1. Home
  2. Vesti
  3. Sindikat napao i najprofitabilniju fabriku General Motorsa
Sindikat napao i najprofitabilniju fabriku General Motorsa
6

Sindikat napao i najprofitabilniju fabriku General Motorsa

179
6
Podelite sa prijateljima:

Štrajk sindikata pod imenom UAW (United Auto Workers) protiv General Motorsa, Forda i američke divizije Stellantisa traje već oko mesec dana. U početku se činilo da neće dugo potrajati, ali sada deluje kao rat gde nijedna strana ne pobeđuje. Automobilski proizvođači nemaju četvorotočkaše da prodaju, dok je sindikat primoran da zaposlenima plaća iz sopstvenog džepa dok ne rade.

Iako UAW ima više od 144 hiljada radnika u svom sindikatu, u početku su napadnute samo manje fabrike iz kojih ne izlaze popularni modeli. Ali, kako dve strane nikako da postignu novi dogovor, tako su dodavane i fabrike gde sa pokretnih traka silaze neki od bestselera automobilske industrije.

Najgore je prošao Ford, pa je tako UAW u sredu krenuo u štrajk u fabrici u Kentakiju gde se pravi veoma profitabilni pikap kamionet SuperDuty. UAW je ranije objavljivao listu novih fabrika pogođenih štrajkom svakog petka, a sada je najavio da to može uraditi bilo kog drugog dana i ciljaju na one lokacije gde firme imaju najviše da izgube.

Nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što je takva strategija praćena i protiv General Motorsa i to konkretno preko njegove divizije Chevroleta. Firma je tokom prethodnih nekoliko sedmica stopirala proizvodnju zbog štrajkova nekoliko veoma popularnih modela kao što su Colorado i Traverse, a sada na listu možemo da dodamo i kamionet Silverado.

Ovaj pikap nema baš toliki uticaj za Chevrolet kao što spomenuti SuperDuty ima za Ford, ali je i dalje reč o drugom najvećem bestseleru „preko bare“ koji godišnje privlači više od 600 hiljada mušterija. Pri tom ćemo spomenuti da je samo jedna fabrika pogođena štrajkom i to ona u kanadskom gradu Ošava dok će Silverado nastaviti da silazi sa pokretnih traka fabrike u gradovima Fort Vejn (Indijana) i Flint (Mičigen) barem još sedmicu dana.

Sindikat trenutno predvodi čovek po imenu Šon Fejn i kaže da su pregovori sa General Motorsom značajno bolje napredovali nego sa Fordom i da zbog toga UAW nije stupio u štrajk protiv sve tri Silveradove fabrike, ali ne isključuje mogućnost da će se to uskoro desiti.

Ford je ranije izjavio da je ponudio maksimalne moguće uslove i da će sve preko toga će sprečiti firmu da investira u budućnost i konkuriše rivalima. Fejn se samo nasmejao takvoj tvrdnji i kaže da dve strane trenutno najviše pregovaraju o proizvodnji električnih četvorotočkaša i baterija. Sindikat naravno želi bolje uslove za radnike, ali i garancije da će se modeli na struju proizvoditi baš u Sjedinjenim Američkim Državama umesto Meksika, što General Motors, Ford i Stellantis odbijaju za sada.

Kao što smo spomenuli, kada ni jedna strana ne pobeđuje, onda obe gube i u interesuju je bukvalno svih da štrajk uskoro bude okončan. Da li to znači da će sindikat morati da još više stegne zube ili će automobilski proizvođači popuste – pokazaće vreme.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Na trzistu USA automobili su 20-30% jeftiniji nego na trzistu EU? Kako je to moguce? Da li se stvarno radi o boljoj produktivnosti, boljoj ukupnoj efikasnosti proizvodnje ili o jednostavnoj eksploataciji radnika? Globalni cilj civilizacije jeste pristojan zivot za sve a ne ekstremno bogacenje grupice kapitalista. Trend prebacivanja proizvodnje u zemlje sa nizim standardom, tacnije sa nizim nadnicama, dovesce do zestokih poremecaja na teritoriji USA: masa radnika bez posla, drzava bez poreza, trziste sa oslabljenom kupovnom moci koje nece vise moci da kupuje automobile proizvedene u Meksiku i Kini u tolikom broju kao ranije i na kraju – manji profit… Pročitaj više »

Milan Grozdanović

Veca je enigma kako evropski modeli proizvedeni u evropi tamo kostaju manje

Matija

Veliki broj „evropskih“ modela proizvodi se u Americi – sa nizim porezima, jeftinom energijom i jeftinom radnom snagom. Kompletan program Mercedesovih SUV modela proizvodi se u USA a zatim se uvoze u EU. U EU nema ogranicenja uvoza, Mercedes je uvek „domaci proizvodjac“, bez obzira da li proizvodi u USA ili u Kini!

Yankee

Manji porez. Ja se uvek sokiram kad vidim da u Evropi postoje drzave gde je porez na kupovinu robe preko 20%. U Wisconsinu je 5%. Firme bi volele da prebace sve fabrike u Meksiko ili Kinu, ali ne mogu, jer u Americi zapravo postoji ogranicenje koliko vozila smes da uvezes iz inostranstva – bez obzira da li si domaci proizvodjac ili stranac. To je originalno uvedeno pocetkom 1980-ih godina da se zastite domaci proizvodjaci od napada Japanaca, koji su imali daleko jeftiniju radnu snagu u Japanu i samim tim mogli da prodaju aute u Americi po znacajno nizim cenama. Tako… Pročitaj više »

Matija

Situacija u Nemackoj: – Nemacka ima najveci porez na promet u EU – 19%. Sve ostale zemlje imaju manji porez. – Nemacka takodje ima najskuplju struju u EU, 35-40 centi/kWh. Sve ostale zemlje imaju jeftiniju struju. – Nemacke firme „boluju“ od viska zaposlenih u administraciji. Jaki sindikati otezavaju odpustanje. – Izdaci drzave su ogromni pa je drzavi potrebno sto vise prihoda od poreza. – Procesi odlucivanja u nemackoj vladi traju beskrajno dugo. Po pravilu se zavrsavaju sa nekim kompromisnim resenjima koja ni izdaleka nisu efikasna. To su sve faktori koji uticu na visinu cene. O ovome se upravo zestoko diskutuje… Pročitaj više »

BB

Zar nije u Hrvatskoj 25%?