1. Home
  2. Vesti
  3. Prva svetska limuzina visokih performansi nosi zvezdu na haubi
Prva svetska limuzina visokih performansi nosi zvezdu na haubi

Prva svetska limuzina visokih performansi nosi zvezdu na haubi

4.41K
1
Podelite sa prijateljima:

Izraz „mišićavi“ automobil se uglavnom koristi u Sjedinjenim Američkim Državama da bi oslikavao četvorotočkaše iz šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka koji su „pucali od snage“. Sama ideja je zapravo bila veoma prosta i zasnivala se na najvećem motoru koji bi proizvođač imao u svojoj ponudi, a zatim bi se ubacio u najmanju karoseriju.

S izuzetkom nekoliko vozila u Australiji, „misićavi“ automobili su bili rezervisani specifično za američko tržište i takav trend je opstao sve do 1968. godine, kada je Mercedes predstavio legendarni model 300 SEL 6.3.


Baza za ovog lepotana je bila limuzina pod kodnom oznakom W109, koja je zapravo prethodnik današnje S Klase. Umesto standardnog motora u konfiguraciji sa šest cilindara, nemački inženjeri su iskoristili moći 6,3-litarski V8 agregata iz veće limuzine 600.

Krajnji rezultat je bio 250 konjskih snaga i maksimalnih čak 500 Nm obrtnog momenta. Automobil je pružao i četvorostepeni automatski menjač i mogao je da se pohvali sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 6,6 sekundi i maksimalnom brzinom od preko 220 km/h, što ga je učinilo najbržom serijskom limuzinom na svetu.

U periodu od 1968. do 1972. godine je prodato samo 6.526 jedinica i svi su danas izuzetno cenjeni i traženi među kolekcionarima.

Jedan s(p)retnik će sada dobiti priliku da postane vlasnik veoma specijalnog 300 SEL-a iz 1968. godine. Zapravo reč je o ukupno 22. proizvedenom primerku koji je originalno prodat u Minhenu, ali u međuvremenu uvezen na tržište „preko bare“ u saveznu državu Oregon.

Trenutno se nalazi u Kanzasu i iz nekog razloga je registrovan kao model za 1970. godinu, pa ćemo pretpostaviti da postoje neke neregularnosti sa dokumentacijom iz prošlosti. Automobil je „napucan“ opremom i može se pohvaliti sa vazdušnim ogibljenjem, kožnim enterijerom, šiberom, klimom i još mnogo toga. Vlasnik spominje da jedini deo koji nije originalni, već je moderniji, radio uređaj, dok maglenke nisu funkcionalne.

Na satu trenutno stoji brojka od 8.000 milja (12.800 kilometara), a sadašnji vlasnik kaže da je on lično prevaliao 2.500 milja (4.000 km). Međutim, sudeći po stanju vozila i sitnoj rđi na nekoliko mesta možemo zaključiti da cifre nikako nisu originalne.

 

Slična situacija se može primeti i ispod haube gde je motor nedavno servisiran, ali istovremenom vlasnik kaže da bi se hladnjak uskoro trebalo zameniti. Sudeći po komentarima na internetu, 300SEL 6.3 je zapravo jedan od „jeftinijih“ modela nemačkog giganta po pitanju cena održavanja i rezervnih delova.

Većina će se složiti da je 4,5-litarski motor previše komplikovan dok je 6,9-litarski izuzetno skup za održavanje, pa je 6,3-litarski možda idealni izbor.


„Zahvaljujući“ spomenutim nedostacima, najviša ponuda iznosi „samo“ 21 hiljadu dolara, i to dva dana pre kraja aukcije. Ne očekujemo da će skočiti previše u narednih nekoliko dana, pa je ovo idealna prilika da se uđe u Mercedesov svet po relativno pristupačnoj ceni.

Model 300 SEL 6.3 obično ume da košta tri do četiri puta više i šanse su male da ćemo ga opet videti po ovakvoj ceni.

AutoRepublika

(4405)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ova mečka i ona slična stara od pre par dana, za mene „san snova“ (dečačkih).