1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je izgledalo sedište za decu izrađeno u SSSR-u
Zanimljivost dana: Kako je izgledalo sedište za decu izrađeno u SSSR-u

Zanimljivost dana: Kako je izgledalo sedište za decu izrađeno u SSSR-u

651
2
Podelite sa prijateljima:

Nekako nam deluje da vlada opšteprihvaćeni stav kako su sedišta za decu izmišljotina i trend promovisani u modernom dobu. Istina, zrelije osobe će teško uspeti da iz sećanja izvuku bilo koji detalj iz sedamdesetih, pa možda i osamdesetih godina prošlog veka, u kom bi se kao deca prevozila u automobilu u posebno osmišljenim sedištima namenjenim za njihov transport.

Međutim, bilo ih je, a lutajući globalnim virtuelnim prostranstvima interneta, nabasali smo na jedan primerak od pre nekih četrdesetak – pedeset godina, a što je još zanimljivije, konkretan primerak je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu.

Proizvod s naslovne fotografije je nastao u pogonima preduzeća Crveni bager, koje je imalo centralu u ukrajinskoj prestonici Kijevu. Slika je objavljena u magazinu „Novi proizvodi“ iz 1977. godine, a u opisu stoji da se radi o „visokoj stolici“ koja je konstruisana za zgodan i bezbedan prevoz dečice starosti od jedne do pet godina, onda kada se voze automobilima sledećih marki: Volga, Žiguli, Moskvič i Zaporožec.

Prototip modernog automobilskog sedišta je posedovao metalni okvir presvučen penušavom, sunđerastom gumom i odgovarajućom tkaninom. Proizvođač je savetovao vlasnike automobila da sedište pričvrste za strukturu naslona zadnjeg reda sedišta, što bi učinio uz pomoć dve slobodno rotirajuće cevi i bezbednosnog pojasa. Istina, na uvodnoj fotografiji je prototip sedišta pričvršćen na mestu suvozača.

Celokupna konstrukcija je težila samo 3,7 kilograma, dok je maloprodajna cena iznosila 30 rubalja! Poređenja radi, tada su kolica za bebe koštala oko 45 rubalja, dok je radio prijemnik stajao od 26 do 60 rubalja. Drugim rečima, sedište za decu je mogla da poseduje samo takozvana crvena buržoazijaIn other words, only wealthy car ombilists could afford such a „high chair“.

Istovremeno, generalno je jako malo automobila bilo u opticaju bivše ogromne države, odnosno SSSR-a. Naime, pred raspad zemlje se na putevima Sovjetskog Saveza nalazilo 16,9 miliona registrovanih automobila. Prevedeno u relativne pokazatelje, to je značilo da je na svakih hiljadu stanovnika dolazilo tek po 59 četvorotočkaša. Zaista poražavajuća statistika…

AutoRepublika

(651)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Imao sam takvo jedno, ne znam ko je bio proizvođač, ali bilo je od niklovanog metala sa plavim vinil dijelovim punjeni sunđerastom pjenom (za dječake 😄). Idealno se slagalo sa Pezejcem mog oca.

Gox

Tacno mogu da osetim miris istog, kao oni mali Moskvici za decu…