1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Tehnika
  4. AR Ekspert: Što je kumovalo tome da Rimac prijeđe sa LiFePO4 baterije na 18650 Li-Ion?
AR Ekspert: Što je kumovalo tome da Rimac prijeđe sa LiFePO4 baterije na 18650 Li-Ion?
13

AR Ekspert: Što je kumovalo tome da Rimac prijeđe sa LiFePO4 baterije na 18650 Li-Ion?

5.10K
13
Podelite sa prijateljima:

Ono što se tvrdilo je da, iako teže, LiFePO4 baterije su inertnije i nezapaljive (odnosno LiYFePO4 kasnije korištene radi bolje termičke karakteristike). Isto tako, daleko su skuplje od svojih Li-Ion konkurenata. Manjeg su kapaciteta no mogu dati veće struje pri trošenju, tako da su upravo zbog tih karakteristika odabrane za Concept One. Concept One automobil je na neki način bio platforma za testiranje tehnologije, a i da se može novinarima i zainteresiranim kupcima pokazati što Rimac može, dok konačno Rimac C_Two ne dođe u auto-salone.

Pa, krenimo redom. C1 sa gotovo dvije tone mase, ima četiri električna (BLDC) istosmjerna motora bez četkica i kolektora s permanentim magnetima, gdje je svaki snage 250 kW (ukupno 1 MW). Svaki pokreće jedan svoj kotač. Ono što je zanimljivo je da motori otraga imaju i svaki svoju mjenjačku kutiju sa dva stupnja prijenosa. Jer, ustanovili su da ako žele „ganjati“ brzine od 400 km/h, da onda motori nisu sposobni katapultirati automobil do 100 km/h jednako silovito kao i sa nešto sporijim prijenosnim omjerom. Pri tome se prvi stupanj prijenosa vozi negdje do 140 km/h, a druga se može voziti od 0 km/h do maksimalne brzine, ali uz nešto lošije ubrzanje. Ubrzanje do 100 km/h u prvom stupnju prijenosa je nekih 2,8 sekundi, a u drugoj oko 4 sekunde.

I tako, nakon male nezgode nestašnog Hammonda, Mate Rimac je odlučio u C_Two mijenjati neke stvari. Odlučili su se za Li-Ion ćelije 18650, koje se danas masovno koriste, pa se tako ugrađuju i u Teslu Model 3. Već ako su sve jednako zapaljive, zašto onda ne koristiti lakše, Li-Ion 18650 baterije? Isto se tako i situacija oko šasije i motora promijenila. Više nije cjevasta šasija nego karbonski monocock, cockpit iz jednog dijela karbona, sa ugrađenim baterijama i ovjesom.

I situacija se oko motora drastično promijenila. Umjesto četiri identična motora od 250 kW, sada prednje kotače pogone dva motora od 200 kW, a zadnje kotače isto preko fiksnog prijenosnog omjera pogone dva motora od 500 kW, tako da sada C_Two raspolaže sa 1,4MW čiste električne snage, što je gotovo 2.000 konjskih snaga. Kada se serijski C_Two pojavi u prodajnim salonima, postat će najsnažniji serijski automobil općenito ikad prizveden.

No vratimo se mi na 18650 ćelije Li-Ion. Nekakve prosječne 18650 ćelije (cilindričnog oblika, fi 18 milimetara dužine 65 milimetara) su kapaciteta 3.000 mAh, a kreću se do maksimalno 9.000 mAh. No bitnija tehnikalija od kapaciteta je onaj famozni broj „C“ (oznaka kapaciteta baterije). C se kreće od 0,8 C pa do nekih 40 C i to je puno bitniji broj kod ultrasnažnih električnih automobila. Što C broj znači? Recimo da je baterija 3000 mAh i 0,8 C. Takva se može kupiti već za 1 euro. To znači da ta baterija u radu, kad se troši, može dati maksimalno 2,4 A. Recimo, jedna skupa baterija od 3000 mAh i 40 C može ići do 100 eura s cijenom i ista može dati u radu do 120 A. Zašto je ovo bitno?
Rimac automobili imaju baterijski paket od 800 V. No da bi u slučaju C_Two dobili van 1,4 MW, odnosno 1400 kW, odnosno 1.400.000 W, baterija u radu, treba dati 1750 A. Da, nisam „fulao“ nulu. Gotovo dvije tisuće Ampera…

Naravno 18650 se spajaju u pakete. Kako je jedna ćelija oko 4 V, potrebno ih je oko 200 spojiti serijski da dobijemo 800 V. No da bi dale 2000 A van, bit će ih jako puno spojeno paralelno. Točnije oko 50 njih (18650 ćelija) spojeno u paralelne pakete i zatim 200 tih paketa u seriju. U C_Two, tako dolazimo na ukupno 10.000 komada 18650 ćelija, gdje svaka malena 18650 ćelija u radu daje gotovo 10 A.

Tako danas tvrtka Rimac Automobili proizvodi baterijske pakete za Koenigsegg Regeru, Porsche, Audi, Bugatti, itd.

Prije desetak sam se godina i sam okušao malo u tim litijskim čudesima i moram priznati da je završilo neslavno. Istina, punio sam litijsku bateriju malom strujom na kojoj nije pisalo velikim slovima rechargeable, no svejedno, mogao sam zapaliti kuću nakon što je baterija eksplodirala, pogodila me u prsa, rasjekla kožu kroz debelu majicu i odletila nekamo u furdu (nered) pored prozora. Nedugo zatim zavjesa je bila u plamenu uz gusti otrovni crni dim koji je u sekundi ispunio prostoriju… Gadne male baterijice…

Povreda prouzrokovana eksplozijom li-ion baterije iz elektronske cigarete

No za naše dušebrižnike, za majku Zemlju i okoliš, Li-Ion s niklom i 18650 nećemo još dugo viđati u automobilima. Samsung već danas radi litijske baterije koje koriste nanočestice grafita umjesto nikla, a uskoro ćemo dobiti i prve automobile sa SolidState baterijama na bazi soli koje nemaju Litij u sastavu…

Mr sci. Goran Jurković, dipl. ing. eth.

Uredio: Pavle Barta

(5101)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bio bih zahvalan ( a verujem I ostali ) ako bi usledio I neki dodatni članak na temu vrsta baterija koje danas koriste EV, razlika izmedju njih, kao i baterija koje nas uskoro verovatno očekuju ( poput tih SolidState ). Inače, oko efekta smanjenja mase na perfomanse … Eh, to je Mate Rimac video od mene …ja sam sam pre 30-ak godina u Ferrari Testarosa sa Ponte rosa, umesto 4 dosta teške NiCd Trepča baterije R20 od 1,24 V i 4 Ah, uz male prepravke, stavio 6 laganih NiCd baterija R6 od 500 mAh … Osim malog rasta napona, dobio… Pročitaj više »

Djordje

Mi koji smo radili u IHIS-u (institut za hemijske izvore struje) znamo dobro koliki su problemi kod pretvaranja hemijske u mehanicki rad. Napajali smo PODMORNICE,RONILICE,MIGOVE itd. Radili smo sa strujama od 1000A.
Divim se Rimcu i njegovim poduhvatim.

Bojan

Ta „mala“ nezgoda sa Hammondom je nešto najbolje što je Rimcu moglo da se desi. Kao da je dobio sedmicu na američkoj lutriji, ne računajući rumors oko početnog kapitala.
Ono što je nejasno je čije baterije Rimac pakuje. Niko to da napiše.

Goran Jurković

Ne bih znao ovo posljednje. Rasvijetli nas jer i Meni treba oko 600 tih nezgoda za moj hibrid

Bojan

Šta nije jasno? Kako želiš da te „rasvijetlim“?
Nije li Rimac dobio nesvakidašnji publicitet time što se u njegovom vozilu slupao jedan od najpoznatijih novinara-šoumena autoindustrije na svetu? Nije li posle nesreće emisija čiji je voditelj zadužen morala da emituje svašta nešto o Rimcu i njegovom vozilu i to u superlativu?
Misliš li da to nije podiglo cenu Rimcu kao autokomapniji iako je izgoreo kao šibica?
Misliš li da grešim?

Ivan

Pa kineske cije bi drugo bile.

Bojan

Istinu zboriš. Baterije od milion dolara. 🙂

Goran Jurković

Pa imaš baterije 18650 i baterije 18650. Iako izvana izgledaju isto ima onaj famozni C broj. A o njemu se i piše o članku.

TNT

Jel se Krško dobije gratis uz kupljena dva-tri komada, ili barem onaj deo proizvodnje koji pripada HR?

Goran Jurković

Haha. Dobra

Joseph

Krivo! U Teslu Model 3 se ugrađuju 2170 baterije (21mm x 80mm) a u S i X se ugrađuju 18650!

Bojan

Tačno. A mogu i da biraju šta će da ugrade odnosno kakve će da proizvedu jer su, za sada, jedini proizvođač automobila koji pravi baterije. I to po svojoj svojoj meri.
Malo li je to da je Teslina giga fabrika najveći proizvođač baterija na svetu.

MRN

Kako bi danas. obzirom na sadašnje „stanje tehnike i nauke“, izgledao pogled na ovo što se desilo pre više od četiri godine?