1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Teški Range Rover Evoque dobio trocilindarski 1,5-litarski benzinac i inovirane dizele
Teški Range Rover Evoque dobio trocilindarski 1,5-litarski benzinac i inovirane dizele

Teški Range Rover Evoque dobio trocilindarski 1,5-litarski benzinac i inovirane dizele

1.15K
1
Podelite sa prijateljima:

Britanski i plemeniti krosover Evoque je dobio nove dvolitarske turbodizel agregate koji koriste tehnologiju blagog hibrida, a koji će vozaču na raspolaganje staviti 163 ili 204 konjskih snaga, umesto dojučerašnjih 150 ili 180 „grla“. Nasuprot tome, ponuda turbobenzinskih motora se na „početnom stepeniku“ svodi na trocilindarski pogonski blok. Ako je za utehu prosečnom ljubitelju ostrvske marke, krosover će u ovom izvođenju razvijati respektabilnih 160 konjskih snaga. No, da pojasnimo redom.

Evoque je debitovao pre manje od dve godine. U pitanju je druga generacija SUV-a koji je svojim spektakularnim dizajnom, naprečac osvojio, pre svega ženska, ali i brojna muška srca. Sada konstruktor pribegava inoviranju game pogonskih sklopova koji su našli primenu kod ovog „britanskog delije“, pa je tako nova dvolitarska dizel jedinica s četiri cilindra, i sistemom anlaser-alternator u stanju da ponudi više snage. Manje „navijen“ motor je označen sa D165, dok je moćniji agregat nazvan D200.

Pogonska grupa skromnije izlazne snage se još uvek nudi sa manuelnim menjačem i pogonom samo na prednjoj osovini. Ovako koncipiran Evoque je namenjen onima koji bi da uđu u svet marke Range Rover, a još uvek nisu dovoljno dobro situirani da bi pazarili poželjnija izdanja atraktivnog „džipa“.

Nama je svakako zanimljivija odluka rukovodstva britanske kompanije pod upravom većinskog vlasnika Tata Motorsa, sa sedištem u Indiji, a koja se tiče uvođenja u benzinsku paletu motora, jedinice s neparnim brojem cilindara.

Motor s unutrašnjim sagorevanjem poseduje zapreminu od litru i po, i kao takav je najčešće korišćen u vozilima s plug-in hibridnom tehnologijom. Nezavisno od električne asistencije, termalni motor isporučuje 160 konjskih snaga, uz 260 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Uparen je sa osmostepenim automatskim menjačem. Ko se ježi od pomisli da ugleda trocilindarske agregate u glomaznim proizvodima na četiri točka, pa još sa premijum statusom, treba da zna da se Evoque i dalje nudi s turbobenzincima zapremine dva litra (iz četiri cilindra). Ista ta jedinica može razvijati 200, 249, pa sve do 300 konjskih snaga.

Land Rover je doneo odluku da modernizuje i multimedijalni sistem, primenom novog info-zabavnog sistema Pivi. Ažuriranja istog će biti vršena bežičnim putem. Povrh toga, gama krosovera Evoque uključuje i prestižnu verziju Autobiography (na naslovnoj fotografiji). U tom izdanju, Evoque koristi felne izrađene od lake legure u posebnoj koloritnoj šemi, koje u prečniku poseduje 21 inč. U putničkoj kabini se nalazi elektropodesivi i grejani obruč upravljača, grejana i ventilirana prednja sedišta. Na zadnjoj klupi, moguće je samo dogrevanje, ali ne i hlađenje, cenjenih gluteusa koji se tu zadese „po zimoći“.

Da izveštaj zaključimo obaveštenjem da će mikro-hibridizovan dizel naći svoju primenu i u gami koja se odnosi na bratski SUV model Discovery Sport.

AutoRepublika

(1153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znam da Evoque nije baš toliko velik (nema ni 4,4 metra) i u naslovu „Teški Range Rover Evoque… “ me začudi reč „teški“.
Pogledam zvanični sajt i piše sa tim baznim benzincem „Unladen weight (EU) (kg) 1.792 kg“
Kako im je to uspelo?
https://www.landrover.com/vehicles/range-rover-evoque/specifications.html