1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi kineski električni SUV na evropskom tržištu
Prvi kineski električni SUV na evropskom tržištu
0

Prvi kineski električni SUV na evropskom tržištu

1.51K
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan SUV model će biti kineski prvenac na evropskom tržištu električnih automobila. Naravno, njegov adut će na prvom mestu biti cena, koja bi mogla da pripomogne tome da neki kupci odustanu od kupovine Volkswagena ili Tesle.

Aiways iz Šangaja je obezbedio neophodne dozvole i sertifikate za evropsko lansiranje, tako da planira da startuje s prodajom u drugom kvartalu sledeće godine. Prvi dostupan model, U5, najpre će biti ponuđen kineskim kupcima, i to ovog meseca.

Mada će evropska varijanta biti prilagođena lokalnim ukusima i regulatornim zahtevima, Aiways bi mogao da ima teškoća da osvoji kupce u sredinama u kojoj dominiraju lokalni, japanski i američki proizvodi već dugi niz godina. Dešavanja će sigurno pažljivo pratiti brojni drugi kineski proizvođači sa globalnim ambicijama.

Proboj na evropsko tržište bi svakako bio istorijski događaj. Ubeđivanje kupaca na Starom kontinentu da jedan kineski automobil može da ispuni njihove prohteve, jedan je od najvećih izazova.

Lansiranje u Kini je zakazano za 29. novembar, a uključiće miks marketinških strategija, uključujući prodajne salone u velikim gradovima, kao i „onlajn“ prodaju. Cena na domaćem tržištu će biti 200.000  do 300.000 juana (od 29.000 do 43.000 dolara).

U Evropi, kompanija će pokušati da dođe do kupaca uz pomoć „pop-up“ prodavnica, lizing ponude i u saradnji s različitim lokalnim partnerima. Na „nišanu“ su pre svega Norveška, Holandija i Nemačka. Planirana startna cena za bazne verzije je oko 25.000 evra, što bi Aiwaysu trebalo da donese prednost.

Naime, dok mali električni automobili evropskih proizvođača startuju nešto ispod 30.000 evra, električni SUV bez problema dvostruko nadmašuje tu cenu. Tesla Model X, da podsetimo, u Evropi košta preko 100.000 evra.

U5 raspolaže autonomijom od 460 kilometara, koja može biti produžena na 560 kilometara, ukoliko se kupac odluči za dodatan paket baterija. Sa dužinom od 4.680 milimetara, otprilike je u gabaritima jednog Audija Q5.

Ukoliko se Aiwaysov poduhvat pokaže uspešnim, to će delimično moći da zahvali nemačkoj ekspertizi. Od početka, kompanija je usko sarađivala sa Rolandom Gumpertom, bivšem Audijevim inženjerom, veteranom u automobilskoj industriji. Njihov zajednički poduhvat, Gumpert Aiways, sada deluje kao razvojni centar kineske kompanije sa sedištem u Ingolštatu.

AutoRepublika

(1513)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments