Ime Fabia je dobro poznato našim kupcima jer se češki heč nudi na našem tržištu još od prošlog veka. Na nekim teritorijama je model iz treće generacije povučen iz prodaje kako bi se pogurala tražnja za liftbekom Rapid, ali su kod nas oba modela nastupala u isto vreme. Međutim, tražnja za Fabijom je usporila u poslednje vreme na evropskom tržištu, pa je tako tokom prošle godine prodato samo 97.906 primeraka, što je za 37% manje nego lanjske godine.

Koliko takvim skorom mogu biti zadovoljni čelnici Škode, najbolje ilustruje podatak da je bratski Volkswagen Polo u istom periodu isporučen u tiržu od 169.467 primeraka, uz pad popularnosti od 34%.

Zato se sada konstruktor nada da bi se stvari mogle popraviti s promocijom četvrte generacije Fabije. Dizajneri su se opredelili, pretpostavljaju Kolesa, za dobro poznati osmougaoni oblik rešetke hladnjaka uz prednje svetlosne grupe koje bi trebalo da koriste LED tehnologiju. Farovi će se sužavati, kako se budu približavali zoni maske hladnjaka.

Bočni reljef na karoseriji će spojiti prednje sa zadnjim svetlosnim blokovima, dok će drugo ulegnuće biti razvučeno u donjoj sekciji bočnog profila vozila. Zadnji kraj nove Fabije će ostati upečatljiv ponajpre zbog neogičnog, Škodi svojstvenog oblika stop svetala, takođe u LED izdanju.

Da kažemo, mada smo to pisali i ranije, novajlija će biti utemeljen na arhitekturi MQB-A0. To znači da će platformu deliti s modelima: VW Polo, Audi A1, Seat Ibiza, kao i Škoda Scala i Škoda Kamiq. Novi hedžbek će postati veći od aktuelnog, pa će tako u dužinu dosegnuti 4.107 milimetara (+ 110mm), dok će po širini prirast biti 48 mm (do 1.780 mm).

Međuosovinski razmak noviteta raste za 94 mm (do 2.564 mm). Bazični motor će prema očekvianjima biti trocilindarski s oznakom 1.0 MPI, ali će on ponuditi dva nivoa snage, to jest dostavljaće 65 ili 80 „konja“. U ponudi će se naći i četvorocilindraš zapremine 1,5 litara sa 150 konjskih snaga koji će koristiti usluge poznatog DSG-a, što je akronim za sedmostepenu automatsku transmisiju s dvostrukom spojnicom.

Dok se premijera noviteta iz Češke očekuje u maju, da kažemo da je iz iste kuhinje, pre par dana zvanično predstavljen krosover Kodiaq.

AutoRepublika