1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka povećava pomoć za kupovinu elektromobila uz dva ključna uslova
Nemačka povećava pomoć za kupovinu elektromobila uz dva ključna uslova
2

Nemačka povećava pomoć za kupovinu elektromobila uz dva ključna uslova

186
2
Podelite sa prijateljima:

Transformacija mobilnosti koju je Evropa nametnula za 2035. izaziva haos u mnogim zemljama. Direktna pomoć za kupovinu električnih automobila ne stiže i ona se uveliko razlikuje od zemlje do zemlje, pored toga što pretpostavlja brutalnu isplatu u nacionalnim budžetima, što uključuje i stavku za povećanje javne infrastrukture za brzo punjenje.

U Nemačkoj je vlada bila prinuđena da smanji subvencije za kupovinu niskoemisionih modela, a sada ni modeli sa „nultom“ emisijom ne uživaju velike popuste, pa Nemci ne vide  napuštanje sagorevanja kao povoljno rešenje, s obzirom na visoku cenu novih automobila sa oznakom „Zero label“.

Sada je izveštaj otkrio novu strategiju kojom nemačka vlada namerava da podstakne kupovinu električnih vozila isticanjem izreke „Ako ne možete da pobedite svog neprijatelja, pridružite mu se“. Čak će klijenti biti ti koji će državi uzvratiti uslugu, ne novcem ili naturom, već strujom. Ministar saobraćaja Volker Vising želi da uvede dvosmerno naplaćivanje, pa će kupovinu električnih automobila subvencionisati do 10.200 evra za one kupce čiji modeli vraćaju višak energije u javnu električnu mrežu.

Za one koji to ne mogu, ali mogu da ulože u svoju kućnu mrežu, ovaj iznos će biti smanjen na 9.600 evra, a ove dve mere nisu svima dostupne jer nameću dva ključna zahteva: mera je namenjena samo pojedincima sa zemljištem i adekvatnim površinama, čiji su vlasnici i pored toga što glavno punjenje vozila mora biti preko fotonaponske energije .

Strategija nemačke vlade je odgovor na njene interne istrage i posledica je nemogućnosti da se ispuni cilj postavljanja do 15 miliona javnih punjača širom zemlje. Vlada Visinga je pronašla ključ za razvoj ovog novog programa finansiranja, prema insajderskim informacijama Nacionalnog centra za kontrolu infrastrukture naplate, koji procenjuje da između 60 i 85 odsto vlasnika električnih automobila koristi sopstvene punjače, ili one na poslu, to jest dva mesta na kojima vrše proces punjenja.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zivim u centru te ludnice zvane Nemacka i EU! Politicari su totalno zbunjeni razvojem dogadjaja a proizvodjaci pocinju da protestuju protiv zabrane gorivnih motora. Koji je pravac u cistu buducnost i da li ga uopste ima – to niko zivi vise ne zna! To je jedna strana problema. Druga strana je rat u Ukrajini koji je doveo do prestanka uvoza jeftinog gasa iz Rusije i tako digao cenu energije do neba! Treca strana je prisutan strah od sirenja rata prema centru Evrope, sto je izazvalo povecanje investicija u naoruzanje – vojni budzet je preko noci skocio na 200 milijardi evra!… Pročitaj više »

MRN

Očito su EV vozila veoma privlačna…