1. Home
  2. Vesti
  3. Rukovodstva General Motorsa i radničkog sindikata postigla usmeni dogovor
Rukovodstva General Motorsa i radničkog sindikata postigla usmeni dogovor
0

Rukovodstva General Motorsa i radničkog sindikata postigla usmeni dogovor

85
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je više od pet sedmica od kada je zvanični sindikat zaposlenih (UAW – United Auto Workers) započeo štrajk protiv General Motorsa (GM). Dve strane nisu uspevale da postignu novi četverogodišnji dogovor pošto su zahtevi radnika bili nepovoljni za drugu stranu.

Naime, najveći američki proizvođač je želeo da snizi vrednost radnog sata koji je još uvek za oko 13 američkih dolara skuplji od onog što se plaća zaposlenima u inostranim kompanijama. Tu se pre svega misli na kompanije poput Toyote ili Honde, odnosno one koje poseduju fabrike u Americi.

Sa druge strane, UAW je zahtevao ne samo veće plate već i obećanje da će GM prestati sa uvozom automobila iz ostalih država. Sindikat predstavlja oko 49.000 zaposlenih u General Motorsu što nam govori da je njegova snaga oslabila, pošto se mogao pohvaliti sa čak 1,5 miliona članova davne 1979. godine.

Ipak, i ovaj put je uspeo da izađe kao pobednik iako rezultati postignutog usmenog ugovora nisu poznati. Predpostavlja se da je GM tokom štrajka izgubio oko dve milijarde dolara i da će ove godine prodati oko 300.000 vozila manje nego što je planirao. Ni UAW-u nisu cvetale ruže tokom štrajka pošto je morao da plati svim zaposlednim radnicima oko 250 dolara sedmično tokom štrajka, pa se pretpostavlja da je svaki radnik završio „u minusu“ za oko 3.000 dolara.

Kao što smo spomenuli, detalji novog ugovora nisu poznati javnosti pošto tek trebaju biti potpisani narednih dana, ali kako prenose kolege iz Automotive News obe strane su pristale da smanje svoje zahteve. UAW je izašao kao pobednik povodom pitanja fabrike u gradiću Hemtramk (u blizini Detroita) gde se trenutno proizvode Chevrolet Impala i Cadillac CT6. Ona zapošljava oko 800 radnika, a ipak neće biti zatvorena kako je originalno objavljeno već će se u njoj proizvodi novi električni pikap.

Sa druge strane, fabrike u američkim saveznim državama Ohajo, Mičigen i Merilend, gde su se do sada proizvodili motori i menjači, prestaju sa radom do kraja naredne godine. GM je obećao investirati u novu fabriku u Ohaju kao deo plana vrednog devet milijardi dolara za buduće električne proizvode.

UAW nije uspeo da spreči GM da uvozi određene modele iz Meksika, Kanade i Kine, ali su radnici finansijski izuzetno zadovoljni. Naime, svaki od njih će biti plaćen minimalno 32 dolara po satu do septembra 2023. godine dok će proces privremenih radnika da postanu stalni biti ubrzani.

Svaki od stalnih radnika će takođe primiti bonus od 11.000 dolara za potpisivanje novog ugovora kao i godišnje povišnice od minimalno 4%. Takođe je potvrđeno da cene usluga zdrastvenog osiguranja neće porasti dok će proizvožač uplaćivati dodatnih 1.000 dolara godišnje u penzioni plan.

Ugovor bi trebao biti potpisanih narednih dana, a zaposleni će se vratiti na svoja radna mesta u ponedeljak. Ovaj ugovor takođe nagoveštava šta mogu očekivati i druga dva američka proizvođača Ford i Chrysler kada njihovi ugovori isteknu sredinom sledeće godine.

AutoRepublika

(85)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments