, kod nekih proizvodjača mogla naći cifra i sa, a i bez rezervnog toćka, ali se sa tom praksom prestalo, jer očito nisu želeli da izigravaju budale u odnosu na one koji uopšte nisu davali te podatke za varijantu sa rezervnim toćkom. Medjutim, čak i kod onih koji su davali dvojne podatke o zapremini (… Pročitaj više »