1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda predstavila električni model MX-30 (GALERIJA)
Mazda predstavila električni model MX-30 (GALERIJA)
5

Mazda predstavila električni model MX-30 (GALERIJA)

400
5
Podelite sa prijateljima:

Mazda je na koncu ipak odlučila da se upusti u „električnu trku“ te je na Salonu automobila u Tokiju prikazala svoj električni prvenac. 

Čast da ponese barjak Mazde u novu borbu ima model MX-30. Posve logično je da isti SUV, jer je potražanja za ovim tipom vozila u globalnoj ekspanziji već nekoliko godina.

Japanska marka ne bi bila to što jeste da nema njenog jedinstvenog pristupa automobilizmu. Tako je bilo i ovog puta, i mada nisu dostupni podaci za sva tržišta, zna se šta ćemo dobiti mi u Evropi.

MX-30 će na Starom kontinetu biti dostupan sa jednim elektromotorom koji razvija 143 konjske snage, dok baterija ima kapacitet 35,5 kWh. Sve to daje ukupnu automoniju kretanja od 190 kilometara. Malo, čini se? Naravno da jeste, pogotovo naspam brojki koje nudi Tesla.

No, Mazda ne mari mnogo za autonomiju kretanja vozila. Kako kažu, akcenat im je na sportskim ambicijama ovog SUV-a, odnosno na uživanju u vožnji. Kakve tačno performanse će da ponudi MX-30 još nije tačno jasno, jer je Mazda bila veoma škrta sa detaljima.

Što se tiče samog izgleda, japanska marka nije mnogo odstupila od stila koji forsira nekoliko godina unazad. I električni model je poprilično atraktivan automobil, s tim da odskače jedan upečatljiv detalj – a to su zadnja vrata u RX-8 stilu. Lep omaž tradiciji, ali ne i naročito praktičan.

Kada je reč o enterijeru, svi koncepti modernog automobila su prisutni. Instrumentalni panel je naravno digitalizovan, a tu su još dva druga ekrana. Jedan povrh centralne konzole koji služi za prikaz informacija, dok je drugi postavljen na centralnu konzolu i ima zadatak kontrolisanja informativno-zabavnog sistema. Sama postavka ovog displeja ne izgleda naročito praktično i upotrebljivo, no treba sačekati pa to proveriti i kada ovaj model bude bio dostupan za testiranje.

Mazda MX-30 stiže na evropsko tržište početkom naredne godine.

AutoRepublika 

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

Mora jednom i Mazda da ga uk**i, mada meni se ni cx30 nije svideo… Sta je ova opsednutost predimenzioniranim plasticnim obrubima i pragovima? Karikatura neka?

moron

Ti plastični rubovi krila ( „obrve“ blatobrana, zavisno kako se gde zove) su predimenzionirani i prenaglašeni i kod novog RAV-a. Meni su ružni.
A mislim da je to „teški zajeb“ kada te neko „ogrebe“. Vrlo skupo za opravku, jer „žabice“ tih plastičnih rubova lako puknu i tu je lek samo zamena, a to ide „samo iz originala“ i košta „u tri lepe“. Krilo bez te plastike ( „obrve“ ) su (pre)jeftini za sanaciju u današnje vreme. Jeftniji nego bilo koji kasko.

Goran Jurković

Mazda ne zna napraviti niti hibrid. Baš ćemo vidjeti hoće li i BEV neslavno završiti. 😀

DOn

Jel ovo nema B nosaca? Meni djeluje oku ugodan, ali kako je EV, nemam aspiracija prema istome.

Bungi

Ovaj mazdin elektro SUV je toliko drugačiji od svih ostalih, prije svega orginalan dizajn,odsustvo „B“ stuba, kontra vrata , da zaslužuje podršku.