1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo: U narednih 20 godina preći ćemo potpuno na električne automobile
Volvo: U narednih 20 godina preći ćemo potpuno na električne automobile
0

Volvo: U narednih 20 godina preći ćemo potpuno na električne automobile

142
0
Podelite sa prijateljima:

Švedski proizvođač planira da u sledeće dve decenije pređe u potpunosti na električne automobile. 

Ozbiljni planovi povodom elektrifikacije razvijeni su u Volvou. Čini se da upravo on jedini od premijum brendova u Evropi se „ne boji“ da kaže šta će učiniti u budućnosti i da su čvrsto rešeni da svoju strategiju sprovedu u delo.

Hakan Samuelson, prvi čovek Volvoa, najavio je na predstavljanju električne varijante modela XC40 da će u budućnosti svaki novi model te marke imati i svoje električno izdanje. „Verujemo da je kraj SUS motorima na vidiku. Elektrifikacija je sledeći logičan korak, stoga smo joj u potpunosti posvećeni“, rekao je Samuelson.

Želja Volvoa je da do 2025. godine polovina prodatih automobila te marke otpada na električna vozila. Druga vizija švedskog proizvođača je da do 2040. godine postane potpuno lišen emisije ugljen-dioksida, kako u proizvodnju, tako i prilikom eksploatacije vozila.

„Ako želimo da uradimo tako nešto, onda ne možemo koristiti motore sa unutrašnjim sagorevanjem“, kazao je šef Volvoa. Ova marka u budućnosti će se posvetiti isključivo razvijanju novih pogonskih sklopova za električne automobile, s obzirom da će razvoj SUS agregata i hibridnih pogona biti prepušten novoj firmi čiji su osnivači Volvo i Geely.

Samuelson kaže da će brzina elektrifikacije zavisiti od nekoliko faktora: infrastrukture, autonomije kretanja, brzine punjenja i naravno – cene. Sve dok svi ti faktori ne budu bili na zadovoljavajućem nivou, motori sa unutrašnjim sagorevanjem nastaviće da igraju ulogu.

Kako je najavio prvi čovek švedskog proizvođača, Volvo će u narednom periodu posvetiti pažnju razvoju novih platformi, koje će moći da budu osnova kako za električne, tako i za hibridne automobile.

AutoRepublika 

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments