1. Home
  2. Vesti
  3. Oshkosh L-ATV šalje Humvee u penziju
Oshkosh L-ATV šalje Humvee u penziju
0

Oshkosh L-ATV šalje Humvee u penziju

619
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je 36 godina od kada je debitovao prvi HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), u narodu poznatiji kao Humvee, a koji je bio na usluzi američke vojske. Ovaj terenac je bio veliki korak napred u poređenju sa ranijim Jeepom, koji je vukao poreklo još od Drugog svetskog rata, pa je sada vreme za zasluženu penziju. Vojska će nastaviti da koristi dosadašnje primerke sve do 2050. godine, ali AM General više neće proizvoditi nove.


Zamena za Humvee stiže u vidu modela L-ATV (Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle) kompanije Oshkosh iz istoimenog grada u američkoj saveznoj državi Viskonsin. Do 2040. godine proizvođač će isporučiti armiji 49.099 jedinica, odnosno još 9.091 marincima, dok će i mornarica i vazduhoplovstvo takođe dobiti određeni broj primeraka (u vreme pisanja ove priče cifra je nepoznata).


Jedna od najvećih zamerki za Humvee se odnosila na temu njegovog zastarelog 6,5-litarskog dizel motora. Sa samo 190 „konja“ ispod haube, takav dizel jedva da je mogao da povuče prazan Humvee težak 2,7 tona, a da ne govorimo o performansama vozila sa punom opremom i naoružanjem koji tada teži skoro šest tona.

L-ATV rešava taj problem zahvaljujući modernim 6,6-litarskim turbo-dizelom razvijenim od strane General Motorsa. On ne samo što razvija značajno većih 400 konjskih snaga već je i detaljno modifikovan od strane samostalnog tjunera Gale Banks Engineering kako bi podneo sve napore. Šestostepeni automatski menjač je takođe pozajmljen od General Motorsa. Odlikuje ga dvostrukoo veći broj stepena prenosa u poređenju sa menjačem u Humveeju.


Slično kao prethodnik, i L-ATV je dizajniran na način da pruža pogon na sva četiri točka koji bi omogućio da se popne na terenu pri uglu od 60 stepeni i da može da se kreće u vodi dubokoj oko 152 centimetara. Humvee je takođe uspeo da zadovolji takve standarde, ali je pružao izuzetno skučenu kabinu sa jako malo prostora u poređenju sa svojim glomaznim dimenzijama. L-ATV pruža 20-inčne felne i modifikovano ogibljenje koje dozvoljava vozaču da podesi visinu vozila.


Kategorija gde Oshkosh smatra da je najbolji je pozdanost. Humvee je kroz „karijeru“ uglavnom bio izuzetno dobar u ovoj kategoriji, ali kako je stario tako je i lista problema rasla. Tokom vladinog trogodišnjeg testiranja 22 vozila, Oshkosh je ubedljivo pobedio protiv konkurencije iz Lockheed Martina i AM Generala.


Iako su zvanične informacije tajna, kompanija obećava da će L-ATV biti napredak u poređenju sa Humveejem u jednakoj meri u kojoj je model AM Generala bio napredak nad Jeepom. To se odnosi ne samo na ofanzivno naoružanje već i na odbranu, pa su prvi primerci već sada isporučeni vojsci.

AutoRepublika

(619)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments