1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Šta bi bilo kad bi bilo: Hyundai Sonata kao proterenski karavan
Šta bi bilo kad bi bilo: Hyundai Sonata kao proterenski karavan
4

Šta bi bilo kad bi bilo: Hyundai Sonata kao proterenski karavan

594
4
Podelite sa prijateljima:

Na našem tržištu Hyundaijeva Sonata i nije tako popularan model. Zapravo, ne možemo da se prisetimo kada smo ga spazili u saobraćaju. Razlog verovatno najpre treba tražiti u činjenici da se limuzina nudi s 2,5-litarskim motorom snage 180 „konja“, što implicira poveće godišnje troškove registracije, a manje u ceni koja je, u poplavi poskupljenja, pa i bahaćenja karakterističnog posebno za korejske marke, sasvim pristupačna (28 do 36 hiljada evra).

Ko želi da proprati istoriju Sonate, na izvor će se vratiti u 1985. godinu kada je sve krenulo, da bi premijera osme generacije sedana bila upriličena 2019. godine. Pohvalno je to što je tokom svih ovih decenija postojanja, Sonata egzistirala isključivo kao trozapreminski koncept, ali uprkos tome, u poslednje vreme su sve učestalije glasine koje impliciraju skoru pojavu karavanske verzije.

Ipak, do ovog trenutka nema zvanične potvrde o proširenju porodice modela Sonata, iako je jasno da bi promocija, pre svega karavana, pa još i sa terenskim atributima, značajno pospešila prodaju, ako ne kod nas, a ono u Evropi kao celini zasigurno.

Automobil koji vidimo na fotografijama je imaginaran i predstavlja plod mašte redakcije lista Kolesa. Njihovi kompjuterski „animatori“ su Sonati dodelili konstrukciju karavana uz povišen klirens koji je dobijen, između ostalog, i montažom guma višeg profila što naglašava sveukupno privlačniji stil vozila stvarajući i optičku iluziju da se radi o laganijem četvoročkašu. Jasno, kakav bi to krosover bio bez plastičnih panela nad lukovima točkova i u donjoj zoni karoserije. Sve pobrojane takve aplikacije su doprinele nužnosti blagog redizajna tih elemenata karoserije.

Sonata je kod nas dostupna u verziji pogonjenoj fiskalno nepodobnim motorom, kao što na početku rekosmo, ali u Južnoj Koreji ga je moguće dobiti i s dvolitarskim atmosferskim benzincem iz nove porodice motora SmartStream. Vatrena moć tako opremljenog sedana iznosi 160 konjskih snaga kada se vozi na benzin, ali pošto je moguće dobiti i modifikaciju na gas, treba znati da ona razvija 146 „konja“. Tu je i benzinac s turbo motorom radne zapremine 1,6 litara i on omogućava ergelu od 180 „grla“.

Za kraj još valja podsetiti da prošli mesec Hyundai predstavio omaleni i pristupačni SUV s nazivom Casper. Čitajte o njemu kod nas.

AutoRepublika

(594)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

i40 karavan je bio dobro parče karavana.

Što se tiče aktuelne Sonate, sa motorizacijom koja jeste, zaista bih voleo upoznati onoga ko to kupi u Srbiji, sa cenom registacije koja ide uz motore od 2,5 litra zapremine.
Ne razumem zašto se ne nudi kod nas sa 1,6T. Ili kao hibrid barem.
Ali, atmosferac 2,5, to samo mazohista (u Srbiji ) može kupiti.

Hyundaista

Pa sad, onaj ko ima 35 hiljada za novu Sonatu, posto polovnu tesko da ce da nadje, taj ce imati i par stotina eura za registraciju. Bio sam u salonu i jedan pored drugog Sonata i Santa Fe. Iako sam fan limuzina, malo je reci da je unutra SantaFe za dve klase bolje uradjen od Sonate. Bas primetno bolji. Voleo bih da imam prilike da probam Sonatu na par dana, cisto da vidim koliko su uznapredovali na tom polju. Nekada davno su imali Sonatu i Grandeur i mogu reci da danasnja Sonata vise podseca na Grandeur. Ipak na ovim prostorima… Pročitaj više »

moron

Koliko sam ja gledao razne YT testove Sonate, nisu baš ni (korejski) mnogi testeri bili oduševljeni varijantom koja je za pogonski agregat imala 2,5 MPI. Sa 1,6T jesu bili veoma zadovoljni. A naravno da kupcu nove Sonate nije bilo kakav problem malo veća cena registracije u Srbiji. Lako je za „prvog kupca“. Ali, treba to „sutra“ i nekome prodati. A sa tim motorom to kao polovno u Srbiji može da se proda samo uz značajno nižu cenu, jer to nije neki premium brend, da bi kupcima polovnih to baš bio tako nebitan detalj. To je u Srbiji sudbina svih (nepremium)… Pročitaj više »

S mile

Obozavam izdignute karavane, Subaru Outback mi je ono…fantazija od izbora.

A sad, svi bi da podignu klirens, u svim klasama, u svim segmentima…. zivela sloboda, outdoor look…. uglavnom za asfaltnu voznju…