1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Novinari „na silu“ izvukli iz dizajnera Forda reči o mogućem vaskrsu naziva Capri
Novinari „na silu“ izvukli iz dizajnera Forda reči o mogućem vaskrsu naziva Capri
0

Novinari „na silu“ izvukli iz dizajnera Forda reči o mogućem vaskrsu naziva Capri

283
0
Podelite sa prijateljima:

San o oživljavanju legendarnog modela Ford Capry živi u evropskom dizajnerskom studiju, barem prema rečima čoveka koji upravlja istim, a njegovo ime je Amko Linarc.

Ford je nedavno na autombilsku scenu vratio naziv Puma, ovoga puta u formi krosovera, a uskoro će vaskrsnuti i ime Bronco. Mustang kao naziv je naravno već u upotrebi, a uskoro se očekuje i premijera eletkromobila inspirisana istim. Pošto se sve ovo zna, nije ni čudo da su aktivne spekulacije o tome koje bi sledeće ime iz slavne istorije američkog proizvođača moglo da se aktuelizuje.

“Mislite da nam ne bi bilo drago da se vratimo na dizajnerska rešenja koja je Capri ponudio?” rekao je Linarc, upitan o tome koji modeli iz prošlosti bi mogli da posluže kao inspiracija njegovom timu dizajnera. “Ma mi bismo to voleli. Ali sve to mora da se ukomponuje spram duha vremena, da čini jednu celinu s ostalim funkcijama vozila, da bude funkcionalno a ne da posluži samo kao sredstvo za promociju dizajnera ili starog modela automobila.”

Zatim je dodao: “Oduševljen sam brojem naziva koji su u našem vlasništvu, a u stanju su da pokrenu buru emocija, svejedno pozitivnih ili negativnih.”

Kada se priča o modelima na koje sećanje baš i nije tako prijatno, on je izdvojio model Probe koji je prilikom premijere bio smatran progresivinim, to jest futurističkom ekspresijom vozila s naglaskom na aerodinamičke karakteristike, a ipak je ostao upamćen kao promašaj.

Linarc je preuzeo dirigentsku palicu u evropskom centru za dizajn marke Ford pre oko dve godine i izmenio je način na koji Ford oslovljava dizajnerski jezik koji u tom trenutku promoviše.

“Kinetiči dizajn je bio pravi potez u pravom trenutku,” rekao je on. “Ali sada je to već potpuno zastarelo ime. Deluje da je smišljeno, eto samo da bi se otaljao posao, odnosno deluje da je pronađen bilo kakav naziv za određenu pojavu, čisto da bi se imala kako nazivati. Imamo mnogobrojna vozila u gami za koja se ne može reći da potpadaju pod neki pravac dizajnerske filozofije. Nije loše imati naziv za dizajnersku priču koju sledite, ali to se može završiti i neuspehom.

“Mi smo kompanija koja posluje u celom svetu, posedujemo različite kulturološke temelje i teritorijalno poreklo. Postoje različiti načini za promociju dizajnerskih filozofija. Svođenje na samo jednu nije fer niti je iskren način u smislu formiranja cele game modela.”

Do ovog trenutka je prohujalo već osam godina otkako je Ford predstavio svoj poslednji čisto konceptni automobil Evos (2011.), a Linarc tvrdi da ne postoje aktuelni planovi prema kojima bi se kompanija vratila koncepciji koja podrazumeva lansiranje konceptnih verzija.

“Okrenuli smo se internim demonstracijama uživo,” kaže on. “Delujemo kao tim i oslanjamo se na timski pristup a ne samo na automobil koji smo izložili na štandu. Uopšte se aktivno ne bavim promocijom ideje razvoja konceptnog vozila.”

O istoriji kultnog modela Ford Capri, možete čitati u jednom od najpopularnijih članaka našeg Zorana Tomasovića. Bilo je tu i zanimljivosti vezanih za ovaj model. Možete ih videti ovde i ovde.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments