1. Home
  2. Vesti
  3. U Kini je tokom septembra prodato za trećinu manje elektromobila
U Kini je tokom septembra prodato za trećinu manje elektromobila

U Kini je tokom septembra prodato za trećinu manje elektromobila

112
0
Podelite sa prijateljima:

Minus koji su prvog jesenjeg meseca ostvarili kineski kupci baterijskih četvorotočkaša iznosi impozantnih 33,1 procenata. Prodajni rezultati vozila iz PHEV segmenta su pogođeni još teže, pa je ovakvih četvorotočkaša isporučeno za 38,4% manje nego u istom periodu prošle godine. Ove podatke je svetskoj javnosti predstavila Asocijacija proizvođača automobila iz Kine (CAAM).

Negativan trend posebno pogađa proizvođače električnih automobila, posebno imajući u vidu da je kinesko tržište najveće za ovu vrstu vozila. Prema podacima koje je servirao CAAM, oko 717.000 električnih vozila je proizvedeno tokom prvih devet meseci ove godine u Narodnoj Republici Kini.

Ispostavlja se da je prošlogodišnji bum u realizaciji elektromobila nastao u velikoj meri zahvaljujući državnim subvencijama, koje su uostalom umnogome doprinele da broj elektropokretanih vozila poraste sa oko 10.000 iz 2009. na preko 1,26 miliona, koliko ih je bilo na drumovima najmnogoljudnije zemlje na svetu tokom 2018. godine. Ilustrativan podatak se odnosi na državne subvencije iz 2017. godine, kada je kineska vlada na račune proizvođača elektromobila prosledila sumu od oko 3,1 milijarde američkih dolara.

Realnost je pokazala da su visoki iznosi subvencija doveli do nadimanja proizvodnje jeftinih elektromobila koji su logično bili nešto nižeg kvaliteta. To zapažanje je u martu navelo kinesku vladu da redefiniše mogućnosti ostvarenja subvencija u smislu da na podršku države mogu računati jedino proizvođači s modelima koji nude više od 250 kilometara autonomije. S druge strane, gornja granica u pogledu autonomije subvencionisanih vozila je postavljena na 400 kilometara, a za takve elektromobile subvencije su prepolovljene. Do kraja 2020. godine, one će biti ukinute u potpunosti.

Vlada Kine podstiče i požuruje proizvođače da tržištu ponude kvalitetnija vozila, kaže analitičar Jejl Čang u razgovoru s novinarima Financial Timesa. To bi trebalo da pokrene konsolidacioni proces koji bi mogao da uvede manje proizvođače u stečaj.

Startap kompanija Nio, nekada nazivana kineskom Teslom, zabeležila je astronomski gubitak u drugom tromesečju ove godine koji je iznosio 479 miliona američkih dolara, što je za 25% više od gubitka iz drugog kvartala 2019. godine.

Što se tiče subvencija za vozila koja koriste tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija, i one će biti ukinute počev od 2021. godine, objavilo je kinesko Ministarstvo finansija. Eksperti su ranije predviđači da se ukidanje subvencija neće reflektovati na vozila iz ovog segmenta. Uprkos izdašnim podsticajima, kineska industrija vodoničnih gorivnih ćelija nije ostvarila nekakav zapažen proboj, navodi se u saopštenju ministarstva.

Do ovog trenutka su poznati planovi Kine da se na drumovima nađe do milion vozila iz FCEV segmenta do 2030. godine. Ipak, do kraja 2017. godine, bilo ih je aktivnih u saobraćaju samo 1.200 primeraka. Pomenuti analitičar Čang navodi da će biti neophodno da protekne još deset do dvadeset godina kako bi se vozila koja koriste tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija proizvodila u velikim serijama.

Kinesko ministarastvo finansija je potvrdilo posvećenost fokusu na uspostavljanje elektromobilnosti kao glavnog transportnog koncepta u državi. „Vozila iz BEV i FCEV segmetna su osmišljena za različite scenarije i dopunjuju se, nikako ne konkurišu konceptualno jedna drugima,“ smatra pomenuto ministarstvo Vlade Narodne Republike Kine.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments