1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenu će ubrzo veći profit donositi električni od ugljenovodoničnih modela
Volkswagenu će ubrzo veći profit donositi električni od ugljenovodoničnih modela
1

Volkswagenu će ubrzo veći profit donositi električni od ugljenovodoničnih modela

126
1
Podelite sa prijateljima:

Tokom događaja sazvanog u cilju predstavljanja godišnjih rezultata poslovanja grupacije Volkswagen, finansijski direktor konglomerata je objasino da će cilj koji je uprava postavila u pogledu dostizanja stope profita u segmentu električnih vozila za 2025. godinu, biti ostvaren i ranije.

Svi se sigurno sećamo trenutka u kom je bivši i upokojeni izvršni direktor korporacije FCA, Serđo Markione molio javnost da ne kupuje jedini i papreno skup baterijski Fiat onog vremena, jer bi to podrazumevalo enormni iznos gubitka za proizvođača. To je bilo pre samo nekoliko godina.

Pride, Renault, pa čak i Nissan su zahtevali značajan protok vremena pre nego što su počeli da generišu dobit kroz proizvodnju i prodaju modela Zoe i Leaf. Zapravo, bilo je potrebno da proizvodni kontingenti dostignu tako velike brojke, da bi nabavne službe proizvođača mogle da dođu u situaciju da ispregovaraju niže cene ulaznih komponenti, kako bi se došlo do niže cene koštanja.

Danas više nema takvih vesti, posebno ne nakon što su proizvođače (bogataše) zdušno podržale i vlade brojnih moćnih država. Na snazi su jaki podsticaji za prelazak na električni pogon, i prodaja počinje procvat. Logično, kompanije koje sklapaju električna vozila trljaju ruke, i bliži se momenat kada će i uprava Volkswagena moći da kaže s ponosom kako više zarađuje na proizvodnji i prodaji elektromobila od segmenta koji podrazumeva plasman konvencionalnih četvorotočkaša.

Volkswagen grupa je predvidela da će marže ostvarene kroz ponudu električnih vozila prevazići uporedni parametar kod klasičnih modela, tamo negde tokom 2025. godine, ali je glavni finansijski direktor sada doneo uzbudljivije vesti, doduše samo za investitore (vlasnike kompanije), ne i za kupce.

Nemački div se na putu ostvarenja cilja našao „pre roka“, pa sada procenjuje da će se taj momenat dogoditi jednu do dve godine pre izvorno planiranog. Mora se reći da ulogu u ovakvom razvoju događaja igra i ekološki normativ Euro 7 koji stupa na snagu baš te 2025. godine, i koji u neposrednu opasnost dovodi i motore s unutrašnjim sagorevanjem, u smislu njihovog istrebljenja.

E sad, ovo je informacija koja se može dvojako shvatiti. U nekom spletu okolnosti, ovde bi i običan čovek mogao da profitira, jer proizvođači automobila delimično (kažu bar da) finansiraju razvoj elektromobila kroz (enormne) cene konvencionalnih modela koje prodaju danas. Za tri godine bi za tim prestala potreba, ako je verovati zdravom razumu, pa bi i cene klasičnih automobila trebalo da opadnu.

Ipak, ne sumnjamo da će automobilske kompanije opet naći neke izgovore i neke nove krize, nazvavši ih zdravstvenim, informacionim ili sličnim problemima u nabavci, pravdajući tako nova poskupljenja vozila.

Prokleta je duša u biznisu, ma koliko jela – uvek je gladna.

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Dva m tankog Lima, motor iz veš mašine dva kineska tableta, hrpa tvrde jeftine plastike , mekana tanka sjedala, sve spremno za na brod hehe…ko bi Reko da će im donosit profit