1. Home
  2. Video
  3. Tramp se izblamirao nepoznavanjem američkog automobilskog tržišta (VIDEO)
Tramp se izblamirao nepoznavanjem američkog automobilskog tržišta (VIDEO)

Tramp se izblamirao nepoznavanjem američkog automobilskog tržišta (VIDEO)

2.24K
2
Podelite sa prijateljima:

Američki predsednik Donald Tramp ne prestaje da ponavlja istu (Kalimero) priču o velikoj nepravdi prema još uvek najjačoj svetskoj ekonomiji, odnosno o neravnopravnom trgovinskom tretmanu američke robe na inostranim tržištima u poređenju s obrnutom situacijom.

Zaista, predsednik SAD jeste u pravu i carinske stope su uglavnom po pravilu na štetu Amerike, ali je zato dolar glavna svetska rezervna valuta, što se može smatrati nenadmašnom inherentnom prednošću američke ekonomije u odnosu na ostale ključne u svetskim razmerama. Nigde nismo čuli da se neki američki zvaničnik zbog toga buni.

U poslednjoj zanimljivoj epizodi serije „Kalimero se bije u grudi“,  a nakon uvođenja novih, viših carinskih stopa na brojne evropske proizvode, predsednik Tramp je za primer povlašćenog statusa u međusobnoj trgovini uzeo proizvođače automobila, koji su planirani za opterećenje carinskim stopama koje se mogu nazvati revanšističim u sledećoj etapi trgovinskog rata.

Predsednik je naime ovom prilikom naveo da američki proizvođači, što zbog carinskih što zbog ostalih barijera ne uspevaju na evropskom tržištu, ali zato BMW, Volkswagen i Mercedes, uz francuski Renault, nesmetano prodaju svoja vozila u Americi.

Na stranu to što Francuzi ovu marku izgovaraju kao „Reno“ nasuprot učenju Vuka Karadžića, kome se ovaj put povinovao američki predsednik, već automobili ovog brenda nisu dostupni na tržištu Amerike već duže od tri decenije. Veoma zanimljive priče o istoriji francuskih automobila u Americi, kao i o američkom košmaru Peugeota možete pročitati klikom na ovaj i ovaj link.

Renault se sa američkog tržišta povukao još 1989. godine, jer nije uspeo da se nametne kao dobar izbor prosečnom kupcu, niti je bio blagonaklono dočekan od strane javnosti i stručnih medija. Pa ipak, uprkos tome se Donald Tramp prisetio da su se na tržištu našli modeli Fuego, Le Car, pa i ostali.

Nadamo se na kraju, da se trgovinski rat između dve veoma moćne ekonomske grupacije (SAD i EU) neće rasplamsati do te mere da bi ugrozio poslovanje proizvođača četvorotočkaša od kojih smo svi „AutoRepublikanci“ toliko zavisni.

AutoRepublika

(2236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Nije on pogresio ,mislio je na Reno-Nisan alijansu.Reno ima vise akcija od Japanaca ,A Nissan se prodaje ,a sa njim i dasak Franc.tehnologije.

Zoca

Ali ,eto Francuska armija posle 37 godina menja terenac Pezo P4 (Mercedes G stari)vozilom Acmat VT4 koji je rebrendirani Ford Everest.Eto istine opet ,na sredini.