1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kako izgleda novi Peugeot 2008 u osnovnom paketu?
Kako izgleda novi Peugeot 2008 u osnovnom paketu?
1

Kako izgleda novi Peugeot 2008 u osnovnom paketu?

1.85K
1
Podelite sa prijateljima:

Peugeot je juče omogućio kupcima da se poigravaju konfiguracijom novog krosovera 2008, a tastature i miša su se među prvima dotakli francuski novinari. Na taj način, oni su otkrili šta nam to donosi osnovni paket koji po tradiciji proizvođača nosi naziv Active.

U doba u kom smo naviknuti na „očerupane“ serijske verzije noviteta i na tužne prizore koje pogledi ka njima bude, gde moramo da se podsetimo Mercedesove A klase ali istovremeno i Renaulta Clija, prijatno je iznenađenje suočiti se sa onim što najjeftinija verzija Peugeota 2008 nudi.

U nastavku teksta uporedno prikazujemo osnovnu i najprestižniju verziju dobijenu na internet konfiguratoru.

Nažalost, u Srbiji nije objavljen cenovnik noviteta već se još uvek nudi prva generacija ovog krosovera, pa moramo da se poslužimo podacima iz Francuske. Osnovna verzija startuje s početnom cenom od 21.500 evra, odnosno za nepunih 800 evra više od novčanog iznosa koji zahteva distributer u Srbiji za najprestižniju verziju odlazećeg modela.

To možda zvuči kao da je previše visoko cenovno pozicionaran novajlija, ali ipak treba naglasiti da su cene više na tržištima zapadne Evrope u odnosu na Srbiju. Međutim, logično je uzvratiti pitanjem kako onda nedavno predstavljeni Captur košta 18.600 evropskih novčanica na matičnom tržištu. Bilo kako bilo, kao što ćemo videti, Peugeot instaliranom osnovnom opremom delimično opravdava povisoku cenu u ulaznoj varijanti.

Naime, bazični 2008 nudi kupcima ručni klima uređaj, sedmoinčni ekran osetljiv na dodir preko kojeg vozač prati postavke radio sistema. To sve za razliku od Captur Life, koji o ovim stavkama može samo da sanja.

Nažalost, puna lista opreme, uključujući cene za pojedinačne stavke, nije još uvek predstavljena. Do ovog trenutka su javnosti predočavane samo najprestičnije verzije 2008-ice, pa bi ovakav Active finiš možda mogao da predstavlja i hladan tuš za ljubitelje marke.

Kao što i sami vidimo, on to svakako nije. Za razliku od hedžbeka 208, verzija izdignuta na štikle nije sklona neukusnim greškama u najpristupačnijim verzijama. Maleni krosover poseduje već od ulaznog modela, prednje svetlosne grupe u LED tehnologiji, što je za svaku pohvalu, čak i uprkos tome što nedostaje svetlosni potpis u obliku tri kljove.

Maska hladnjaka poseduje crnu nijansu koja prija očima, odnosno preciznije da se izrazimo, ničim ne smeta oku. Identična boja je prisutna i na zadnjem kraju vozila. Točkovi poseduju prečnik od 16 inča, pa ih mnogi u doba predimenzioniranosti svega i svačega nazivaju malim, što oni svakako nisu.

Podsetićemo da su pre desetak – petnaest godina, limuzine D segmenta iz francuske grupacije nosile točkove ovog promera, i to u prestižnijim varijantama. Pre će biti da je ovde problem što su same felne izrađene od legure čelika, a prekrivene plastičnim ratkamnama.

Slična zapažanja se mogu izneti i u pogledu enterijera. I ovde vidimo i-cockpit. Već smo naveli prisustvo ekrana osetljivog na dodir koji je od vitalne važnosti za opšti utisak, sve i da nema niti jednu funkciju, jer se na taj način izbegava prisustvo „rupe“ na centralnoj konzoli.

Logično, trodimenzionalna digitalna instrumentacija nije dostupna na ulaznoj verziji, već na jednoj iznad nje, ali je ugrađen mali ekran promera 3,5 inča. Obrtomer i kilometar sat su analogni po tehničkoj prirodi.

Na kraju, možemo zaključiti da ovo i nije tako loše, bar ne u odnosu na ono na šta smo navikli.

AutoRepbulika

(1852)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bazna oprema novih modela svih brendova je sve bogatija.
Kada biste pogledali baznu opremu aktuelnog ( ali već vremešnog ) 3008, primetili biste da ima plastični volan, čelične felne, odsustvo „televizora“ ( nema „Multifunkcionalni ekran na dodir od 8” sa “piano” tasterima, dvostruki radio tuner RCC“ ), manuelnu klimu, kao i da nema skoro nikakav savremeni element aktivne bezbednosne opreme …
„Tuga u Boga“.
Čudno će mi biti da novi 2008 bazno ima LED „kljove“ ( kao na slici), jer ih nema ( serijski) ni aktuelni 508 Allure.