1. Home
  2. Vesti
  3. BMW serije 5 dobija blagu hibridnu varijantu i laserske farove
BMW serije 5 dobija blagu hibridnu varijantu i laserske farove
3

BMW serije 5 dobija blagu hibridnu varijantu i laserske farove

625
3
Podelite sa prijateljima:

Promene stupaju na snagu u novembru ove godine.

Kao deo elektrifikacione strategije i proširenja broja vozila s alternativnim pogonom, BMW će uvesti blagu hibridnu opciju za seriju 5 u novembru. S novajlijom, koji će se pridružiti „plug-in“ hibridima, cilj novog sistema je da oslobodi opterećenja motor s unutrašnjim sagorevanjem i poboljša performanse. Dakle, bolja vozna dinamika bez dodatnog trošenja goriva.

Moćni starter-generator od 48 V, uparen s drugom baterijom, pomaže povećanju efikasnosti sistema rekuperacije energije dobijene iz kočenja, i to tako što omogućava da se prikupljena energija iskoristi u pogonske svrhe.

Starter-generator se ponaša kao električna pogonska jedinica koja pomaže motoru da funkcioniše s optimalnim performansama, uz maksimizovanje efikasnosti i snage što je češće moguće. Kada je potrebno, sistem takođe pruža „overboost“ funkciju, koja obezbeđuje priliv snage pri punom gasu.

Još jedna prednost starter-generatora je uglađeno funkcionisanje start-stop sistema s odsustvom vibracija prilikom paljenja i gašenja. Takođe, agregat može u potpunosti da se ugasi prilikom kretanja po inerciji.

Modeli koji će usvojiti novu tehnologiju će biti 520d u limuzinskoj i karavanskoj varijanti, s pogonom na zadnje ili sve točkove. Dakle, za sada su benzinci izuzeti.

Takođe, BMW Laserlight sistem će biti prisutan na dodatnim verzijama serije 5, 550d ,  takođe u limuzinskom i karavanskom izdanju.

AutoRepublika

(625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Eto i odgovora zašto odlazi Frelih. Sećam se priče od pre nekoliko meseci kada je šef razvoja govorio o tome da namerno ne uvodi 48V sistem jer je u osnovi prevara, a da će tek u drugoj generaciji MHEV tehnologije to biti prava stvar, tj negde 2024*2025. Tada je pričao da će elektromotor biti smešten u menjačkoj kutiji a da će baterija biti prava tj omogućavati nekakav domet, a ne ovako bazična kao sada. S tim se očigledno nije složio Cipse, i pogazio je sve što je Frelih pričao. Da ostane u BMW-u, Frelihu je nemoguća misija sada. Ode i… Pročitaj više »

Goran Jurković

A toyota radi savršene hibride od 1997 godine. Nikakve 48V light gluposti.
I hibridni sklop da ne kažem hibridna getriba je pojednostavila cijeli sustav a ne dodatno ga zakomplicirala kao kod bmw light hibrid getriba.
I teško da će nešto skladištiti kočenjem na zadnjim kotačima.

moron

Malo sam „smunjen“ sa ovim eko standardima. Euro 6d kao obavezan stupa na snagu (u toku) 2021. godine. Kojoj emisionoj klasi pripada aktuelni BMW 520d (koji je sada u prodaji )? Euro 6d Temp ili Euro 6c ? Pošto je „osnovni“ Euro 6 „startovao“ ( ako se ne varam ) još septembra 2015. godine (a Euro 7 dolazi, mislim, tek oko 2025. godine), da li se „na Zapadu“ ekološki različito tretiraju razne podverzije Euro 6 standarda ili se to tek može očekivati ? Nema logike da se eventualnim godišnjim eko taksama (ili drugim ograničenjima ) na isti način tretiraju svi… Pročitaj više »