1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai zna da je Toyota za njih „druga planeta“
Hyundai zna da je Toyota za njih „druga planeta“

Hyundai zna da je Toyota za njih „druga planeta“

1.47K
20
Podelite sa prijateljima:

Rukovodilac australijske divizije korejske marke je izjavio da kompanija nije u stanju da tržištu ponudi vozila „obične“ hibridne tehnologije po dovoljno niskoj ceni kako bi se nadmetala sa japanskom Toyotom. Iz trog razloga on je naglasio da će se Hyundai koncentrisati na razvoj vozila iz PHEV, pa i FCEV segmenta.

Šef ispostave Hyundaija iz Australije je takođe Toyotu nazvao „kraljem hibrida“ protiv kojeg se nije moguće takmičiti u ovoj oblasti, pa stoga Korejci neće ni pokušavati da tržištu ponude hibridne verzije Kone i Sonate.

Gospodin Li je ove stavove izneo na lokalnoj premijeri modela Venue, a tom prilikom je kao posebno nedodirljive pomenuo modele Toyota Corolla Hybrid i Toyota Camry Hybrid.

„Ma, mi bismo voleli da se nadmećemo i sa njima. Ali, suočavamo se sa izvesnim ograničenjima koja nas sprečavaju da razvijemo takav automobil za određena tržišta,“ rekao je Li. „Australijsko tržište hibrida je veoma ozbiljno, ali sudeći po aktuelnim cenovnim prilikama, nećemo biti u stanju da im se suprotstavimo“.

„Stoga, mislim da bi bilo mudro usredsrediti se na ostale alternative, poput na primer električnih vozila ili pak plug-in hibrida,“ nastavio je on. „PHEV vozila ili pak vodonikom pokretani automobili pripadaju segmentima u kojima su nam šanse veće. Ali, u sadašnjim okolnostima, i što se hibrida tiče, Toyota ostaje kralj a mi ni ne pomišljamo da bi mogli da joj se suprotstavimo.“

Jedini model koji poseduje „običan“ hibrid u australijskoj gami korejske marke nosi naziv Ioniq, a i njegove prodajne brojke su prilično skromne. Razlog tome je verovatno, po običaju za korejske marke, cenovna politika koja je skoro izjednačila novajliju iz Južne Koreje sa pionirom dotične tehnologije, Toyotom Prius.

Dakle, sledstveno se može izvući zaključak da hibridni modeli Kone i Sonate neće ni biti dostupni u Zemlji kengura, s obzirom na činjenicu da su takve verzije nužno opremljene najprestižnijim paketima opreme, čime je ozbiljno sužena tržišna niša kojoj se proizvođač obraća.

Da dodamo još da je prodaja „običnih“ hibrida u usponu na teritoriji Australije. Prodaja putničkih automobila koji koriste ovu tehnologiju je porasla za 50% a to se odnosi na broj isporuka putničkih vozila, kako redovnim kupcima tako i flotnim operaterima.  S druge strane, rast prodaje krosovera je dramatičan i iznosi 1.000%. Kao takav, prikazuje realizaciju fizičkim licima, dok je rast prodaje prema rentalnim organizacijama, vozila iz ove klase na nivou od oko 480%.

Iza lavovskog dela ovog rasta stoje, pogađate Toyota Corolla, Camry a sada i RAV4. Svi do jednog se nude u verzijama benzin/struja, a posebna pogodnost je što su samo neznatno skuplji od čistokrvnih benzinskih varijanti.

Čisto orijentacije radi, i poređenja sa našim tržištem, lepo je znati da hibridna Corolla, u Australiji košta samo 925 evra više u odnosu na benzinsku verziju. Da li se razlika sakrila u Srbiji negde u budžetu koji, za razliku od drugih država, ne finansira moćne divove iz automobilske industrije, ili je pak razlika u zaračunatim maržama, interesantno je pitanje koje nemate kome da postavite, s obzirom na notornu činjenicu da domaće kompanije komuniciraju samo sa medijima-beskičmenjacima.

AutoRepublika

(1469)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

znaci li to, da ce izbiti rat tamo dje vec treba da izbije (namjerno ga stvore) pa ce shodno tome cijene nafte otici u nebo (naftasi ionako zaraditi), a s obzirom da vecina „nasih“ zemalja vozi na auta na struju ( u doglednoj buducnosti), „mi“ cemo ostati mobilni? to ostaje jedan od dva smisla uvodjenja elektro auta, drugi je pak 5g, jaki talasi preko GHz koji se koriste inace za rastjerivanje ljudi, vec ovi slabiji MHZ talasi izazivaju dijabetes (epidemija, sto je i na djelu), pomor pcela itd, sta ce onda raditi 5g koji je iz vojske dosao, a koji… Pročitaj više »

moron

Pošto se pominje Srbija, Corolla, cene i hibridi … Ko hoće da gleda „sa razumevanjem“, može da uoči da su zvanične cene Corolle fiktivne i da su iskazane sa oko „plus“ 3-4.000 ( npr. trenutno, Corolla TS 1,8 hibrid ima zvaničnu cenu 27.100, a „na prvu“ će vam je ponuditi za 23.700, a 2,0 hibrid će, umesto za zvaničnih 29.000, da vam je ponude za 25.600 ). Kada dodju eko subvencije u Srbiju (a doći će), ukinuće onaj „popust“, postojaće samo „puna cena“ i subvencija će biti obračunata na „punu cenu“. Za kupca u konačnom saldu verovatno neće biti bilo… Pročitaj više »

Goran Jurković

dečki nema subvencije na hibride koje daje država. Mi smo u HR imali 2 puta te tzv subvencije koje su nestale u pola sata nakon objave istih. Dakle, subvencije države mali korisnik može zaboraviti. subvencije koje se ovdje spominju daje sama Toyota. Naime hibrid u proizvodnji košta oko 4-8 hiljada eura više. No razlika u cijeni za krajnjeg korisnika od one benzinske varijante je samo 1-2 hiljade… Ostalo dakle Toyota trajno subvencionira manjim profitom na hibridna vozila. Jer u konačnici zbog hibridne game će imati manji izmišljeni co2 porez… Znači greta i njeni greteni su ovdje za porobljavanje nas, dakle… Pročitaj više »

Rade

Nije valjda da se Toyota okomila samo na nas Srbe? Srbija do Tokija! 🙂
Što se mene tiče, bolje i tako nego da mi država zabranjuje da vozim svoj 13 godina stari dizel.

moron

Ono što ja posebno cenim kod Toyote, jeste što cene prilagodjava i snazi tržišta, pa je zato u Srbiji sve jeftinije nego, recimo, u Sloveniji … Pa, tako, primera radi, zimski alu set za Corollu od 17“, koji sa Bridgestone gumama u Sloveniji košta 1.389 evra, u Srbiji je “samo” 1.603, a ako je čelični od 16”, u Sloveniji je 899, a u Srbiji “samo” 1.083. To je verovatno zato jer ih Šeprasi donose iz Slovenije u Srbiju na ledjima, jedan po jedan točak …
https://local.toyota.si/Winter2019/pdf/asSLO.pdf
https://local.toyota.rs/Winter2019/pdf/asRS.pdf

Rade

Nisi razmišljao o tome da su i ovo fiktivne cene? 🙂

moron

Nije fiktiva 🙂 Poskupeli su … Za yarića je po cenovniku za prošlu sezonu „ferum“ od 15″ bio 577 (dali mi cenovnik pri kupovini yarića), sada je 608. Tada je „ferum“ od 16″ za (prethodnu) Corollu bio 671, a sada je to isto za novu corollu 1.083. Prošle sezone 17″ alu za RAV bio 1.777, a sada 1.865 (sa 18″ je 2.102 ). Sve sa Bridgestone. Pa, komentator AR-a koji vozi civica, je prošle sezone platio Hondin OEM alu set od 16″ za 89.990 dinara. A „naši“ za Toyotu Aygo „ferum“ set od 14″ sa SAVA gumama naplaćuju 636 €… Pročitaj više »

Ercegovac

Ја мислим да су ови дистрибуtери за Тојоту и Хонду у Србији обични накупци од ових увозника за Словенију .

Баш неки дан сам упоређивао цијене као и Г.Морон .
Хонда 1.5 спорт Србија и Словенија разлика око 2500 евра. ( 10 % !!!!)
Шта мислите у чију корист ?

Која је то политика ; дигнемо цијене 10-15% па онда дајемо 5% -10% рабата …

Фиктивне цијене гутамо ми, потрошачи.

moron

Sve Honde su u Sloveniji značajno jeftinije. Koju god pogledaš … Doduše, „Delta“ je sada spustila za 2.000 evra dva komada honde civic 1,6 dizel sa 9AT. Ali su iz 2018. godine : ) Nebitno, ali, nemaju kompletan Honda Sensing, već onaj ADAS …

moron

Imaš moj „blagoslov“ baš za tu Hondu civic, bez obzira na cenu 🙂
Ja zaista mislim da jeftninijih kola u toj klasi nema, u svetlu kombinacije motora, veoma bogate serijske opreme i komfora.
Ako bih baš cepidlačio, gepek joj je malo manji (plići) nego kod 1.0 turbo ( i ne može da se zato „lepo“ stavi rezervni točak). Ako to nekome nešto znači … Mislim da je „oprostivo“ 🙂

Ercegovac

Moрам признати да сам само једном ( лично ) мијењао гуму у току вожње.
И док сам мотао ручицу дизалице размишљао сам да ли да пробам да га окрпим са оном гумом и длијетом на лицу мијеста или да вадим резервни точак.
Да је био предњи точак сигурно бих пробао са оном гумом а пошто је био задњи ипак ја ставих резерни точак…

А што се тиче „колеса“ ја сам одлучио да послушам Звезданов савијет, стрпљен још коју годину 😉

Ercegovac

То сам и мислио, не мијењам точкове још једно 100.000км 😉

moron

„Tradicionalna kogika“ bi rekla „strpljen-spašen“.
Sa druge strane, ako se ima u vidu kako cene divljaju, čekanje od godinu-dve takodje može baš dosta da košta. Na nos da trgne.
Praktično, kako god uradiš-kajaćeš se ?

Ercegovac

2.пут си зезнуо таста 😉

moron

Sunce ti, pa, moj žabarski đubar iz 2015. je prešao taman toliko, a skoro svakog vikenda sa njim odem do Avale ili povremeno čak do F.G… Izgleda da u tvom tastu ima više života nego u meni …
Tek, sve to je dokaz više da je moguće naći i „dobrog polovnjaka“ (mislim, naravno, na golfa). I da nisu „česti kao i žena sa tri sise“, kako to zlonamerno zna reći jedan moj dobar prijatelj …

Dikh tu kava

Не прашташ успех, ће те убије завист..

moron

Ljudski je biti zao… A ja sam „ljudina“ …