1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Isti čovek je bio vlasnik prvog i milionitog Forda Mustanga
Zanimljivost dana: Isti čovek je bio vlasnik prvog i milionitog Forda Mustanga

Zanimljivost dana: Isti čovek je bio vlasnik prvog i milionitog Forda Mustanga

2.08K
2
Podelite sa prijateljima:

Tokom pedesetpetogodišnje istorije je preko deset miliona primeraka modela Ford Mustang napustilo fabrike, a zvuči neverovatno da je jedan isti čovek postao s(p)retni vlasnik prvog i milionitog primerka. Njegovo ime je Stenli Taker, a dok je prvi primerak kupio sasvim slučajno, za onaj milioniti nije morao da izdvoji niti jedan jedini dolar.

Mustang je javnosti zvanično predstavljen 17. aprila 1964. godine, ali je Ford započeo proizvodnju još u februaru iste godine da bi omogućio salonima da u ponudi imaju barem nekoliko jedinica tokom debija.

Plan je zahtevao da oni saloni koji su najviše udaljeni od sedišta kompanije (grad Dirborn u američkoj saveznoj državi Mičigen) budu prvi koji će dobiti svoje primerke pa je prvi ikada proizveden Mustang završio u Kanadi i to u gradu Sent Džon koji se nalazi u provinciji Njufaundland.

Reč je o belom kabrioletu koga je pokretao V8 motor zapremine 260 kubnih inča (4,3 litre) sa 166 konjskih snaga. Pilot Stenli Taker je živeo u spomenutom gradu, a 15. aprila 1964. godine je ugledao model iz naše priče.

Iako Mustang još nije trebao ni debitovati za dva dana, Taker je ubedio salon da mu ga proda kada je ponudio novac u kešu. Trebalo je proći nekoliko meseci pre nego što sazna da je kupio prvi serijski Mustang ikada proizveden, a tada ga je kontaktirao i Ford i zatražio da ga otkupi.

Kako se ispostavilo, ovaj Mustang je poslat salonu samo radi marketinga i očekivanja su bila da će biti vraćen proizvođaču, pa je američki gigant učinio sve šta je u njegovoj moći kako bi se dragoceni četvorotočkaš vratio kući. Međutim, Taker je odbio u ponudu i u narednih godinu dana je prevalio oko 15.000 kilometara.

Dugo vremena je njegov automobil bio jedini Mustang u Njufaundlandu pa su ga mnogi prolaznici zaustavljali da ga pitaju o kom modelu je reč, koliko košta i kakvi su utisci u vožnji.

Svega 18 meseci nakon debija, proizvodnja Mustanga se približavala cifri od milion primeraka. Ford je ponovo kontaktirao Takera i ponudio mu milioniti Mustanga po želji i bez ijednog potrošenog dolara u zamenu za njegovog ljubimca. Pilot je ovaj put prihvatio ponudu i ponovo izabrao kabrioleta (ovaj put u sivoj boji) sa punom opremom.

To znači da je novitet pružao enterijer prekriven kožom sa drvenim detaljima, disk kočnice, klimu, pa čak i mali televizor. Jedina opcija koju je Taker zaobišao je moćniji od dva V8 agregata zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara). On je izabrao model sa 228 konjskih snaga umesto onog od 271 “konja“ iz razloga što je moćnija verzija dolazila sa garancijom od samo 90 dana.

Originalni Mustang iz 1964. godine je zatim doniran Henry Ford muzeju gde se nalazi do današnjeg dana. S druge strane, milioniti primerak iz 1966. godine nije bio jednake sreće. Taker ga je svakodnevno vozio sve do ranih osamdesetih godina, a takav vremenski period u hladnim kanadskim zimama je definitivno označio da automobil nije bio u najboljem stanju. On je ubrzo promenio vlasnika, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

Zoran Tomasović

(2078)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Bolje da je ostavio prvi, zaradio bi na njemu posle papreno kad bi ga prodao. Mada ne znam koliko su se tad cenili klasici i jedinstveni primerci.

moron

Interesantna priča.