1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Nova vrsta radarske zamke u Nemačkoj
Nova vrsta radarske zamke u Nemačkoj
2

Nova vrsta radarske zamke u Nemačkoj

2.61K
2
Podelite sa prijateljima:

Nemačka policija je pre par dana u službu stavila novi radarski sistem koji se zasniva na korišćenju više kamera na deonici dugoj 2,2 kilometra, na osnovu čega se izvlače podaci o prosečnoj brzini kretanja vozila tokom kretanja tom rutom.

Sistem je postavljen u blizini Hanovera, na saveznom putu broj 6, i kao takav, iako ne prvi u Evropi, prvenac je u samoj Nemačkoj.  Kao što smo napomenuli, sistem determiniše prosečnu brzinu kretanja vozila na deonici koja preko dana beleži frekvenciju saobraćaja od oko 15.500 vozila, a pre zvaničnog puštanja u rad, testiran je u periodu od četiri nedelje, bez sankcija za nestašne prekršioce.

Uvođenjem takozvane “Kontrole na pojedinim deonicama”, vlada Donje Saksonije želi da ishoduje značajno manji broj odnosnih prekršaja, naveo je zvaničnik regije Boris Pistorius: „Ovo je obećavajuć pristup u odnosu na našu želju da podignemo stepen bezbednosti na našim drumovima.“

Merenje prosečne brzine kretanja vozila na dužim distancama je znatno poštenije u odnosu na fiksne radare ili kamere. Dodatna i važna prednost se odnosi i na činjenicu potvrđenu kroz praksu, da vozači naglo i, za ostale učesnike u saobraćaju, neočekivano “nalegnu” na kočnicu, istog trenutka kada primate radar, što može da ugrozi bezbednost.

Tek pušten u upotrebu, system funkcioniše tako što kamera fotografiše svako vozilo koje uđe u zonu pokrivenu kamerama. Zapis se kodira zbog propisa o zaštiti ličnih podataka. Druga fotografija nastaje onog trenutka kada vozilo napušta kontrolnu zonu, pa se lakom računicom dolazi do prosečne brzine kretanje u prethodnih 2,2 kilometra. Ukoliko je kontrolisani vozač vozio prebrzo, treća fotografija je u procesu izrade, a ona organima reda prikazuje lice prekršioca propisa.

U ostalim zemljama Evropske unije, Belgiji i Holandiji, ovakav način kontrole brzine kretanja vozila je u upotrebi već dugi niz godina, prevashodno zbog “labavijih” propisa o zaštiti ličnih podataka. Prvi ovakav sistem je pre petnaest godina postavljen u prestonici Austrije, Beču. Na taj način, broj nezgoda u tunelu Kajzermilen je snižen za čak 50%.

AutoRepublika

(2610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

prepisali od nas…..

naši autoputevi dobijaju oko 50 kamera, ima ove letnje sezone ili da se skine kajmak ili da nam se smanji broj prolazaka….

Sasa