1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. U 91. godini umro otac Porschea… A kog drugog nego 911
U 91. godini umro otac Porschea… A kog drugog nego 911
0

U 91. godini umro otac Porschea… A kog drugog nego 911

781
0
Podelite sa prijateljima:

Bivši dizajner marke Porsche, u inženjering smislu te reči, Hans Mecger, jedan od duhovnih očeva legendarnog Porschea 911, umro je, ironično u svojoj 91. godini. Mecger je bio odgovoran za izgled trkačkih vozila i motora štutgarstke kompanije u periodu dužem od trideset godina. Kompaniji se pridružio 1. oktobra 1956. godine i radio je u odeljenju za kalkulaciju (ma šta to značilo), a u karijeri je uznapredovao do jednog od najviše cenjenih inženjera koji se bavio sportskim automobilima. 

Porsche će mu biti večno zahvalan, i to ne samo zbog razvoja kultnog modela s vazdušnim hlađenjem motora, Porschea 911 koji je koristio i šestocilindarski bokser agregat, već i zbog sveukupne konstrukcije modela 917 i njegove dvanaestocilindarske pogonske jedinice. Povrh toga, on potpisuje i agregat TAG Turbo Formula 1.

Hans Mecger i Porsche 917

Vest o upokojenju čoveka koji je zaslužan za razvoj Porscheovih najuspešnijih trkačkih automobila i motora, tokom više od trideset godina radnog veka, duboko je pogodila njegove drugare i aktuelne zaposlene u firmi.

„Tužna novost nam je donela dosta bola. Naše misli su sa njegovom porodicom,“ rekao je Mihael Štajner, član izvršnog odbora kompanije Porsche zadužen za istraživanje i razvoj. „Zahvaljujemo Hansu Mecgeru za njegova izvanredna inženjerska dostignuća, kojim je doprineo razvoju auto-moto sporta u celini, a posebno razvoju Porschea. Njegove inovacije kojim je oplemenio sportske automobile ostaće zapamćene za vjek – vjekova.“

Mecgerova karijera je bila dovoljno plodna da se tokom trajanja iste u njegovoj glavi stvori kreacija čuvenog „Mecgerovog motora“ koji se našao u modelima 901 i 911 u ranim šezdesetim godinama prošlog veka. Tokom 1965. godine, Mecger je unapređen u rukovodioca odeljenja za razvoj trkačkih vozila. Ovo odeljenje je bilo ključno za unošenje novog kvaliteta i dinamike razvoja auto-moto sporta u kompaniji Porsche.

Mecger je nekada umeo da kaže: “Dešavalo se da radimo bukvalno od jutra do sutra, kao na primer 1965. godine kada smo stvorili Ollon-Villars Bergspyder za samo 24 dana, a nedugo potom i model 910.“ Uz njegovu cevastu konstrukciju, karoseriju izrađenu od stakloplastike i novorazvijenim gumama s tehnologijom s Formule 1, postao je referenca za sve trkačke automobile koji su kasnije nastajali“.

Porsche se takođe oslanjao i na njegov dizjanerski princip, i to tokom razvoja modela 917 u 1968. godini. Upravo je 917, za Porsche osvojio čuvenu trku izdržljivosti Le Mans, i to po prvi put. Porsche 917 je dominirao u Le Mansu i u Svestkom šampionatu za sportske automobile (World Sportscar Championship) tokom 1970. i 1971. godine.

Po prvi put je i uspešno implementiran turbo punjač, na način da je omogućavao razložnu primenu u smislu odziva motora kod sportskih, ali i serijskih automobila, zahvaljujući čemu se kasnije tehnologija našla na svim trkačkim i „civilnim automobilima“. U primeni ove tehnologije je Porsche bio pionir, a Mecger sa svojim timom je ovo rešenje uveo i u serijsku proizvodnju 1974. godine, i to na modelu 911 Turbo.

Međutim, verovatno najnapredniji i najuzbudljiviji projekat je započeo 1981. godine kada su Ron Denis i njegov trkački tim McLaren „raspisali tender“ za razvoj snažnog turbo motora za potrebe takmičenja u Formuli 1. Izbor je pao na Porsche, a odluka je doneta da se konstruiše potpuno novi motor, kao i da se obezbedi podrška na samoj stazi tokom takmičenja.

Ponovo je mozak operacije bio Hans Mecger koji je sa svojim ljudima osmislio V6 motor zapremine 1,5 litara s uglom između cilindara od 80 stepeni. Kasnije će ta pogonska jedinica biti dovedena do tačke u kojoj isporučuje čak 1.000 konjskih snaga. Niki Lauda je tokom 1984. godine postao svetski šampion za „volanom“ bolida pogonjenog baš tim motorom, a to se isto desilo i naredne godine. Zatim je i godinu kasnije, motor opet bio šampion, ali se vozač promenio i zvao se Alan Prost.

TAG Turbo je pobedio na ukupno 25 trka, plus još dve titule u Šampionatu konstruktora (1984. i 1985).

Sa Mecgerom u timu, sigurni smo da je radio i naš zemljak Prof. dr Dušan Gruden, kao višedecenijski direktor odeljenja za razvoj motora u Porscheu, koga smo upoznali na predavanju na beogradskom Mašinskom fakultetu pre skoro tri godine.

AutoRepublika

(781)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments