1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mali i pristupačan kineski elektromobil Ora R1
Mali i pristupačan kineski elektromobil Ora R1

Mali i pristupačan kineski elektromobil Ora R1

1.90K
0
Podelite sa prijateljima:

Marka Ora je nedavno uspostavljena, a svetu su je ove godine predstavili profesionalci kompanije Great Wall Motors, kako bi reprezentovala električna vozila, ekskluzivno. Prvi model je, letos predstavljeni neobični “kros-liftbek” Ora iQ, a sada kompnija prezentuje serijsku verziju malog urbanog hedžbeka Ora R1, koji će započeti tržišni život za svega nekoliko nedelja, na matičnom tržištu.

Već na prvi pogled, jasno je koji model je bio inspircija kineskim dizanerima. Naravno, Honda Urban EV, ali su jasne i “veze” sa markom Smart. Ora R1 poseduje identičan oblik bokova, kakav smo već videli na modelu Smart Forfour. Kineski elektromobil je 3.495 milimetara dugačak, širok 1.660 milimetara, dok je visina 1.530 milimetara. Kao takav, po gabaritima se od Smarta razlikuje za ne više od 24 milimetara.

Ora R1 leži na točkovima koji poseduju prečnik od 15 ili 16 inča, zatim plastične panele na karoseriji, pa kao takav, mališan ne prelazi 990 kilograma “žive vage”.

Tu se otprilike završava sva sličnost sa nemačkim uzorom. U tehničkom smislu, kineski model poseduje pogon na prednje točkove, najjednostavnije rešenje za vešanje, odnosno polukrutu zadnju osovinu. Elektromotor koji razvija 48 konjskih snaga uz 125 njutn metara obrtnog momenta, je postavljen na prednju osovinu.

Maksimalna brzina kretanja mališana iznosi 102 km/h, uz neophodnih 5,6 sekundi za ubrzanje iz stanja mirovanja do 50 km/h. Deluje da je konstruktor bio posramljen da bi obelodanio cifru za ubrzanje do “stotke”.

Litijum-jonska baterijska jedinica je smeštena ispod poda putničke kabine, a kupac može da izabere set kapaciteta od 30,7 do 33 kWh. Maksimalan domet sa jednim punjenjem baterije iznosi 310 ili 351 kilometar prema NEDC protokolu, zavisno od toga kojim baterijama je konkretan primerak opremljen.

Standardna oprema uključuje punjač kapaciteta 3,3 kW, čijom upotrebom se dopuna vrši za nekih desetak časova. Ukoliko se pak kupac opredeli za opcioni punjač kapaciteta 6,6 kW, postupak dopune će trajati pola vremena koje je potrebno upotrebom standardne opreme.

Što se unutrašnjosti tiče, u najkraćem bi se moglo reći da kabina ne poseduje atribute komfora i luksuza. Ipak, dva vazdušna jastuka su tu, ABS, klima uređaj kao i multimedijalni sistem. Tasteri za otvaranje prozora se nalaze između sedšta, dok se zadnja stakla ne spuštaju, već se pomeraju bočnim klizanjem.

Mali elektro-Kinez poseduje aplikaciju za pametne telefone, preko koje se može pristupiti pojedinim funkcijama vozila.

Ono što svakako jeste ohrabrujuće, odnosi se na cenu Ora R1 koji se, uz državne podsticaje, u Kini nudi već za 8.700 do 11.300 američkih dolara, zavisno od konfiguracije.

AutoRepublika

(1899)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments