1. Home
  2. Vesti
  3. Da li još neko vidi sličnost Bollingera B1 i B2 sa Hummerom?
Da li još neko vidi sličnost Bollingera B1 i B2 sa Hummerom?
3

Da li još neko vidi sličnost Bollingera B1 i B2 sa Hummerom?

310
3
Podelite sa prijateljima:

Čovek preduzetničkog duha, iliti biznismen “po naški”, Robert Bolinger je prvi put prikazao električni automobil koji je “skromno” nazvao po sebi, pre oko dve godine kada je obećao da će novajlija namenjen vožnji po nepristupačnim terenima, u serijskoj verziji posedovati neobičan dizajn sa puno oštrih uglova.

Nakon toga, njegova kompanija Bollinger Motors se angažovala u testiranju i finom podešavanju prototip primeraka, kao i implementaciji novih modifikacija u hodu. Sada je pred nama predserijska verzija, ili kako to kažu u kompaniji, predstavljeni su beta prototip primerci s petoro vrata, SUV model Bollinger B1 i pikap kamionet Bollinger B2.

Dizajn ovih vozila nije jedino što je neobično. Nesvakidašnje su i proporcije. Dužina osnovnog modela iznosi 4.356 milimetara, što je nekako malo spram impozantne širine od 1.961 milimetra, i to bez spoljnih retrovizora.

Bollinger B1 poseduje izvanredne predispozicije za “off-road” vožnju: ulazni ugao iznosi 52 stepena, dok je izlazni ugao 43 stepena. Poređenja radi, Jeep Wrangler Rubicon krase izlazni i ulazni uglovi od 36 i 31,4 stepeni, redom. Deklarisan klirens iznosi čak 381 milimetar, dok je hod nezavisnog oslanjanja čitavih 25 centimetara.

Pikap kamionet je pak značajno duži od bratskog SUV-a. Širina je približna, ali ga zato dužina od 5.270 milimetara čini malo manje neobičnim. Njegovi uglovi su takođe izvanredni: 52 i 28 stepeni, pri čemu je logično prvo-naveden izlazni ugao.

Prtljažni prostor pikapa je koncipiran na način da može da preveze, na primer šper ploče dimenzija 2.440 x 1.220 milimetara. Zahvaljujući ravnom podu u kabini, i kod SUV verzije, kao i kod pikapa, moguće je oboriti sedišta i prevesti predmete dužine i po pet metara. Nosivost pikapa je nestvarna i iznosi 2.268 kilograma. Ukoliko pikap vuče prikolicu težine do 3,4 tona, niti jedan saobraćajac na ovom svetu neće imati primedbe u vezi eventualno prekoračene dozvoljene mase vučenog vozila.

Terenska vozila marke Bollinger poseduju aluminijumsku karoseriju i spartanski opremljen enterijer. Sedišta su jednostavna, puno je površina golog metala, dok je upotrebljena zaista minimalna „doza“ plastike. Iz kompanije nema nikakvih navoda o upotrebi modernih sistema bezbednosti, s izuzetkom ABS-a. Ipak, poznato je da je klima uređaj deo osnovne opreme, baš kao i audio sistem.

Podesno je mesto da dodamo da vrata i krov vozila mogu biti demontirani, već prema nahođenju vozača, a kupac se može opredeliti da krov bude izrađen od transparentnog, to jest providnog materijala.

Pogonski sklop inkorporira dva električna motora, a svaki od njih poseduje dvostepeni menjač, pri čemu je druga brzina predviđena za ozbiljnije avanture na negostoljubivim terenima, odnosno “sporohodna” je.

Pre dve godine smo još dobili podatak da će maksimalna snaga noviteta iznositi 365 “konja” uz 640 Nm. Sada do javnosti stižu potpuno nove cifre, a one govore o 623 ks i 906 Nm! Istovremeno, a što deluje potpuno neozbiljno, opstao je podatak o ubrzanju od 0 do 60 milja na sat, koji dakle i dalje navodi inicijalno deklarisanih 4,5 sekundi, dok je makismalna brzina apsurdno, s porastom objavljene snage opala sa 204 na 161 km/h.

Slična priča je i sa autonomijom. Inicijalno, Bollinger je obećao ugradnju trakcione baterije kapaciteta 60 ili 100 kW/h, kao i domet s jednim punjenjem baterije od 193 do 322 kilometara. Sada je jedino moguće ugraditi veću bateriju, onu od 120 kW/h. Ipak, domet ostaje identičnih 322 km. Opet, ovo i jeste razumljivo jer je sasvim logično da je puno energije neophodno za pokretanje grdosije teške 2,2 tone.

Za kraj da izvestimo da o ceni još uvek nema definitivnih indikatora. Robert Bolinger je jasan kada kaže da će njegova kreacija biti značajno skuplja od modela Jeep Wrangler koji preko bare startuje s cenom od 32 hiljade američkih dolara.

Proizvodnja u malim serijama bi prema očekivanjima trebala da započne naredne godine, a nasuprot Tesli, ova kompanija ne da ne traži avansne uplate, već ih ni ne prima.

AutoRepublika

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
SuperBee

Meni više liči na Land Rover Defender (onaj stari).

Zoca

Kad smo vec kod Wrangler-a i Land Rovera,prosle godine u USA prodato 240 000 Wrangler-a sto je ekvivalentno CELOKUPNOM tirazu svih Land/Range Rover modela i u Evropi i u USA.Silni Discoveriji ,Sportovi ,Velari ,Evoque,Range….

BB

Wauu 😮