1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Sunčeva energija koju tokom dana Zemlja upije, može se pretvoriti u struju!
Istraživanje: Sunčeva energija koju tokom dana Zemlja upije, može se pretvoriti u struju!
1

Istraživanje: Sunčeva energija koju tokom dana Zemlja upije, može se pretvoriti u struju!

302
1
Podelite sa prijateljima:

Planeta Zemlja u noćnim satima emituje toplotu akumuliranu tokom dana iz Sunčeve energije. Neko se konačno setio da bi ta energija mogla biti konvertovana u električnu!

Kao osnovna slabost u smislu eventualnog korišćenja obnovljivih izvora energije se navodi da su oni nepouzdani i previše nestabilni. Na kraju krajeva, propeleri na vetrenjačama se okreću samo kada vetar duva, a solarne ćelije proizvode struju samo onda kada sija Sunce, zar ne? Australijski istraživači sada žele da poprave situaciju, barem za solarne ćelije. Oni su testirali uglavnom nepoznatu metodu koja se može koristiti za proizvodnju električne energije na temelju zračenja, čak i nakon što izvor tog zračenja, to jest Sunce zađe.

U prošlog meseca objavljenoj studiji, u časopisu ACS Photonics se dalo pročitati to što fizičari sa Univerziteta Novog Južnog Velsa predstavljaju kao nešto novo, a to novo se može prevesti kao termoradijativna dioda (thermoradiative diode). Sastoji se od istog materijala koji se koristi u infracrvenim detektorima uređaja za noćno gledanje i termovizijskih kamera. Funkcionalni princip je u osnovi isti kao kod solarnog sistema – samo što funkcioniše na obrnutim osnovama.

Sunce tokom dana šalje energiju ka našoj planeti i to čini putem zraka. Deo te energije Zemlja apsorbuje i tako se planeta zagreva. Međutim, tokom noći dolazi do obrnutog procesa, pa se Zemlja hladi emitujući tako toplotu u atmosferu. Ova radijacija je u zoni infracrvenog zračenja i ne može se videti golim okom, ali možemo je osetiti kao toplotu, a pride je i vidljiva putem infracrvenih kamera.

Majkl Nilsen je stariji predavač na Institutu za fotonapon i obnovljivu energiju Univerziteta Novog Južnog Velsa i koautor je studije o kojoj izveštavamo. „Svaki topli objekat emituje infracrvenu svetlost u zavisnosti od svoje toplote. Što je objekat topliji, toplotna energija koju emituje je bliža energiji vidljive svetlosti“, objašnjava Nilsen.

„Planeta Zemlja reflektuje otprilike onu količinu energije nazad u svemir, koju je ranije primila od Sunca, i to se dešava svakog dana. Da nije, naša planeta bi se pregrejala“, piše Nilsen. „Ovo zračenje bi trebalo da koristi termoradijativnu diodu.“ Što je veća temperaturna razlika između zagrejane Zemlje i hladnog spoljašnjeg prostora, to dioda proizvodi više struje.

Istraživači su u prošlosti već pokušavali da generišu električnu energiju iz toplotnog zračenja Zemlje. U 2019. godini, tim istraživača je predstavio uređaj vredan svega tridesetak američkih dolara, sposoban da generiše malu količinu električne energije tokom noćnih sati. Međutim, autori aktuelne studije kažu da po prvi put mogu precizno da izmere način delovanja efekta.

Australijski tim još nije uspeo da proizvede veću količinu električne energije sa svojom testnom postavkom, ali istraživači veruju da se efikasnost može značajno poboljšati pod povoljnijim uslovima. Nilsen priznaje da je bilo potrebno izvesno samoubeđivanje da bi se čak i nastavilo s pristupom. „Teorijska osnova i dosadašnji rad drugih istraživača su nam pokazali da je to moguće i motivisali nas da nastavimo dalje.“

U svakom slučaju, čovek se nada da će tehnologija biti korišćena u većem obimu. Može se koristiti, na primer, za snabdevanje satelita energijom.

Nilsen je napisao sledeće: „U pricipu, ova energija može da se koriste gde god je temperaturna razlika između objekta na koji je prikačena pomenuta dioa i okruženja.“

AutoRepublika

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantna bi bila informacija kako ovi kolektori toplote izgleduju.