1. Home
  2. Vesti
  3. Deutz ubacuje na trake motor s unutrašnjim sagorevanjem vodonika
Deutz ubacuje na trake motor s unutrašnjim sagorevanjem vodonika

Deutz ubacuje na trake motor s unutrašnjim sagorevanjem vodonika

2.73K
1
Podelite sa prijateljima:

Trend koji nameće današnja političko-ekonomska-inženjering klima sugeriše da se takozvane zelene tehnologije šire ka svim segmentima mobilnosti, odnosno da se one ne zaustavljaju samo zato što se radi o kategoriji teških komercijalnih vozila. Nezavisno od toga da li pričamo o baterijskoj, hibridnoj ili tehnologiji vodoničnih gorivnih ćelija, skoro sva tehnološka rešenja mogu biti pronađena i u kamionima, autobusima i građevinskim mašinama budućnosti.

Varijatet primenjenih tehnologija u komercijalnim vozilima je još i širi, odnosno počinju najave u tom pravcu. Naime, počev od 2024. godine, proizvođač motora iz Kelna, kompanija Deutz želi da u masovnu proizvodnju uvede vodonični motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Podsetićemo, iako verujemo da to svi znaju, a i mi smo pisali o Toyotinim igrarijama na ovu temu, da vodonični SUS motori rade kao klasični benzinski agregati, s tim što se u komorama ne sagoreva tečnost čija se energetska vrednost meri oktanima, već vodonik. Dakle, nema vodoničnih gorivnih ćelija, vodonik je taj koji se sagoreva.

Saglasno očekivanjima, ovaj korak je veliki za nemački Deutz, a o značaju čina kojim kompanija doprinosi očuvanju planete, govorio je izvršni direktor kompanije Frank Hiler.

„Mi u Deutzu smo pioniri ugljenično neutralnih pogonskih sklopova koji nisu namenjeni eksploataciji na autoputevima. Već izrađujemo čiste i visoko efikasne energetske motore. Sada idemo dalje još jedan korak i objavljujem da je naš vodonični motor spreman za tržište. Na ovaj način verujem da činimo važan iskorak ka ispunjenju ciljeva definisanih u Pariskom klimatskom sporazumu. Do ovog trenutka smo proizvodili motore koji spaljuju naftu, dok evo već planiramo kako da proizvodimo i vodonične jedinice.”

Jasno, proces je klimatski neutralan sve dok je vodonik koji se koristi kao energent „zelen“, odnosno dokle god je proizveden upotrebom obnovljivih izvora energije. Prvi vodonični motor nemačke firme će poneti komercijalnu oznaku TCG 7.8 H2 i ispunjavaće sve kriterijume koje je postavila Evropska unija za agregate s nultom emisijom. Na taj način, Deutz širi porforlio svojih pogonskih sklopova s niskom ili nultom emisijom štetnih isparenja.

Vodonični motor je prošao inicijalne testove na ispitnoj klupi, a oni su vršeni upotrebom letećih boja, pa je zakazan i početak serijske proizvodnje za tri godine. Doktor Markus Miler, kao šef odeljenja tehnološkog razvoja u Deutzu je objasnio: “Šestocilindarski motor TCG 7.8 H2 je baziran na već postojećem dizajnu agregata. Generiše 200 kW snage, ugljenično je neutralan i veoma je tihog rada. U principu je ovakav motor podesan za ugradnju u svim proizvodima Deutzy, ali će zbog nerazvijene infrastrukture, u početku raditi samo kao energent nepokretne opreme, generatora i u železničkom transportu.“

Probna primena vodoničnog SUS motora će biti upriličena u nepokretnoj opremi regionalnog partnera, dok je početak ove faze komercijalizacije novog sistema zakazan za početak 2022. godine. Očekuje se da će svakodnevna upotrebljivost novog tehnološkog rešenja dobiti prakitčnu potvrdu.

AutoRepublika

(2729)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Gulliver

„… tečnost čija se energetska vrednost meri oktanima…“

Ovo je netacno, energetska vrednost nema veze za oktanskim brojem. Oktanski broj oznacava otportnost goriva na detonaciju ili samozapaljenje u uslovima visokog pritiska i temperature.