1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Cena nove Škode Octavije je za 6 godina skoro udvostručena u Rusiji!
Cena nove Škode Octavije je za 6 godina skoro udvostručena u Rusiji!

Cena nove Škode Octavije je za 6 godina skoro udvostručena u Rusiji!

3.63K
9
Podelite sa prijateljima:

Iako se češki liftbek iz C segmenta, Škoda Octavia u osnovnoj konfiguraciji danas u Rusiji nudi za 1,1 miliona rubalja (15.470 evra) to ga ne sprečava da ostane najpopularniji model u klasi, a da bi se ovaj fenomen bolje razumeo, potrebno je pojašnjenje.

Tokom celog analiziranog perioda (2013. do 2019. godine), identična generacija Octavije se nalazila u ponudi, doduše uz jednu restilizaciju iz 2017. godine. Sama činjenica koja otkriva Octaviju kao lidera segmenta nije iznenađujuća, ali svojevrsan šok izaziva podatak da je tokom pomenutog šestogodišnjeg perioda, maloprodajna cena Octavije skočila sa 590 hiljada rubalja (8.315 evra po današnjem kursu) na navedenih 1,1 milion ruskih novčanica. Takav rast cene je reflektovan kroz cifru od 89 procentnih poena.

Jasno je da je niži iznos formiran u predkriznom periodu u Rusiji, kao i da se u matematiku trebaju uzeti i efekti inflacije, ali je čak i uz uvažavanje tih činjenica poskupljenje opet impozantno. Kumulativna inflacija karakteristična za rusku ekonomiju tokom ovog perioda je iznela oko 30%, dok se godišnja stopa rasta cena kretala u rasponu od 2,52% tokom 2017. godine do 12,91% iz 2015.

Ako je za neku utehu, najpotpunije opremljena verzija Octavije je sa cenom „skočila“ za 60%, odnosno sa nekadašnjih 985 hiljada na 1.578.000 rubalja.

Prilikom pomenute restilizacije od pre dve godine, Octavia je dobila omražene dvodelne prednje svetlosne grupe, a godinu dana kasnije su postale dostupne i verzije s pogonom na sva četiri točka. Kupci su od tada mogli naručiti i Scout i RS varijante, dok je luksuzno izvođenje Laurin & Klement izostavljeno iz ponude.

Svi primerci ove Škode koji se nalaze u izložbeno-prodajnim salonima Ruske Federacije su lokalno proizvedeni, odnosno sišli su sa proizvodnih traka pogona smeštenih u Kalugi. Jedini izuzetak predstavljaju karavanske verzije koje se dopremaju iz Češke.

Zbog visoke cene karavana (1,5 miliona rubalja) prodajne brojke konkurentskog, lokalno sklopljenog Ceeda SW su bolje, ali je na nivou svih verzija predstavnika iz C segmenta, Škoda i dalje značajno bolja od Kije. U prva tri kvartala ove godine, Česi su prodali 17.313 Octavia, dok su u istom periodu, Korejci isporučili 13.018 primeraka Ceeda.

Zgodna je prilika da podsetimo da je premijera četvrte generacije Octavije najavljena za 11. novembar, što znači da će se novajlija naći u prodajnim salonima tek sledeće godine. Nemojte sumnjati da će se trend rasta cena modela Octavia nastaviti, posebno imajući u vidu da su Nemci najavili transfer tehnoloških rešenja sa najsvežijeg Golfa.

Međutim, na dugi rok posmatrano, Octavia će izvesno s cenom na dole. Ovo je jasno nakon obnarodovane najave nove strategije nemačkog konglomerata prema kojoj će Škoda biti najniže pozicionirana marka u grupaciji, kako bi se takmičila sa rumunskom Dacijom koju je Volkswagen ostavio bez konkurencije.

Ideja se, hajde da kažemo diplomatski, mnogo nije dopala radnicima češke marke, a isto se može reći i za vlasnike Škodinih vozila, koji su neretko umislili da sede za volanom premijum vozila. O svemu ovome ste već mogli detaljnije da saznate na našim stranicama.

AutoRepbulika

(3631)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

I kod njih stiglo zlatno doba …

Zoca

*ebi ga zato sto volemo vodje.

Milos

Skoda je po meni za golfa i neke wv izmislila svet i ako su u sustini isti djelovi i ostalo.Uvek bi prije uzeo skodu nego wv za manje pare dobijes skoro isto auto 🙂

Ercegovac

Колико су БМВ серије 5 , Мерцедес Е ,Ауди 6 поскупили у Њемачкој од 2013 ?

Да ли су уопште поскупили ?

Рецимо улазни пакет из године у годину или топ пакет из године у годину.

Баш ме интересује, јел има негдје да се упореде подаци?

Stari Dejan

A mene interesuje ko je „dao“ minus na ovo pitanje i zbog čega? Čovek je postavio pitanje, indirektno povezano sa temom iz članka i neko smatra da je tu nešto loše?!

Ercegovac

Погани људи не дају ни питање поставити.

Aleksandar

Vlasnici Skode nisu umislili da voze premijum vozila vec su vlasnici drugih brendova vrlo cesto ljubomorni na odnos cene i kvaliteta, realno se za auto takvih performansi i opreme ne moze naci nista jeftinije…
Salu na stranu, Skoda je sasvim dobar a pri tom i kvalitetan auto, dobija motore iz VW game koji se ravnopravno nalaze u celoj grupaciji a ne zastarele modele motora kao sto Reno stavlja u Daciju…

Zoca

Eto ja da sad budem veci katolik od Pape pa da kazem da je Octavia 1 predstavljena godinu pre Golfa 4(1997) na platformi PQ34.I Audi A3 je izasao god.pre Golfa isto 1996(troja vrata).Da ne ispadne da na Skodi probaju novu tehniku.A sto se tice Dacie menja se receptura:Novi Sandero (a i Logan ako bude nove generacije)dobija sve novo od Clia V.Zasto ?To je vec opsirna tema.

Rikošet

Čemu ovolike „niske strasti“ kad je Octavija 100% Volkswagen…