1. Home
  2. Zelene strane
  3. Proizvodnja biogoriva dobija na zamahu u Americi
Proizvodnja biogoriva dobija na zamahu u Americi
0

Proizvodnja biogoriva dobija na zamahu u Americi

120
0
Podelite sa prijateljima:

Američka rafinerija nafte Phillips 66, čiji je logo na mnogim benzinskim stanicama širom zemlje, pretvara rafineriju sirove nafte u Kaliforniji u najveće svetsko postrojenje za proizvodnju obnovljivih goriva, objavila je ta kompanija pre neki dan.

Locirano u Rodeu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, rekonfigurisano postrojenje koje je nekada funkcionisalo kao rafinerija sirove nafte, će konvertovati korišćeno ulje za kuvanje, to jest za ljudsku upotrebu, masti iz iste ali i iz kategorije za podmazivanje, kao i sojino ulje u održivi benzin i dizel.

Najava dolazi u vreme kada cene sirove nafte padaju više od 30%, što ukazuje da potražnja za gorivima sa niskim emisijama postoji čak i kada je tradicionalna sirovina jeftina. U Kaliforniji, gde će se to gorivo prodavati, važe strogi ekološki normativi koji daju prednost gorivima čijim sagorevanjem nastaju manje količine emitovanog ugljenika.

„Očekuje se da će ova kapitalno efikasna investicija omogućiti velike prihode prodajom  visokokvalitetnog proizvoda, uz istovremeno smanjenje poslovnih rashoda postrojenja“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Fabrički kompleks, u kom inače već funkcioniše manji projekat proizvodnje održivog  goriva, mogao bi da proizvede više od 3.028.329 milijardi litara (800 miliona galona) obnovljivog goriva do 2024. godine, saopštila je kompanija, čekajući odobrenje regulatornih organa.

Sa sedištem u Hjustonu, kompanija Phillips 66, koji je nastala izdvajanjem iz kompanije ConocoPhillips 2012. godine, pod svojom kontrolom drži 13 rafinerija u SAD-u i Evropi i ima tržišnu kapitalizaciju od oko 28 milijardi dolara.

Smanjenje emisija preko biogoriva

Po završetku transformacije, postrojenje zvano Rodeo Renewed ispuštaće u atmosferu 50% manje ugljen-dioksida i 75% manje sumpor-dioksida, koji je veliki zagađivač vazduha, u odnosu na postojeću rafineriju, kažu iz kompanije. Phillips 66 nema za cilj smanjenje emisije u celoj kompaniji.

Phillips 66 će kao izvor sirovine koristiti ulja, poput biljnog ulja koje se u industriji brze hrane koristi kao ulje za prženje, kako u zemlji tako i širom sveta, rekao je za Business Insider, od kog smo i preuzeli priču, Džo Genon, predstavnik kompanije. Biogorivo će biti upotrebljiv proizvod kao pogonsko gorivo, koji je moguće sagorevati u bilo kojem tradicionalnom vozilu na dizel gorivo. Neće biti nužno mešati novo gorivo sa klasičnim fosilnim gorivom kako bi se postigla upotrebljivost“, rekao je on.

Phillips 66 je među nekolicinom velikih naftnih kompanija, uključujući HollyFrontier Corp i CVR Energy, koje istražuju proizvodnju biodizela, prenosi Reuters. Phillips 66 ima pregršt drugih projekata sa niskim udelom ugljenika, lociranih u Velikoj Britaniji i američkoj saveznoj državi Nevadi, kažu iz kompanije.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments