1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Chrysler iznenadio javnost novim konceptom
Chrysler iznenadio javnost novim konceptom

Chrysler iznenadio javnost novim konceptom

130
5
Podelite sa prijateljima:

Chrysleru polako izmiče vreme da opravda svoje postojanje. Nekada slavni američki proizvođač vozila danas je deo Stellantisa, a kreacija nove korporacije je rezultirala time da čelnici kažu kako će svaki brend imati desetak godina da pokaže svoje znanje. To je bilo pre tri godine, pa je jasno da Chrysler nema još mnogo vremena.

Američki brend trenutno ima samo jedan model u ponudi i to minivan pod imenom Pacifica, ali kao i svi drugi, najavljuje veliku ofanzivu sa električnim četvorotočkašima narednih godina. Jedan od njih je krosover Airflow i u izložbeno-prodajnim salonima bi trebalo da ga vidimo kao model za 2025. godinu. A kako stvari stoje, Chrysler nije spreman da eliminiše ni putničke modele, što je potvrdio predstavljanjem koncepta pod imenom Halcyon.

Ovaj novitet cilja na Audi e-tron GT i Porsche Taycan kao glavnu konkurenciju, što nam dovoljno govori koliko je veliki apetit američkog brenda prema budućnosti. Ono šta je najbitnije u priči jeste podatak da se Halcyon vraća u prošlost devedesetih godina prošlog veka sa takozvanim stilom „Cab Forward“. Korporacija Chrysler je imala mnogo uspeha sa takvom konfiguracijom pre tridesetak godina i imala neke zaista kultne modele, kao što su Dodge Intrepid i Chrysler 300M.

Reč je o sistemu gde je motor pomeren napred, što oslobađa dosta više prostora u enterijeru i samim tim čini vožnju komfornijom. Chrysler nam kaže da je cilj takođe bio napraviti Halcyon što aerodinamičnijim i da svaki detalj na vozilu ima svoju svrhu. Možemo da primetimo i dosta stakla, posebno napred, a takva strategija je precrtana sa modela Lucid Air. Halcyon ima četvoro vrata iako na prvi pogled deluje kao kupe. Zadnja vrata su podeljena na dva dela, pa se donji deo otvara u kontraš stilu, a gornji vertikalno.

Kabina je veoma prosta i bez ijednog dugmića, a iz firme nam kažu da je 73% delova u kabini napravljeno od recikliranih plastičnih flaša. Chrysler je bio pionir nečega šta se zvalo Stow ‘n’ Go, a reč je o konfiguraciji gde bi se zadnja sedišta kompletno spustila u pod kod minivanova.

I Halcyon stiže sa sličnom tehnologijom, ali umesto da se zadnja sedišta spuste u pod, ona se mogu gurnuti u prtljažnik. Kao što smo spomenuli, sam enterijer je jako jednostavan i sve komande se nalaze na povećem monitoru koji se prostire dužinom celog vozila. Halcyon se može pohvaliti i takozvanim „auto-pilotom“, mada je Chrysler jako oprezan da ga ne nazove baš tako iz želje da ne bude tužen ako vozilo završi u sudaru.

Sa mehaničke strane, ovaj koncept je napravljen na Stellantisovoj globalnoj platformi STLA Large, a iz firme nam kažu da donosi sledeću generaciju baterija koje još nisu u serijskoj proizvodnje. Chrysler zamišlja budućnost u kojoj će električni automobili biti u stanju da pune baterije kada su u pokretu, a na brzim punjačima, modeli kao što su Halcyon bi mogli da dobiju autonomiju od preko 320 kilometara vožnja za manje od pet minuta.

Ako ikada ugleda serijsku proizvodnju, Halcyon bi mogao da stigne u izložbeno-prodajne salone tamo negde 2027. ili 2028. godine. Za sada je samo lepo nacrtan automobil sa tehnologijom i planovima koji zvuče kao naučna fantastika. Šta će biti od svega će pokazati vreme…

AutoRepublika

(130)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ako renault uđe u grupu svi ameri propadaju, ostaće samo jeep jer je zlatna koka

Bungi

Veoma čiste linije.Šteta bi bilo ne napraviti klasičan EV sa 4 obična vrata i zadržati ove linije i proporcije.Felne bih uradio u stilu turbine.

Matija

Sa ovom studijom Krajsler je napravio sokantno iznenadjenje u svetu automobila! Proizvodjac koji u aktuelnom portfoliju ima samo jedan miniven preko noci lansira super moderan auto koji je svu postojecu elitu, kao sto su Porse Tajkan, Audi e-tron GT, Lotus Eletre, Tesla S, itd. preko noci ucinio zastarelom! Dizajn pokazuje da je aerodinamika bila visoko na listi zahteva projektnog zadatka, dok enterijer pokazuje veliku realnu upotrebljivost ovog vozila. Koncept vrata sa simetricnim otvaranjem i bez fiksnog B nosaca (ugradjen je u vrata) bio bi u praksi pozeljan jer omogucava izuzetno komforan ulaz/izlaz. Pokretni deo krova jos vise povecava taj komfor.… Pročitaj više »

Yankee

Moj prvi bolji automobil u Americi je bio Dodge Intrepid, koji je bio jedan od najuspesnijih CabForward putnickih automobila. Nije bio nesto posebno velik za americke standarde (duzina 5,1 metar), ali je bio nevidjeno prostran unutra bas zbog CabForward.

comment image

Matija

„Cab Forward“ koncept izazvao je moje veliko interesovanje vec na prvi pogled! Pazljivo sam razgledao te modele, unutra i ispod haube, pri tome sam merio neka rastojanja, pravio sam skice i tsl. Auto me je inspirisao na razmisljanje kako kod „normalnih“ EU automobila iskoristiti prazan prostor izmedju prednjeg zida kabine i bloka motora. I „eureka!“, sinula mi je ideja! Za primer sam uzeo Golfa. Njegov motor koji je stajao popreko ispred osovine pomerio sam unazad u centralnu poziciju, iza osovine. Bilo je to u prolece 1993 godine. Sa ovim konceptom ceo prednji deo mogao je da bude kraci jer je… Pročitaj više »