1. Home
  2. Vesti
  3. U EU je sve veći strah od kineskih modela
U EU je sve veći strah od kineskih modela
3

U EU je sve veći strah od kineskih modela

2.55K
3
Podelite sa prijateljima:

Notorna je činjenica da električni automobili iz Kine sve snažnije „napadaju“ evropski kontinent i da je Karlos Tavareš, etabliran kao čvrsti branilac „Made in Europe“, aktivno i pasivno tražio od Evropske Unije da stavi ograničenja na uvoz iz Kine, koji može lokalne brendove dovesti do problema. Suočena sa pasivnošću Tijerija Bretona, evropskog komesara, Francuska je napravila potez najavljujući paket poreske pomoći za promovisanje kupovine evropskih električnih automobila, izostavljajući Azijate.

Francuska vlada je prenela svoju zabrinutost gornjim ešalonima EU, primoravajući Bretona da povuče potez što je pre moguće, nakon loše odluke o nametanju električnih automobila u Evropi 2035. godine. Iako bi izveštaj Evropskog revizorskog suda mogao da poništi takvu odluku, danas je situacija da Kina dominira na tržištu električnih modela u Evropi sa veoma širokom ponudom prilagođenom svim kategorijama publike i sa značajnom koristi za svoju kasu, jer je razlika u ceni između evropskog električnog vozila i azijskog vozila dostiže i do 20 odsto .

Zaista nepremostiva distanca za brendove Starog kontinenta, koji vide kako ga oni sa Dalekog istoka sve više uvećavaju. Breton i Evropska komisija kojima on rukovodi najavili su otvaranje istrage o, kako smatraju, jasnoj praksi dampinga, iako nije precizirao datum niti druge detalje, zbog čega Francuska ne veruje u potpunosti ovom odgovoru. I tu su veoma važni faktori u igri.

Portugalac na čelu Stellantisa je u istoj liniji kao i francuska vlada, želi da uvede carine na izvoz iz azijskog giganta, jer trenutno plaćaju samo 10 odsto, dok se evropski uvoz u Kinu oporezuje carinom od 15 i 25 odsto, tako da nema jednakih uslova za konkurentnost, što francuska vlada traži. Mera koja traži podršku Nemačke, u kojoj nije našla partnera, jer Nemci strahuju da će Kina uzvratiti Volkswagenu, Mercedesu i BMW-u u stilu „oko za oko, zub za zub“.

Nedavna studija Allianz Tradea pokazala da će invazija kineskih električnih automobila koštati evropske proizvođače 7 milijardi evra izgubljene dobiti do 2030. godine ako EU ne preduzme mere pored uvođenja carina. Podela unutar EU je potpuna, pošto veliki deo tehnologije dolazi od azijskog giganta, tako da bi nametanje barijera bilo kontraproduktivno. Rešenje koje neki eksperti vide je da se dogovore sa Kinom o postavljanju fabrika svojih proizvođača na evropskoj teritoriji, što je srednji put da ni Evropa ni Kina ne budu oštećene.

AutoRepublika

(2550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Panika u EU nezadrzivo raste, trazi se politicka zastita. Medjutim, ova zastita ne bi smela da prevazidje regulativu koja vlada na kineskom trzistu! EU publika prihvata kineske proizvodjace. Vise kineskih proizvodjaca najavljuje svoju proizvodnju u EU (sansa za Srbiju!) a VW upravo smanjuje svoju proizvodnju zbog smanjene potraznje! Problem VWa jeste da je u razvoj e-automobila krenuo na brzinu, „grlom u jagode“, bez pravog plana. Bili su ubedjeni da ce svojim uobicajenim rutinskim razvojnim procesom doci do komercijalnog uspeha. Tek sada shvataju gde im je mesto! Imaju problem sa losim asortimanom vozila i sa unutrasnjim organizacijom, plus problemi sa razvojem… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija
s mile

Na svaku akciju, ima i reakcije.

EU ne želi ruski gas, to košta… tj ima svoje posledice
EU ne želi konkurenciju u kineskim automobilima, i to košta… videćemo koliko, ali će svakako koštati / posledice

EU postaje.. ono što misle da jesu, nisu, nit demokratija, nit zdrava konkurencija…. sranje u boji… izvinite na mom lošem francuskom 😉

Zoca

EUnija kao los ucenik ima tutora,koji prema njoj nije bas empatican.