1. Home
  2. Vesti
  3. Dacijin koncept električnog automobila u Ženevi
Dacijin koncept električnog automobila u Ženevi
0

Dacijin koncept električnog automobila u Ženevi

244
0
Podelite sa prijateljima:

Nekoliko dana je prošlo od objave finansijskih rezultata Renault grupe za 2019., uz potvrdu da je na programu prvi Dacijin električni model. Već za koju nedelju u Ženevi, moći ćemo da vidimo koncept gradskog elektromobila rumunske marke.

„Najpriuštiviji 100 odsto električni gradski automobil je na tržištu“, opis je serijskog modela. Još uvek ne znamo da li se radi o modelu veličine Renault Twinga ili Zoea, ali u obzir treba uzeti i trećeg kandidata. Naime, glasine kažu da bi Renault mogao da rebrendira City K-ZE krosover iz Kine i stavi na njega Dacijinu značku za evropsko (i britansko) tržište.

Kojih god gabarita i karoserijskog stila bude novajlija, on tek treba da bude imenovan. Ne treba očekivati čuda što se specifikacija tiče, s obzirom da će se raditi o najjeftinijem električnom automobilu na tržištu, što podrazumeva malu bateriju, jedan eleltromotor, pogon na prednje točkove i snagu daleko od spektakularne. Jesmo li spomenuli tvrdu plastiku u kabini?

Renault grupa je takođe potvrdila Twingo Z.E. za ovogodišnji salon u Ženevi, koji će pozajmiti bateriju i pogonski sklop od Smarta EQ forfour. Oficijelne brojke nisu dostupne još uvek, ali je bezbedno pretpostaviti da će mališan iz A segmenta ponuditi bateriju kapaciteta 17,6 kWh, što u prevodu obezbeđuje autonomiju od nekih 150 kilometara (po WLTP-u).

Zoe Z.E. iz B segmenta (TEST) nudi prilično više, 390 kilometara iz baterije od 52 kWh. Renault nema u gami električni hedžbek veličine Nissan Leafa (TEST), što je interesantno, s obzirom na partnerstvo dve kompanije. Dacia, naravno, potpuno je u vlasništvu Renaulta.

Dacia EV bi u serijskoj formi trebalo da bude predstavljena sledeće godine, s tim što bi se u prodajnim salonima našla kao model za 2022.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments