1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes namerava da ukine karavane do 2030. godine?!
Mercedes namerava da ukine karavane do 2030. godine?!
9

Mercedes namerava da ukine karavane do 2030. godine?!

826
9
Podelite sa prijateljima:

Nemački Automobilwoche javlja da je brend iz Štutgarta na putu da u potpunosti pošalje karavanska izdanja u istoriju.

To bi navodno moglo da se dogodi već 2030. godine, a zamena bi mogla stići u vidu nekakvih nesvakidašnjih krosovera koji bi se snažno oslanjali na SUV atribute. Propast karavana u Mercedesovoj gami trebalo bi da startuje 2025. godine, kada će u penziju biti poslat CLA Shooting Brake.

Za razliku od konkurenata iz Volvoa, koji su nedavno potvrdili da ostaju posvećeni i limuzinama i karavanima, u Mercedesu veruju da za potonje nema mesta. Šta više, aktuelne iteracije C i E klase poseduju ovakve izdanke, ali će njihovi naslednici ostati bez karavanskih varijanti!

Automobilwoche navodi da u Mercedesu razmišljaju o tome šta bi mogli da ponude umesto tradicionalnih karavana. Može se pročitati da se razmatraju nekakve berline sa uvećanim klirensom, ali opet to nije ono što kupci u Centralnoj Evropi (pogotovo Nemci) žele od vozila…

Podsetimo, i C i E klasa trenutno imaju u ponudi i All-Terrain varijante, koje su u suštini karavani sa povećanim odstojanjem od tla. Ovo nije prvi put da se u javnosti nagađa o sudbini ovakvih praktičnih karoserija kada je reč o Mercedesu…

U septembru prošle godine na tu temu govorio jedan od visokorangiranih rukovodilaca kompanije iz Štutgarta – Markus Šefer. Šefer je tada istakao da elektrifikacija iziskuje velika finansijska sredstva i da se teško može opravdati razvoj novih karavana kada kupci žele električne SUV modele.

Osim toga, očekuje se da će Mercedes vrlo uskoro revidirati svoju ponudu kompaktnih vozila… Nemačka marka se dugo oslanjala na nekolicinu derivativa A klase, ali će i ovi modeli morati da plate visok ceh elektrifikacije.

AutoRepublika 

(826)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Pa nema potrebe za karavanima kada se predje na elektricna.
Npr. Eqs je sve samo nije limuzina, ono je razvuceni hatchback tako da ima isto prostora kao karavan.

Matija

Pljosnati kosi rep EQS-a ne moze da pruzi toliko prostora koliko jedan pravi kombi.

S mile

Volim karavan, praktični, lepi. I bukvalno mrzim ovaj trend SUVizacije, gde će skoro svi segmenti utihnuti, a SUV se razviti.

Matija

Slazem se! Mislim da je karoserija buducnosti tipa kombi ali sa estetski i aerodinamicki oblikovanim zadnjim krajem. Aktuelno su Audi A6 i A4 kombi blizu ove definicije, sa jos malo finog slifa bili bi ono pravo.

Matija

Mercedes nije vise samostalan u odlucivanju! Razlog – nesto vise od 20% njegovih akcija poseduje kineski Geely. Ovaj procenat ne zvuci impresivno ali posto su mercedesove akcije rasute na veliki broj malih akcionara, Geely je sa svojih 20% dobio dominaciju u vlasnistvu i poceo je da preuzima rukovodjenje! Izbacivanje kombija u C i E klasi i suzavanje programa u A-klasi jeste posledica poslovanja Mercedesa u Kini! Ovi modeli se lose prodaju u Kini, koja je za Mercedes postala mnogo vaznije trziste nego ostatak sveta. To je razlog kojim se Li Shufu, vlasnik Geely-a, rukovodio pri donosenju ovih odluka. Sasvim sam… Pročitaj više »

BB

Nisam znao da su prešli 20% vlasništva. Zaigrala Mečka i pred njihovim vratima…

Matija

KInez je kupio ovu kolicinu akcija na prevaru! Prema internacinalnim zakonima, svako ko kupuje vise od 10% akcija neke firme mora to da najavi. Kinez to nije uradio, vec je preko nekoliko posrednika kupio ovu kolicinu i odjednom se pojavio kao suvlasnik Mercedesa! U Nemackoj se digla velika diskusija i panika oko ovog dogadjaja, Kinezu su pretili oduzimanjem akcija. Ipak se odjednom sve utisalo i Kinez je korak po korak preuzeo vlast. Vlasnici ostalih 80% akcija mogli bi da drze Kineza pod kontrolom ali da bi to postigli morali bi da budu veoma slozni! Jos vazniji razlog zasto niko nista… Pročitaj više »

BB

O sram ih bilo, kako na prevaru kupiše akcije prepoštenog Mercedesa 🤣😂. Sad mi je malo draži pa možda i kupim nekad nekog žutog švabu…

TheStig

Samo sl 65 black. 😁